Tövises-hegyi kör: nem is olyan könnyű kiszúrni innen a Dunát

Legfontosabb

2023. szeptember 23. – 10:22

Tövises-hegyi kör: nem is olyan könnyű kiszúrni innen a Dunát

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a menet egy tőrőlmetszett Visegrádi-hegységbeli túra a hegyek mélyén: magas bércek, mély árkok, kilátás a Dunára ritka szögből, magányos kunyhó az erdő mélyén, szelíden csobogó patak, kis fahíddal, csend, nyugalom – mi kell még a stressz elől menekülő fővárosiaknak?

Pilisszentlászló, községháza buszmegálló. A busz Szentendréről jön, autóval inkább a falu szélén lesz parkolóhely. A központban van bolt is, de az igazi helyi látványosság a jelentős szlovák nemzetiséget felvonultató faluban a Jánošíkova Krčma, ahol muszáj egy kávét-üdítőt meginni.

Miután beröffentettük a túramotort, a Szentendrei utcán indulunk el kifelé, a P+ jelzést követve. Átmegyünk az országúton, ellépkedünk a Kis Rigó vendéglő előtt, ahová – ha nem akarunk elnehezedni –, inkább majd csak visszafelé térjünk be egy jót enni.

A túraút az 510 méter magas Tüskés-hegy széles, fás gerincén emelkedik egészen a csúcsig. A hegytető sziklás, de elég fás: keresni kell a jó kilátású lyukakat az ágak között.

A következő állomás a P+ túraúton a Varga-lósz-rét, ahonnan észak felé kilesve egy teljesen új szemszögből bukkan ki a Duna-kanyar a hegyek közül. Itt már az Akasztó-hegy és a Hármashatár közötti nyeregben vagyunk. Ennél a pontnál váltunk délnyugati irányba, a Király-völgybe lebukó P▲ jelű túraútra.

Tövises-hegy és a Remete-barlang madártávlatból – Fotó: Martiskó Gábor, és Tenczer Gábor / Telex Tövises-hegy és a Remete-barlang madártávlatból – Fotó: Martiskó Gábor, és Tenczer Gábor / Telex
Tövises-hegy és a Remete-barlang madártávlatból – Fotó: Martiskó Gábor, és Tenczer Gábor / Telex Tövises-hegy és a Remete-barlang madártávlatból – Fotó: Martiskó Gábor, és Tenczer Gábor / Telex
Tövises-hegy és a Remete-barlang madártávlatból – Fotó: Martiskó Gábor, és Tenczer Gábor / Telex

A völgy aljában mély, meredek falú árkon kell átkelni, de ácsolt falépcsők segítik a közlekedést. Az árok túloldalán találjuk a Királykút-forrást, sőt kis kitérővel a P▲ túraúton tovább haladva a vadregényes, de kulcsra zárt Király-kúti kunyhót is, ami valószínűleg leginkább az itteni vadászok kényelmét szolgálja.

A kis ház mellett esősebb időben egy melankolikus hangulatú kis erdei tó is szokott lenni, a közelben pedig geoláda is van. Visszatérve az árokhoz a P jelű túraútba csatlakozunk be, ami az alig észlelhető Király-patak mentén fut be a sikárosi rétekre, ahol a bővízű Bükkös-patakban egyesülve folynak tovább a vizek.

A Király-kút és környéke – Fotó: Tenczer Gábor / Telex A Király-kút és környéke – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A Király-kút és környéke – Fotó: Tenczer Gábor / Telex A Király-kút és környéke – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A Király-kút és környéke – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Utunk most a Bükkös-patak mellé szegődő K+ lesz egy darabig, pontosan a sikárosi erdészházig, ahol bal kéz felé fordulunk rá a keresztező Országos Kéktúra (K) vonalára. Az OKT egyik legszebb részén folytatjuk a mély árnyékú erdőben, a lassan csobogó Bükkös-patak fölött, kis fahidakon át-átkelő ösvényen.

Az Öreg-Nyílás-völgy valószínűleg a legnagyobb kánikulában is kellemes klímát szolgáltat, így érünk el ismét a Pilisszentlászló határát jelző Kis Rigóig. Az erdei vendéglő arról híres, hogy külső asztalt tart fenn azoknak a túrázóknak, akik csak a saját szendvicsüket szeretnék elfogyasztani valami ital mellett, de a benti ételválaszték sem rossz.

Innen nehéz hassal imbolygunk be be a közeli faluközpontba, a kiindulóponthoz. A túra hossza 12,3 km, ami négy óra gyaloglást jelent. Felfelé 350 méternyi szintet kell megmászni, lefelé az ereszkedés ugyanennyi. Az adatok alapján egy tökéletes őszi délutáni túra.

Az útvonal nagyítható térképen:

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szépkilátás Facebook-oldalán is, és lájkold az oldalt, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek.

További Szépkilátás túrák a Visegrádi-hegységben:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!