Kína szerint nem fog kárt okozni a valószínűleg minden kontroll nélkül a Föld felé zuhanó 21 tonnás rakéta

2021. május 7. – 12:24

frissítve

Kína szerint nem fog kárt okozni a valószínűleg minden kontroll nélkül a Föld felé zuhanó 21 tonnás rakéta
A Long March 5B kilövés után, 2021. április 29-én – Fotó: STR / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint a Long March 5B (magyarul: Hosszú Menetelés5B) elszabadult rakétája el fog égni, amikor visszaér a Föld atmoszférájába, így nem fog veszélyeztetni sem embert, sem épületet.

A Telexen is írtunk arról, hogy a legénység nélküli rakétát Kína Hainan tartományából április 29-én lőtték fel, hogy a kínai űrállomás első elemeit az űrbe szállítsa, azonban a rakéta elszabadult, és nagyjából másfél óránként kerüli meg a Földet, és amíg köröz, egyre közelebb érkezik a felszínhez. Ezen az oldalon követni is lehet, hogy éppen merre jár, merre fog, és hogy mennyi idő van még a lehetséges becsapódásig.

A külügy szóvivője szerint a minisztérium időben mindenkit tájékoztatni fog a rakéta helyzetéről, aminek az állapotát folyamatosan követik. Az AP megjegyzi, hogy általában a használaton kívüli rakéták a kilövés után nem sokkal visszatérnek az atmoszféra, víz felett, és nem állnak föld körüli pályára.

A kínai állami propagandaújság szerint a rakéta nagyon vékony alumíniumból készült, ami szinte azonnal el fog égni zuhanás közben, és minimális veszélyt fog jelenteni bárkire. Az amerikai belügyminisztérium szombatra várja a rakéta érkezését, akkor lehet majd pontosabbat tudni a lehetséges becsapódás helyszínéről is.

Kína tíz hasonló kilövést tervez, hogy a Mennyei Harmónia névre keresztelt űrállomás moduljait az űrbe juttassa. Azt a kínai hatóságok még mindig nem erősítették meg, hogy valamennyire irányítás alatt van a jelenleg Föld körül keringő rakétájuk, vagy tényleg elszabadult.

A 30 méter hosszú Long March 5B lesz az egyik legnagyobb űrszemét az elmúlt évtizedekben, ami a Földre zuhan. Tavaly májusban egy 18 tonnás, szintén kínai rakéta zuhant az Atlanti-óceánba, Afrika nyugati partjánál, idén márciusban a SpaceX Falcon 9-es rakétájának darabjai landoltak az Egyesült Államok északnyugati partján.

Kína első űrállomása, a Tiangong–1 szintén a Csendes-óceánba zuhant, amikor a kínai központ elvesztette az irányítást felette.

(AP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!