Rasovszky Kristóf világbajnoki ezüstérmes a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében

2023. július 16. – 06:42

Rasovszky Kristóf világbajnoki ezüstérmes a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében
Rasovszky Kristóf ünnepel – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a nyílt vízi úszók 10 kilométeres vasárnapi versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságon, ezzel hivatalosan is megszerezte az indulási jogot az olimpián, jelentette az MTI tudósítója.

A győzelmet az olimpiai bajnoki német Florian Wellbrock szerezte meg, a szám másik magyar versenyzője, Betlehem Dávid a 16. helyen végzett.

Rasovszky Kristóf, a veszprémiek kiválósága – aki 2019-ben Kvangdzsuban 5 kilométeren diadalmaskodott, amivel a szakág első magyar világbajnoka lett – az olimpiai táv történetének első magyar dobogós vb-helyezését szerezte meg.

A két magyar versenyzőnek alapvetően nem volt létszükség az olimpiai kvalifikáció megszerzése, ugyanis a szabályok értelmében az országos bajnokságon 1500 méter gyorson elért idejükkel már nevezhetőek a párizsi olimpiára.

A Momocsi Beach Parkban kialakított pályán 6 kört kellett teljesítenie a 69 úszót felvonultató mezőnynek. A rajt után az olimpiai bajnok német Florian Wellbrock állt az élre, őt szorosan követte a tokiói játékokon második Rasovszky.

Erős tempót diktáltak az elején, az első kört kevesebb mint 18 perc alatt teljesítették, ekkor Rasovszky a második, Betlehem a kilencedik helyen állt. A táv feléhez érkezve továbbra is Wellbrock, Rasovszky volt a sorrend, de Betlehem sem maradt el sokkal tőlük. A negyedik kör után, miután a német kijött frissíteni, Rasovszky került az élre, de az utolsó kört csak másodikként – frissítés nélkül – kezdte meg, mert riválisa visszaelőzte, Betlehemnek ekkor már több mint egy perc volt a hátránya.

A hosszú hajrában a német csaknem 5 másodperces előnyre tett, és még fokozni is tudta a tempót, győzelme végül nem forgott veszélyben. Rasovszkynak így az ezüstéremért kellett harcolnia a másik némettel, Oliver Klemettel, aki ugyan gyorsabb tempóban érkezett, de magyar a testével taktikusan kiszorította riválisát, így hamarabb érte el a célt.

Eredmények:
nyílt vízi úszás, férfi 10 km, világbajnok:
------------------------------------------
Florian Wellbrock (Németország) 1:50:40.3 óra
2. RASOVSZKY KRISTÓF 1:50:59.0
3. Oliver Klemet (Németország) 1:51:00.8
...16. BETLEHEM DÁVID 1:53:30.9

„Az utóbbi évek egyik legjobb versenyét úsztam, sőt, talán a legjobbat, még az olimpiainál is. Ott elkövettem néhány hibát, most viszont nagyon hosszan kell majd elemezni, hogy találjunk egyet vagy kettőt. Talán a negyedik-ötödik körben nem kellett volna előre mennem, maradhattam volna többet Florian (Wellbrock) lábvizén, és várhattam volna még nagyobb türelemmel, viszont akkor az is benne lehetett volna, hogy többen maradunk a végére, hatan-heten, és akkor sokkal bizonytalanabb lett volna a befutó. Minden úgy történt, ahogy terveztem, senki és semmi nem tudott kizökkenteni egy pillanatra sem, ráadásul a barátnőm előtte a lelkemre kötötte, legyek annyira kemény, amennyire csak tudok. Hát a végén az voltam, ezt nem tagadom, de semmi mást nem csináltam, mint amit a szabályok megengednek, meg tulajdonképpen igazából életemben először tettem azt, amit egyébként mindenki más is szokott, és amit velem is megtettek párszor” – idézte Rasovszkyt a Magyar Úszó Szövetség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!