Spielberg, Zendaya, Guillermo del Toro és a Sárkányok háza is kapott Golden Globe-ot

2023. január 11. – 06:09

frissítve

Spielberg, Zendaya, Guillermo del Toro és a Sárkányok háza is kapott Golden Globe-ot
Steven Spielberg a gálán – Fotó: Kevork Djansezian / NBC / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szerda hajnalban rendezték az idei Golden Globe-díjátadót, amely idén ismét visszatért a képernyőre, miután tavaly – a korábbi botrányok után, amikre később visszatérünk – egy rövid, 90 perces zártkörű eseményként tartották meg jelöltek és vörös szőnyeg nélkül. Az eseményen virtuális beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akit Sean Penn „mutatott be” a résztvevőknek.

Az idei díjakat mások mellett az alábbiak kapták:

  • Sárkányok háza – legjobb sorozat, dráma kategória (a Trónok harca előzménysorozatát végigkövettük a Telexen, ez a záróepizódról szóló cikkünk)
  • Fehér lótusz – legjobb tévéfilmsorozat (a második évadról itt írtunk)
  • Abbott Elementary – legjobb vígjáték- vagy zenés sorozat
  • Jeremy Allen White – legjobb férfi színész (The Bear című sorozat, amiről itt írtunk)
  • Zendaya – legjobb színésznő (Eufória című sorozat, amiről a „sorozatok-amikről-nem-írtunk” cikkünkben írtunk)
  • Steven Spielberg – legjobb rendezés (a Fabelman család című játékfilm, ami egyben a legjobb film díját is elnyerte)
  • Evan Peters – legjobb férfi színész (a sorozatgyilkos Jeffrey Dahmerről szóló sorozat, amiről itt írtunk)
  • Colin Farrell – legjobb férfi színész (The Banshees of Inisherin című játékfilm)
  • Cate Blanchett – legjobb színésznő (Tár című játékfilm)
  • Michelle Yeow – legjobb színésznő (Minden, mindenhol, mindenkor című játékfilm, amiről itt írtunk)
  • Austin Butler – legjobb színész (Elvis című játékfilm, itt írtunk róla)
  • Kevin Costner – legjobb színész (Yellowstone című sorozat, amelyről 2021 végi sorozatok-amikről-nem-írtunk cikkünkben írtunk)
  • Guillermo del Toro – a Pinokkió című animációs filmért
  • Angela Bassett és Ke Huy Quan – játékfilmek legjobb mellékszereplői (Fekete Párduc 2. – Black Panther: Wakanda Forever és Minden, mindenhol, mindenkor); Bassett ezzel történelmet írt, ő lett az első olyan színész, aki egy Marvel-filmben nyújtott alakításáért színészi kategóriában Globe-ot nyert
  • Eddie Murphy – Cecil B. DeMille-életműdíj

A felsorolt díjazottak közül nem vett részt a gálán és nem vette át a díját Zendaya és Cate Blanchett.

A Golden Globe hírnevét az elmúlt években, ahogy írtuk, botrányok tépázták meg, aminek a hatására például Tom Cruise mindhárom szobrát visszaadta. Brendan Fraser pedig novemberben azt mondta: akkor sem megy el az idei díjátadóra, ha esetleg díjat kapna, mivel állítása szerint korábban a szervező HFPA volt elnöke szexuálisan zaklatta egy díjátadón. Fraser végül valóban jelölt volt, és valóban nem vett részt a gálán.

„A Golden Globe olyan Hollywoodban, mint a kellemetlen rokon, aki feltűnik az összes családi ünnepségen” – írtuk a díjról egy korábbi cikkünkben, felidézve: annak szervezőjét, a Hollywood Foreign Press Associationt (HFPA) szinte rendszeresen megtalálja a botrány. Nevezetesen az, hogy a tagok általában korruptak, lefizethetőek, különböző juttatásokkal, luxusajándékokkal, vagy egyszerűen híres emberek közelségével el lehet érni náluk, hogy egy bizonyos stúdió filmjére vagy annak a filmnek a főszereplőjére szavazzanak.

De mi is ez a HFPA? Olyan szervezet, amely tagjai Kaliforniában élő, külföldi lapoknak, tévéknek tudósító vagy saját YouTube-csatornával rendelkező újságírók vagy „újságírók” (illetve a díjról döntők között van 2022 óta 103 újságíró a világ különböző tájairól, köztük egy magyar filmes újságíró, Csákvári Géza is).

A HFPA tagjai között szerepel például a magyar Návai Anikó, aki 2020-ban név szerint felmerült egy bírósági ügyben, amikor a Kjersti Flaa nevű norvég újságíró benyújtott egy keresetet, amiért a HFPA szerinte kartellszerű működése miatt nem nyert tagfelvételt. A kereset szerint a tudomására jutott egy beszélgetés, amiben Návai kifejtette: előbb szavazna egy kutyára, mint egy bizonyos új tagra. Flaa végül elvesztette a pert, és a bíróság a fellebbezését is elutasította.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!