A zselici három-kilátó útja: az Elkerített, az Összeomlott és a Büszke

2024. október 17. – 17:59

A zselici három-kilátó útja: az Elkerített, az Összeomlott és a Büszke
Túrázók megütközve nézik a kerítés túloldalán álló Kistótvárosi privát kilátót – Fotó: Martiskó Gábor

Másolás

Vágólapra másolva

Először kéktúráztak egyszerre több mint négyezren a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által ötödször megrendezett Kéktúrázás Napján, amelyre a hagyományos időpontban, október második szombatján került sor. A nevezetes napon mi is vittünk egy 15 fős csoportot, méghozzá a Zselic határában, a Dél-dunántúli Kéktúra Gálosfa-Abaliget közötti részen. A 31 kilométeres szakaszon érdekes objektumokba botlottunk.

A kitérőkkel 31 kilométeres menet a Zselic déli oldalát szelte át dél-keleti irányban, érintve a dombság legjelentősebb kiemelkedését, a 358 méter magas Hollófészket. Az útvonal legnagyobb része tölgyes erdőkben halad, nem rácáfolva a dombság régi szláv szóra visszavezethető nevére: a zselica elnevezés ugyanis az itt őshonos tölgyre utal.

A csapatnak a kiváló tömegközlekedési menetrend miatt korán, 6 óra 45-kor kellett elrajtolnia Gálosfáról, így már 15 óra 45-kor mindenki bent volt a célban az abaligeti vasútállomáson.

A túra első említésre érdemes pontja rögtön egy kisebb emelkedő után a Tótvárosi-hegy (260 m) keleti oldala, ahonnan egy kerítés mögül szép kilátás nyílik a Zselic-Farm Kft. óriási, lekerített völgyére. Sajnos a viszonylag új, faszerkezetű privát kilátó is a kerítés mögött van, ezért az egyszeri túrázó csak nézheti kívülről, nem tud felmászni rá. A fatornyot egyébként a birtokot tulajdonló kft építtette 2008-ban, kizárólag a saját vendégei számára.

Az ébredő Zselic – Fotó: Martiskó Gábor Az ébredő Zselic – Fotó: Martiskó Gábor
Az ébredő Zselic – Fotó: Martiskó Gábor
Az ébredő Zselic – Fotó: Martiskó Gábor

Innen erdővel fedett dimbes-dombos részeken halad az erdei, néha löszmélyútba süllyedő útvonal, amely először a hét házból álló, Szabás nevű minifalu sárdágványos Fő utcáját, majd később az alig nagyobb, kellemes hangulatú Felsőkövesd központját keresztezi. Ez utóbbi település egyik különlegessége a kitáblázott falikúti ivóvíz, ami egy magyar és egy uniós zászlóval feldíszített téglaépület falán díszeleg szinte egyetlen oázisként a hosszú szakaszon. A másik pedig a gumikerekes pad, ami helyi sajátosságként ott látható szinte minden porta előtt.

Újabb turistafrusztráló érdekesség az Alsókövesd utáni Összeomlott Kilátó, amit táblája szerint 2016 körül építhettek borovi fenyőből, de az nem bírta felelősséggel járó terhet, és összerogyott. Igazi felüdülés viszont a szemnek pár kilométerrel később a Zselic legmagasabb pontján (358 m) feszítő Hollófészek-kilátó, ahonnan tényleg minden irányba kitűnő a kilátás, jól látni a közelben hullámzó Mecsek nevezetes csúcsait is.

Legenda szerint a Hollófészek név onnan származik, hogy régen a környéket birtokló ifjú gróf felbiztatott egy helyi favágót, hogy két aranyért másszon fel a meredek hegyoldalban fészkelő hollóhoz, és hozzon neki onnan fiókákat. Csakhogy mászás közben a hegyoldal megindult, és maga alá temette a favágót. Azóta hívják így ezt a helyet.

Innen egy jó hosszú ereszkedőn értük el a célt, aminek legszebb része egy délnyugatra nyitott hosszú dombtető. A pihentető lejtőn végiglegeltethettük a szemünket a szelíden hullámzó dombság zugaiból sorra előbukkanó Karácodfa, Szentkatalin és Okorvölgy házain.

A felsőkövesdi kerekes pad, az összeomlott kilátó és a Hollófészek-kilátó – Fotó: Tenczer Gábor / Telex A felsőkövesdi kerekes pad, az összeomlott kilátó és a Hollófészek-kilátó – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A felsőkövesdi kerekes pad, az összeomlott kilátó és a Hollófészek-kilátó – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A felsőkövesdi kerekes pad, az összeomlott kilátó és a Hollófészek-kilátó – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A Magyar Természetjáró Szövetség közleménye szerint a 142 csoport együtt összesen 2575 kilométert tett meg az Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és Alföldi Kéktúra útjain. A résztvevők mozgását az ingyenes rendezvény honlapján élőben lehetett követni, ahogy a GPS-es jeladók révén virtuálisan kirajzolták a teljes Országos Kékkör útvonalát a nap végére.

A regisztrációk alapján 12 csoport a maximális engedélyezett létszámmal (50 fővel) vágott neki a távnak, és a túrázok csaknem ötöde 18 éven aluli volt. Nemcsak gyermekes családok, hanem iskolai szervezésben sok diák is részt vett a jó hangulatú, szép őszi időben zajló eseményen.

Az ingyenes túrarendezvényen 250 felkészült szakaszfelelős, köztük természetjáró egyesületek képzett, helyi túravezetői, nemzeti parkok és erdészetek munkatársai, ismert személyiségek, valamint az MTSZ munkatársai vezették a túrákat. Az útvonal mentén sok település ingyen belépőkkel, tájházlátogatással, múzeumi sétával, finomságokkal kedveskedett az együtt kéktúrázóknak.

A kéktúrázást népszerűsítő Kéktúrázás Napja 2020-ban debütált hagyományteremtő céllal, és azóta is évről évre egyre nagyobb sikernek örvend: az idei létszám mintegy 10 százalékkal múlta felül a tavalyit. A Magyar Természetjáró Szövetség az állami erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és a természetjáró egyesületek szakmai segítségével így is szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára.

Fotó: Martiskó Gábor, és Tenczer Gábor / Telex Fotó: Martiskó Gábor, és Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Martiskó Gábor, és Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Martiskó Gábor, és Tenczer Gábor / Telex

A Telex-Szépkilátás az elejétől résztvevője a Kéktúrázás Napjának, először a Bükkben, aztán az Őrségben, majd a Mecsekben vittünk csoportokat a Kéktúra vonalán.

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szépkilátás Facebook-oldalán is, és lájkold az oldalt, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek. Vizuálisabbaknak ott a YouTube-, az Instagram- vagy a TikTok-oldalunk. A Szépkilátás heti túraajánló hírlevelére pedig itt iratkozhatsz fel.

A Zselicet átszelő teljes Kéktúra-útvonal nagyítható túratérképen:

További dél-dunántúli kéktúrás cikkek:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!