A Telegram üzenetküldő lett a Facebook-leállás legnagyobb nyertese

2021. október 06. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen nap alatt 70 millió új felhasználóval bővült a Telegram üzenetküldő applikáció. Ez a nap a legutóbbi hétfő volt, amely korántsem volt átlagos nap: ekkor állt le hat órára a Facebook, a Messenger és rengeteg, Facebook-profilon keresztül elérhető alkalmazás – írta a Verge. Hogy az egyébként is megkerülhetetlen Facebook hatása mennyire túlmutat önmagán, arról ebben az elemzésünkben olvashat bővebben.

A Telegramot Pavel Durov alapította, aki egykor az Oroszországban jó ideig a Facebooknál is nagyobb közösségi hálózatot hozta létre. A VKontakte ma már nem a még mindig csak 37 éves programozóé, a felhasználók adatszolgáltatásának megtagadása miatt az állami szervekkel összekülönböző Durov 2013-ban adta el utolsó részesedését. 2014-ben hagyta el Oroszországot, nem sokkal a Telegram megalapítása után. Az emigránssá lett orosz IT-vállalkozó vagyonát ma 17 milliárd dollárra teszi a Forbes, így idén először került be a tíz leggazdagabb orosz állampolgár közé.

A titkosított – a belarusz ellenzék által is előszeretettel használt – üzenetküldést is biztosító alkalmazás Durov beszámolója szerint hétfőn 70 millió új felhasználóval bővült – azaz sokan ha nem is váltottak véglegesen át a Facebook-univerzumba tartozó Messengerről és a kétmilliárd felhasználóval büszkélkedő WhatsAppról, de párhuzamosan elkezdték használni. A növekedés akkor is hatalmas, ha figyelembe vesszük, hogy idén januárban a Telegramnak már 500 millió felhasználója volt.

Szintén többmilliós növekedésről számolt be a Signal üzenetküldő alkalmazás is, így ő is nyertese a Facebook leállásának, amely a hírek szerint egy rutinkarbantartás alatt következett be.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!