Brendan Fraser akkor sem megy el a Golden Globes-ra, ha jelölést kap

2022. november 17. – 07:25

Másolás

Vágólapra másolva

Brendan Fraser amerikai színész a GQ magazinnal készített interjúban kijelentette, hogy akkor sem fog elmenni a Golden Globes díjátadójára, ha új filmje, A Bálna miatt jelölnék a legjobb főszereplő díjra, korábban ugyanis – állítása szerint – a díjat kiosztó szervezet volt elnöke szexuálisan zaklatta – írja a Guardian.

A színész 2018-ban beszélt először a nyilvánosság előtt arról, hogy 2003-ban szexuálisan zaklatta a hollywoodi külföldi tudósítók, azaz a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) akkori elnöke, Philip Berk. Fraser elmondása szerint Berk egy fogadáson odament hozzá, és alaposan megfogta a fenekét úgy, hogy az ujja matatni is kezdett. Berk mindent tagadott, fabrikációnak nevezte a történetet, és állította, hogy egyszerűen csak megcsípte Fraser fenekét. Berk 44 évig volt a HFPA elnöke, többszöri botrányok után idén távolították el a szervezetből.

„Több közöm van a Hollywood Foreign Press Associationhöz, mint amennyire tisztelem a Hollywood Foreign Press Associationt” – mondta Fraser a GQ magazinnak. Arra a kérdésre, hogy ott lesz-e a jövő évi díjátadón, ha jelölést kap, Fraser azt válaszolta:

„Nem, nem leszek ott.”

Fraser sokéves szünet után idén tért vissza a filmezéshez. A Darren Aronofsky (Requiem egy álomért, Fekete hattyú) által rendezett A Bálna bemutatását nagy várakozás előzte meg, és egyelőre úgy tűnik, nem csalódtak benne a kritikusok, a Velencei Filmfesztiválon a közönség hatperces álló ovációval jutalmazta a színészt, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Londoni Filmfesztiválon tartott vetítéseken szintén állva tapsoltak neki. Egyesek szerint Frasert Oscar-díjra is jelölhetik az alakításáért.

A színész karrierjéről ebben a portrécikkben írtunk részletesen.

A Golden Globe-díjakat kiosztó HFPA tagjai kizárólag olyan újságírók, akik Kaliforniában élnek, és külföldi lapoknak, tévéknek tudósítanak, vagy − mondjuk − a saját YouTube-csatornájukat vezetik. Egyetlen magyar tagja az újrahasznosított Scarlett Johansson-interjúval lebukó Návai Anikó. Az HFPA az utóbbi években fuldoklik a botrányokban, érték rasszista, szexista vádak, aztán az is kiderült, hogy lefizethető. A balhé kirobbanása után Tom Cruise visszaadta a díjait, a díjátadó gálát közvetítő NBC pedig kiszállt a közvetítésből, ami aztán zártkörű rendezvény lett. Jövőre viszont visszatérhet a képernyőre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!