Hiába röpködnek az űrbe a szupergazdagok, ettől még nem űrhajósok Amerika szemében

2021. július 24. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szigorított a szabályokon az Egyesült Államok kormánya és a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA): eszerint az űrversenyesdit játszó szupergazdag emberek az ő szemükben nem űrhajósok, írja a BBC. Az FAA űrprogramjának elindítása, 2004 óta nem volt példa arra, hogy megváltoztassák az asztronauta definícióját.

Tehát Amerika nem ismeri el Jeff Bezos és Richard Branson teljesítményét, pedig mindketten bőven (ott) az űr határának tekintett 80 kilométeres magasság fölé jutottak. Július 20-án, kilenc nappal Richard Branson után Jeff Bezos, az Amazon és a Blue Origin vezére, egyben a világ leggazdagabb embere saját cégének rakétáján emelkedett 100 kilométeres magasság fölé.

Az FAA közleményében úgy fogalmazott: ahhoz, hogy valaki űrhajós legyen, „tevékenységével a közbiztonságot kell szolgálnia, és hozzá kell járulnia az emberi űrrepülés biztonságához”. Egyszerűbben fogalmazva, nem elég szaltózva gyönyörködni a Föld látványában, jó lenne felmutatni valamilyen tudományos teljesítményt is.

A Blue Origin amerikai űripari vállalat New Shepard űrrakétája a fedélzetén Jeff Bezos amerikai milliárdossal – Fotó: MTI/AP/Tony Gutierrez
A Blue Origin amerikai űripari vállalat New Shepard űrrakétája a fedélzetén Jeff Bezos amerikai milliárdossal – Fotó: MTI/AP/Tony Gutierrez

Branson július 11-én a Virgin Galactic rakétahajtású repülőjén, a VSS Unityn repült körülbelül 86 km-es magasságba, ahol társaival együtt megtapasztalhatták a súlytalanságot, hogy aztán rövid időn belül visszatérjenek a földre. Az űr határát csak a NASA, az amerikai hadsereg és az FAA tekinti 80 kilométernek, a világ minden más szervezete az úgynevezett Kármán-vonalnál húzza meg az űr határát, ami 100 kilométeres magasságban van. Bezosék ezt bőven átlépték, nagyjából 107 kilométerig emelkedtek.

Vagyis nemzetközi tekintetben Branson nem érte el az űrt, az 57 éves Bezos viszont igen. Űrutazással viszont egyikük sem kérkedhet, ahhoz Föld körüli pályára is kellett volna állni, Bezosék viszont a Blue Origin rakétájával csak kikukkantottak a Kármán-vonalon túlra, majd nagyjából négy perc lebegés után visszatértek Texasba.

A magasság mellett fontos különbség Branson és Bezos próbálkozása között az utazás módja is. Bransonék egy hordozórepülőről indított másik repülővel törtek fel az égbe, és ezt is kínálják majd a jövő űrturistáinak 250 ezer dolláros, mintegy 75 millió forintos áron, Bezos cége viszont a klasszikus rakétaélményt kínálja. Nem elhanyagolható az sem, hogy a New Shepard rakéta kabinján az eddigi űreszközökhöz mérten óriási ablakok vannak, amiken keresztül kiválóan lehet bámészkodni a Föld felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!