A Virgin Galactic duplájára emelte az űrutazás árát, már 134 millió forintot kell leszurkolni egy jegyért

2021. augusztus 6. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi ár duplájáért kínálják az újabb jegyeket a Virgin Galactic űrrepüléseire, úgyhogy ha valaki ott szeretne lenni a 2022 harmadik negyedévére tervezett következő űrrepülésen, az eddigi 200-250 ezer dollár (~60-74 millió forint) helyett már 450 ezer dollárt (~134 millió forint) kell fizetnie ezért – írja az MTI.

Richard Branson cégének csütörtöki tájékoztatása szerint a vásárláskor elsőbbséget élveznek a már várólistán lévők, a bejelentésből pedig az is kiderült, hogy hamarosan újabb várólista nyílik az érdeklődők számára. A Virgin Galactic 2005 és 2014 között mintegy 600 jegyet adott el elővételben a tervezett űrutazásokra a 200-250 ezer dollár közti árakon, de azt már korábban közölték, hogy a részvételi díjak emelkedni fognak. Michael Colglazier, a VG elnök-vezérigazgatója a jegyárusítás újraindulását bejelentve

azt is elmondta, hogy az első, fizető turistákat szállító űrrepülés 2022 eleje helyett valamikor késő nyáron-kora ősszel lesz majd.

A cégalapító Richard Branson július 11-én járt az űrben saját űrhajóján, amit természetesen évekkel előre megjósolt már a The Simpsons. Az Új-Mexikóból induló űrhajó elérte a világűrt a sivatag felett nagyjából 85,3 kilométeres magasságban, az emberek néhány percig érezték a súlytalanságot, majd az űrhajó siklásban visszatért az űrkikötőbe. Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órás volt. A Virgin Galactic Unity22 űrjárműve hatfős legénységgel szállt fel, a milliárdoson kívül csak a cég alkalmazottai utaztak a fedélzeten.

A VG rakétáját speciális kéttörzsű repülőgép, a Branson néhai édesanyja nevét viselő VMS Eve szállította az új-mexikói sivatag fölötti űrbe. A július 11-i út a cég SpaceShipTwo rendszerének 22. repülése volt, valamint negyedik, legénységes missziója a Föld atmoszféráján túli világba. Ez volt az első járatuk, amelyik teljes személyzettel repült. A cég vezetői szerint hosszabb távon nemcsak az amerikai Új-Mexikó államból, hanem a világ több más helyéről terveznek űrrepüléseket, bázisonként évi 400-at.

Fotó: Patrick T. Fallon / AFP
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Branson után a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos is kilőtte magát az űrbe, ráadásul ő magasabbra is ment Bransonnál, de a NASA nem sokkal később közölte, hogy egyiküket sem tekinti űrhajósoknak. A világ leggazdagabb embereinek űrversenyesdijéről korábban ebben a cikkben írtunk. Végezetül pedig érdemes megjegyezni, hogy bár elsőre nem úgy tűnik, a Virgin Galactic árai amúgy nem is olyan vészesek, Jeff Bezos űrhajójának üres helyére például 28 millió dollárt, vagyis durván 8,5 milliárd forintot fizetett ki valaki, akinek aztán nem is volt jó az időpont, egy 18 éves holland srác ment helyette. Ehhez képest a 450 ezer dollár tényleg nem túl sok, egy visszafogottabb szerződésben lévő NBA-s kosaras is simán ki tudja fizetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!