Rasovszky Kristóf: Az aranyam fele az edzőmé és az edzőtársamé

2024. szeptember 24. – 15:46

Rasovszky Kristóf: Az aranyam fele az edzőmé és az edzőtársamé
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tartott sokáig a pihenője, szeptember közepén már újra edzésbe állt a párizsi olimpián nagyszerű versenyzéssel győztes Rasovszky Kristóf, aki 10 kilométeres nyílt vízi úszásban hozta el az aranyérmet. A szezonból még három világkupafutam van hátra, azokon versenyezni szeretne, és nyilván megharcolni az érmekért 10 kilométeren. Mivel az előző négy vk-sorozatot ő nyerte, ötödször is az első lenne. Mi azonban elsősorban a közelmúltról kérdeztük.

„Hallottam én is a híreket, kikerülni sem tudtam volna, hogy milyen a Szajna, mennyire fertőzött, mi minden van benne. Tudatosan nem mentünk bele előtte, nem akartunk edzeni benne. Mert ha összeszedek valami vírust, akár le is gyengíthet a rajtra, és nem akartunk kockáztatni. Mégis úgy voltam vele, nehogy megváltoztassák a helyszínt.

Legyen csak annyira jó, hogy lehessen versenyezni benne, vagy csak mondják azt: annyira jó, hogy lehet versenyezni benne.

Az első pillanattól azt gondoltam, nekem jó lesz benne úszni, mert a sodrás, a nehezített körülmények számomra inkább előnyösek. Ha elviszik a kajakospályára, egy egészen más verseny lett volna” – így kezdte a beszélgetésünket Rasovszky Kristóf, aki amellett, hogy a leggyorsabb volt, egészségesen megúszta a versenyt. Egy fél deci pálinkát ivott meg utána, kvázi fertőtlenítésként, ahogy minden egyes verseny után.

A magyar úszó tudatosan hagyta ki a medencés úszást, mert lehet, hogy adott volna neki egy nagy érzelmi többletet, ha döntős 800 vagy 1500 méteren, de ki tudja, mit váltott volna ki belőle, ha kilencedik, és éppen lecsúszik a döntőről. Mindkét távon óriási verseny volt, és néhány tized döntött a finálés helyekről. Augusztus harmadikán utazott ki, edzőtársát, az 1500-on végül a negyedik helyen végző Betlehem Dávidot még láthatta a medencében, a helyszínen szurkolt neki. Így legalább megérezhette a La Défense városrész különleges hangulatát, ami még kívülállóként is magával ragadta.

Noha tavaly második volt a fukuokai világbajnokságon, idén pedig győzött Dohában a februári vb-n, nem számoltak vele favoritként a francia lapok, nem vártak tőle érmet. Mindez nem tüzelte fel, inkább csak nem értette, mit kell tennie ahhoz az olimpia előtti versenyeken, hogy éremesélyesként emlegessék.

Felvetésünkre, hogy már tavaly lehetett érezni, hogy az idei év róla fog szólni, és a pályafutása csúcspontja lesz, mert már tudja a receptet, mi kell a sikerhez, egy kicsit ingatta a fejét.

„Abból a szempontból jó indikátor volt a fukuokai vb-ezüst, hogy nyugalmat adott, megvolt az olimpiai kvóta, a felkészülési tervemet maximálisan végre tudtam hajtani. Az biztos, hogy tavaly már közelebb voltam a címvédő Wellbrockhoz, nem tudott úgy lerázni magáról, ami ugyancsak jó jel volt. A tavalyi vb-mezőnyből az idei, februári vb-re rajtam kívül csak az olasz Acerenza maradt az első tízből, ez is adott egy pozitív benyomást, hogy az irány megfelelő.”

A 27 éves versenyző elárulta, hogy a felkészülése két dologban tért el a korábbiaktól. Lábzsákkal úszott a medencében, hogy imitálják azt a helyzetet, amikor sodrással szemben kell úszni a folyóban. Ezt kifejezetten utálta, mert sokkal nehezebb és megterhelőbb így tempózni, de az utolsó hetekben még ez is jólesett neki.

A másik pedig maga a Duna, ahol kétszer is kipróbálták, milyen folyóvízben fordulni, mennyire oda kell figyelni a legkisebb mozdulatokra is, a helyezkedésre, mert egy kisebb hiba az állóvízben belefér, vissza lehet szerezni a pozíciókat, míg a folyóban szinte lehetetlen. Amit a Szajnában az egyik irányban 5 perc alatt tettek meg, sodrással szemben 13 perc lett.

„Szimuláltuk itthon, mire számíthatok. A németek is úsztak az Elbában, a férfi mezőnyben a dobogóra csak az állhatott, aki kipróbálta a folyóvizet. Pár éve Vuhanban, a Jangcéban már szereztem közelebbi élményeket, de ott még sebesebb a folyó, még jobban észnél kellett lenni.”

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ha kívülről izgalommentesnek tűnhetett is a döntő, belülről nem volt az, igaz, az utolsó körben már azt érezte, nem veszítheti el, ha lesz is támadása az ellenfelének, vissza tudja verni. Azt nem is tudta, hogy nem a nagy rivális Florian Wellbrock, hanem a másik német, Oliver Klemet halad mögötte. Mivel a stílusuk meglehetősen hasonló, ez okozta nála a tévesztést. Azt nem sejtette, hol szakadt le a címvédő. Érzése szerint kritikus pontja sem volt a majdnem kétórás versenynek, minden úgy történt, ahogy előzetesen a tervezőasztalon kialakították a stratégiájukat.

„Nyilván az izgalmakat lehet fokozni, hogy méterről méterre, csapásról csapásra jön fel valaki az utolsó körben, az utolsó kétszáz méteren, és a célfotó végül kihozza győztesnek. De én egyáltalán nem bánom, hogy nem kellett izgulni, így is álmaim versenye lett, jól osztottam be az erőmet. Azt nem mondom, hogy olyan jó erőben voltam, hogy még egyszer le tudtam volna úszni az élen, de még egyszer le tudtam volna úszni.”

Noha korábban volt rossz élménye pszichológussal, ezúttal kifejezetten hasznosnak gondolta, hogy kért segítséget. A veszprémi kézicsapat mellett is tevékenykedő Kiss András foglalkozott vele. Emellett naponta öt vagy tíz percig végzett autogén tréninget. Amikor a buszon ült edzésre menet, akkor is tudta hasznosítani. Egy rossz emléket más megvilágításba tudott helyezni, egy jó élményre visszagondolt, és abból táplálkozott. „Maximum tíz perc az egész, de fontos, hogy ez elnyugtasson, erre is szükségem volt.”

Miután beért a célba, közelről, a legjobb helyről nézhette, ahogy Betlehem Dávid nagy csatában áll a harmadik helyért. Végül ő szerezte meg a bronzérmet, majd összeölelkeztek a célba érés után. Azt kérdeztük Rasovszkytól, hogy ha most újra látná ezt a fotót, milyen szöveget írna alá.

„Végre.

Nem ragoznám nagyon. Ennyit. 2021. január óta rengeteg mindenen átmentünk együtt, láttuk egymást örülni, láttuk egymást idegesen. 2022 nyara óta kergetjük az álmunkat, hogy mindketten ott lehessünk egyszerre a dobogón, ne mások álljanak rajta párban, de sokáig sehol semmi. Erre pont az olimpián, a legnagyobb versenyen megtörtént. Amikor beértem, nagyjából tudtam, hogy lőtávolban van Dávid is. Azt pedig régóta tudom, ha ő a kötelek közé együtt érkezik valakivel, nem fogadnék ellene az utolsó száz méteren, mert ott nála nem igazán van erősebb. És hát nem lehetett még egyszer negyedik. Azon a napon nem. Ez egy felülmúlhatatlan nap volt. Jobban örültem Dávid érmének, mint a sajátomnak. Mert a saját aranyamat addigra már realizáltam.”

A dobogó tetején nem peregtek le a múlt képkockái, ezt a képzeletbeli filmet nem fűzték be nála. Elsősorban megnyugvást érzett. Amihez még az is hozzáadott, hogy három évvel korábbról, Tokióból volt már egy ezüstérme.

Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf a dobogón Párizsban – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf a dobogón Párizsban – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Ha már ennyire örült Betlehem sikerének, adódik a kérdés, hogy az aranyérméből mekkora szelet jutna a felkészülésben végig segítő társának. És mekkora Szokolai László edzőnek, akivel egy évtizede dolgozik együtt. „Hú, ez egy nagyon fogós kérdés. A felét megtartanám azért magamnak. De 30 százalék lehet Laci báé. A 20 százalék pedig Dávidé. Lehet, hogy ez így sok, de jobban talán semmi sem szimbolizálja, mennyire csapatmunka a miénk, még ha egyéni sportágat űzünk is. Így csapatban tudtuk előrevinni, folyamatosan húzni egymást felfelé.”

Mivel Betlehem Amerikába költözött szeptemberben, Rasovszky máshogy fog felkészülni, de úgy hiszi, nem lesz hiány edzőpartnerben, májustól pedig ismét összeállhatnak, mert akkor már újra itthon lesznek. Jövőre Szingapúr, 2027-ben pedig Budapest rendezi a világbajnokságot, 2028-ban pedig Los Angelesben jöhet az újabb olimpia.

Az eredményét látva előfordulhat, hogy sok gyereket inspirál a hosszabb távú úszásra, de a legilletékesebbet kérdeztük arról, ő hogy csinálna kedvet ahhoz a sportághoz, aminek a bajnoka lett. „Ha viccelődni akarok, akkor azért azt mondom, válassza az ötven métert, mert arra kevesebbet kell edzeni. A mi műfajunkban tényleg sokat kell edzeni, mindennap sokat kell úszni, gyakran vagyunk az oxigénhiány közelében.

Hetente úszunk 80 kilométert. Akárhogy bontom szét a 10 kilométert, úgy is sok, hogy százszor száz méter. De egy bringás, aki körbeteker Franciaországon, a Touron, neki is sokat kell edzenie, állóképesség nem lesz önmagától.

A jó oldala esetükben is, hogy szuper helyeken mehetnek. Nekünk is van ilyen, mert Madeira, Eilat, a lisszaboni öböl a maga nemében gyönyörű. Ha ilyen hullámokban akar úszni valaki, akkor próbálja ki, és kövessen minket. A mai napig át tudok vedleni óvodássá, és sokat mondogatom magamnak, jaj, csak menjünk bár bele, menjünk már bele, miért vagyunk még mindig a parton.”

Végezetül arról érdeklődtünk nála, hol tart élete legnagyobb sikerének feldolgozásában. „Sokan kérdezték, többnek érzem-e magam tőle. A pályafutásom több lett ettől az aranytól, nyilvánvaló, teljesebb lett, de én magam ettől nem lettem több. Maga a feldolgozás egy érési folyamat, ha át kellene fordítanom a sportágam nyelvére, már közelítek a vége felé, olyan 9800 méternél tarthatok.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!