Ha szerencsénk lesz, nem lakott területre zuhan az elszabadult kínai rakéta

2021. május 4. – 09:29

frissítve

Ha szerencsénk lesz, nem lakott területre zuhan az elszabadult kínai rakéta
Április 29-én indult útnak a rakéta, ami aztán elszabadult, és most kontrollálatlanul kering – Fotó: Zhang Liyun/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Hosszú Menetelés5B nevű, legénység nélküli rakétát Kína Hainan tartományából április 29-én lőtték fel, hogy a Mennyei Harmónia névre keresztelt űrállomás első elemeit az űrbe szállítsa.

Aztán a számításokba kis hiba csúszott, mert a rakéta elszabadult, és jelenleg 90 percenként kerüli meg a Földet, és amíg köröz, egyre közelebb érkezik a felszínhez.

A rakéta fontosabb adatai:

  • 30 méter hosszú;
  • 21 tonna a súlya;
  • 27 ezer km/h-s sebességre képes.

A Guardiannek nyilatkozó asztrofizikus, Jonathan McDowell szerint van esély arra, hogy a rakéta jelentős része elég, de még így is nagyobb darabokban esik szét, és a becsapódáskor sérüléseket okozhat. A mostani előtt fellőtt, hasonló típusú rakétáról vasrudak szakadtak le, amik Elefántcsontpart néhány épületében okoztak kárt, és nagy szerencse volt, hogy személyi sérülés nem történt akkor. Mivel a Föld felszínét 71 százalékban tengerek és óceánok borítják, jó az esély arra, hogy a vízbe hullanak le a rakéta darabjai. A gondatlanság ettől még aggasztó Kína részéről, 1990 óta ugyanis tíz tonnánál nagyobb súlyú eszközöket nem engednek ellenőrizetlenül visszatérni a Földre.

Azt egyelőre még nem lehet pontosan látni, mikor semmisül meg a rakéta, május 10. lehet ez az időpont, de akár két nappal később vagy korábban is megtörténhet. Csak hat órával a tényleges becsapódás előtt fog kiderülni annak pontos időpontja.

Ezen az oldalon lehet figyelemmel kísérni, hol tart éppen a rakéta, hogyan cikázik a földrészek között és felett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!