Tényleg megtalálták az alagutat, ahol közel háromszáz német katona halt meg az első világháborúban

2022. május 6. – 22:57

Másolás

Vágólapra másolva

Egy közös német–francia kutatás is megerősítette, hogy megtalálták az úgynevezett Winterberg-alagutat, ahol csaknem háromszáz német katona veszett oda az első világháborúban, amikor a franciák lerombolták az alagút mindkét bejáratát – írja az MTI.

A Múlt-Kor történelmi magazin tavaly márciusi beszámolója szerint az északkelet-franciaországi Aisne megyében, a Chemin des Dames (Hölgyek útja) nevű hegygerinc oldalában található alagutat Alain Malinowski és fia, Pierre találták meg még 2020-ban. Miután egyebek mellett két katona maradványait is megtalálták az alagút bejáratánál, jelentették a dolgot a hatóságoknak, de miután tíz hónap alatt semmilyen előrelépés nem történt az alagút feltárásában, a sajtóhoz fordultak. Ennek meg is lett az eredménye, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (VDK) a héten a francia hatóságok segítségével folytatott feltárásokat a helyszínen,

pénteki közleményük szerint pedig a fúrások során sikerült azonosítani egy üreget, amely „csaknem bizonyosan” a tömegsírrá vált alagút részét képezi.

A szakemberek azt is közölték, hogy az üregbe bevezettek egy kamerát, de a rossz látási körülmények nem tették lehetővé a pontos képalkotást. Azt is hozzátették, hogy valószínűleg csak nehézgépekkel lehetne bejutni az „elfeledett tömegsírba”. A hétfőtől csütörtökig tartó kutatásnak egyébként nem is volt célja az alagútban meghalt katonák földi maradványainak kiemelése, a közlemény szerint az odaveszett katonák tömegsírját valószínűleg emlékhellyé alakítják.

A hegy alatt németek által fúrt alagútban a badeni 111. tartalékos gyalogezred 275 katonája rekedt benn, amikor a franciák 1917 tavaszán heves tüzérségi támadást intéztek az objektum ellen. A tüzérségi lövedékek berobbantották az alagútban lévő német lőszerraktárat, és a járat összeomlott. A következő hat napban azok, akiket a robbanások nem öltek meg azonnal, megfulladtak az oxigénhiánytól, vagy öngyilkosok lettek.

Végül mindössze három katonát sikerült kimenteni az első világháború Pompejieként is emlegetett alagútból. Egyikük később azt írta, hogy a beomlott alagútban voltak, akik a mentésről deliráltak, mások vízről, egy mellette fekvő bajtársa pedig elcsukló hanggal károgott, hogy valaki töltse meg neki a pisztolyát. A háború után ennek ellenére a hadviselő felek egyikét sem érdekelte különösebben a tömegsírrá vált alagút, annak egykori bejáratait benőtte a növényzet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!