Olvassa el a közvetítésünket az Oscarról, ami egy pofontól volt hangos

2022. március 28. – 00:37

frissítve

Olvassa el a közvetítésünket az Oscarról, ami egy pofontól volt hangos

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint hétfő hajnalban tartják az idei Oscar-gálát, ahol az előző év legjobb filmjeit díjazzák a filmszakma résztvevői. A legtöbb jelölést, összesen tizenkettőt az A kutya karma közt című western kapta, szorosan mögötte ott van tíz jelöléssel a Dűne, és nyolc jelöléssel a West Side Story. Kövesse velünk élőben!

Mit kell tudni az idei Oscar-díjról?

  • Oscar-díjat nyert Sipos Zsuzsanna, a Dűne berendezője a legjobb production design, azaz látvány kategóriájában.
  • A díjátadó nem volt különösebben érdekes vagy izgalmas, egészen addig a pontig, amíg Chris Rock nem viccelődött Will Smith nejének kopaszságával, Smith pedig felsétált a színpadra, lekevert egy pofont Rocknak, és a helyéről üvöltözött vele.
  • Smith később bocsánatot kért az Akadémiától, amikor megkapta a legjobb férfi színésznek járó Oscart.
  • A gálát szervező bizottság úgy döntött, hogy lesznek kategóriák, amiknek a nyertesei nem élő adásban kapják meg a díjat, hanem korábban, a közvetítés kezdete előtt, a beszédüket pedig bevágják majd az adásba. Így Sipos beszéde később kerül adásba.
  • Az élő adásból kimaradó kategóriák: legjobb production design, legjobb élőszereplős rövidfilm, legjobb rövid animációs, legjobb rövid dokumentumfilm, legjobb vágás, legjobb eredeti filmzene, legjobb smink és haj, legjobb hang.
  • Ezekből már négyet megnyert a Dűne (production design, zene, vágás, hang).
  • A tavalyi, a koronavírus-járvány kellős közepén tartott gála a díjátadó történetének legkevésbé nézett adása volt, ezért idén megpróbálják felturbózni.
  • Lett két kategória, aminek a nyertesét online lehetett megszavazni (legjobb közönségkedvenc, és valami, amit úgy lehet leginkább elmagyarázni, hogy a legjobb hurrá-pillanat – ez utóbbi végül csak egy toplista volt), több olyan hírességet is megkértek a szereplésre (például Tony Hawk gördeszkás vagy Shaun White snowboardos), akik korábban az Oscar-közelébe nem jutottak volna.
  • Ugyancsak korábban adták át az életműért járó Oscar-díjakat, Liv Ulmann, Samuel L. Jackson és Elaine May is egy nappal korábban vehette át ezeket.
  • 2018 óta most lesz először, hogy lesznek műsorvezetők: Wanda Sykes, Amy Schumer és Regina Hall hárman fogják egymásnak adni a stafétát.
  • A jelölt filmekről ebben a cikkben olvashat részletesebben. A gála maga magyar idő szerint hajnali 2-kor kezdődött, és nagyjából 5:40-ig tartott.

Köszönjük, hogy olvastak minket, olvassanak minket továbbra is, búcsúzom én, és búcsúzik kollégám, Stöckert Gábor is.

Azt értem ezalatt, hogy a díj történetében többször előfordult már, hogy az esélyesebb filmek mind kaptak valamilyen díjat, mintha az lett volna a cél, hogy senki ne menjen haza üres kézzel. A fontosabb filmeknél így alakult a díjszámláló:

  • Dűne: 6
  • CODA: 3
  • The Eyes of Tammy Faye: 2
  • A kutya karmai közt: 1
  • Richard király: 1
  • West Side Story: 1
  • Belfast: 1
  • Vezess helyettem: 1
  • Encanto:1
  • Szörnyella: 1

Az estnek két vesztese mégis van, a Licorice Pizza és a Ne nézz fel!, több jelölésükből egyet sem tudtak díjra váltani.

Lady Gaga és a láthatóan zavarodott, kerekesszékes Liza Minnelli adták át a díjat.

A The Eyes Of Tammy Faye című filmért kapta.

Anthony Hopkins úgy vezette fel a kategóriát, hogy Will Smith elmondott mindent, mit lehet még elmondani, legyen béke, szeretet, és csend.

A legjobb smink volt, a The Eyes Of Tammy Faye kapta.

„Richard Williams egy vad védelmezője volt a családjának”

– kezdte a beszédét könnyes szemmel Will Smith, aki nem olyan régen felpofozta Chris Rockot, amiért a feleségével viccelt.

Smith arról beszélt, hogy a filmben meg kellett védenie a feleségét és lányát alakító színészeket, a feladata az, hogy védelmezzen. Tudja, hogy hagyni kell, hogy rosszakat mondjanak az emberről, ebben a világban főleg.

Denzel Washington azt mondta neki az előbb, hogy amikor az ember a csúcson van, akkor kell duplán figyelni. Smith azt mondta, hogy szeretetet akar hordozni. Megköszönte Serenának és Venusnak.

Fotó: Brian Snyder / Reuters
Fotó: Brian Snyder / Reuters

Smith bocsánatot kért az Akadémiától és a többi jelölttől. Elmondta, hogy tudja, ez egy csodás pillanat, és megköszönte az egész stábnak.

„Most egy olyan bolond apának nézek ki, mint amilyennek Richard Williamst mondták” – mondta, és hozzátette, hogy a szerelem furcsa dolgokat művel az emberrel. Megköszönte mindenkinek a Williams család nevében, és azt mondta:

„Remélem, az Akadémia visszahív.”

Na ez egy király beszéd lesz. A Richard királyért kapta.

Travolta és Thurman elkezdtek táncolni, idézgettek a filmből, Jackson pedig egy bőrönddel sétált be, és megbeszélték, hogy megmutatják, mi van benne:

A 2022-es legjobb színész kategória jelöltjeinek borítékja.

Billie Eilish az első ember, aki a 21. században született és Oscar-díjas.

Ebből olvasta fel, hogy miért szeret rendezni. Megköszönte a színészeinek, a teljes stábnak, a producereinek, majd az eredeti könyvet író Thomas Savage-nek.

Az A kutya karmai közt rendezéséért kapta.

De én csak a pofonra tudok gondolni, elképesztő pillanat volt.

Billie megköszönte mindenkinek, Daniel Craigtől a menedzseréig, Finneas pedig a szüleinek, akik a legnagyobb inspirációt jelentették az egész életükben.

Jelölt volt még:

  • „Be Alive” (King Richard) – DIXSON és Beyoncé
  • „Dos Oruguitas” (Encanto) – Lin-Manuel Miranda
  • „Down to Joy” (Belfast) – Van Morrison
  • „Somehow You Do” (Négy jó nap) – Diane Warren

A Dűne berendezője azt mondta, hogy nagyon sírós, köszöni mindenkinek, az egész csapatának, és elhangzott a szájából az is, hogy

„köszönöm!”

Sipos győzelme egy volt a nyolcból, amit felvételről adtak le.

Sidney Poitier, William Hurt, Stephen Sondheim, Ned Beatty, Peter Bogdanovich, Michael K. Williams, Richard Donner, Ivan Reitman, Sonny Chiba, betty White – csak néhány név azok közül a filmesek közül, akik az elmúlt egy évben haltak meg, vagyis az Oscar-gálák szokásos „in memoriam” percei jöttek.

Zenés megemlékezéssel adták elő a blokkot, amiben például Bill Murray beszélt Ivan Reitmanről, Jamie lee Curtis pedig Betty Whitre-ról.

A Keresztapa 50. évfordulójára emlékezve együtt állt a színpadon Al Pacino, Robert De Niro és a rendező Francis Ford Coppola, aki az estén először mondta ki az „Ukrajna” szót.

Chris Rock a beszédében azzal viccelt, hogy alig várja a G.I. Jane 2-t, és közben Jada Pinkett Smithre utalt, aki nagyon rövidre vágott hajjal érkezett a gálára – ugyanis alopeciában szenved.

Smith felment a színpadra, és adott egy pofont Rocknak, majd visszaült a helyére, és azt üvöltötte, kétszer is, hogy

„Ne vedd a kibaszott szádra a feleségem nevét!”

Fotó: Brian Snyder
Fotó: Brian Snyder

Botrányos körülmények között bejelentve, de Klág kolléga mindjárt megírja, mi volt. Ahmir „Questlove” Thompson, Joseph Patel, Robert Fyvolent ás David Dinerstein örülhetett, már amennyire tudott.

Jelölt volt még: Ascension, Attica, Menekülés, Writing with Fire.

Joe Walker arról beszélt, hogy a tinilánya hogyan használta sértésnek azt, hogy ő csak Oscar-jelölt.

Ezzel pedig előadtak minden daljelöltet, amit ma este lehetett, ugyanis Van Morisson nem fogja eljátszani a Belfast betétdalát.

Felvételről is, mert ugye ez is kiderült már korábban. Hans Zimmer nem tudott a díjátadón jelen lenni, Jason Momoa köszönte meg helyette a díjat.

A tapsolós-ujjongós toplista után jött a netes szavazás eredménye, hogy mik voltak a rajongók kedvenc filmjei 2021-ben:

  1. A holtak serege
  2. Hamupipőke
  3. Minamata
  4. Pókember: Nincs hazaút
  5. Tick, Tick… Boom!

A Dolby Theatre közönsége zéró hangot adott ki magából.

A CODA író-rendezőjéhez is ment egy jelelő tolmács a színpadra. Heder megköszönte a filmet forgalmazó Apple-nek, aztán jó sok keresztnevet felsorolt, megemlítette a családját, a férjét, aki segít neki, hogy egyszerre legyen anya és rendező. A végén megölelte a tolmácsát.

Kenneth Branagh-t eddig ötször jelölték Oscarra, de egyszer sem kapta meg. Ma este viszont három kategóriában is izgulhat a Belfast miatt, illetve már csak kettőben, mert a legjobb eredeti forgatókönyvért megkapta a díjat.

Fotó: Brian Snyder / Reuters
Fotó: Brian Snyder / Reuters

Köszönőbeszédében említette a családját, a kollégáit, a produkciós céget. Aztán elmondta, hogy a Belfast az öröm és a remény kereséséről szól a nehéz időkben, de mindig emlékezi fog azokra, akik már nem lehetnek itt, a szívszorító belfasti történetekre.

A második Oscar-díját kapó film az A Bélier család című francia eredetiből készült.

1969, Belfast: az évszám és a helyszín történelmi drámát sejtet, hiszen ekkor és itt kezdődött a „The Troubles” néven ismert zavargássorozat, amiben katolikus ír nacionalisták álltak szemben a brit gyökerű protestánsokkal, és aminek következményeként Észak-Írország közel harminc évig gyakorlatilag polgárháborús zóna volt. A Belfast író-rendezője, Kenneth Branagh azonban nem harctéri krónikás akar lenni, hanem azt meséli el, hogy egy család miként hoz meg egy nehéz döntést a vérzivataros időkben. Branagh maga is Belfastban született, ott töltötte első kilenc évét, és családjával éppen a zavargások miatt költözött el az országból, szóval elnézhetjük neki, hogy nem vérrel írta a forgatókönyvet. Saját gyerekkorának állít emléket a filmmel, amiből süt egyfajta megbocsátó nosztalgia; a néző egy idealizált Belfastot kap, ahol a főhős kisgyerek ugyan néha halálra rémül, de van egy helyes katolikus lány a suliban, a mozi pedig jó filmeket ad.

A Belfast egy témája ellenére kedves, elégikus film, amire valószínűleg egy-két év múlva már kevesen fognak emlékezni. Pedig a fekete-fehér képekben kiváló színészek brillíroznak, főleg az anyukát játszó Caitríona Balfe érdemel említést, illetve a két nagyszülőt alakító Judi Dench és Ciarán Hinds (mindketten jelöltek).

Mire jelölték: Legjobb film, legjobb rendezés, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb hang, legjobb betétdal.

Hol lehet megnézni: Még játsszák a mozik.

A díjat a Juno című, 15 éve ebben a kategóriában nyert fim színészei adták át.

Jelöltek voltak még: Adam McKay David Sirota és Adam McKay sztorija alapján (Ne nézz fel!), Zach Baylin (Richard király), Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza), Eskil Vogt és Joachim Trier (A világ legrosszabb embere)

Wanda Sykes szakállban játszotta Will Smitht a Richard királyól, Amy Schumer pedig a plafonról lógva volt Pókember.

Az Oscar helyszínéről szól a We Don't Talk About Bruno, még Megan Thee Stallion is felbukkant, viszont az az érdekes ebben a dalban, hogy iszonyatos nagy siker volt az amerikai Billboard-sikerlistán, viszont a Disney nem ezt jelölte díjra, hanem a már elhangzott Dos Oruguitast.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!