A taekwondós Salim Omar Gergely kiesett – a szerdai magyar olimpia eredmények

2024. augusztus 7. – 11:34

frissítve

A taekwondós Salim Omar Gergely kiesett – a szerdai magyar olimpia eredmények
Salim Omar Gergely és az argentin Lucas Guzmán meccse a taekwondósok 58 kilogrammos súlycsoportjában a párizsi olimpián 2024. augusztus 7-én – Fotó: David Gray / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Taekwondo: Győzelemmel kezdte a párizsi olimpiát Salim Omar Gergely a taekwondósok 58 kilogrammos súlycsoportjában szerda délelőtt. A 21 éves, világ- és Európa-bajnok magyar taekwondós első ellenfele az argentin Lucas Guzmán volt.

Salim egy videós challenge után került előnybe, mert eltalálta ellenfele fejét (3-0), két másodperccel a menet vége előtt pedig újra sikeresen alkalmazta ezt a technikát, így 6-0-val nyerte az első menetet. A második menetben sokáig nem történt értékelhető akció, 36 másodperccel a vége előtt viszont az argentinok videós visszanézést kértek, ami sikeres fordulásos fejrúgásról árulkodott. Ezzel Guzmán megnyerte a menetet, igaz, a végén Salim 5-3-ra szépített.

A mindent eldöntő harmadik menetből mindössze hét másodperc telt el, amikor újabb videózást kértek a magyarok, ebből azonban ezúttal nem lett pont. A vége előtt 1:12 perccel előnybe került Salim egy remek testre rúgás után (2-0), az argentin pedig ezúttal sem tudott pontot szerezni, viszont még meg is intették (3-0), ezzel eldőlt a meccs.

A magyar versenyző következő ellenfele a 15:58-ra kiírt negyeddöntőben a címvédő olasz Vito Dell'Aquila lesz, aki három menetben győzte le a kazah Samiron Ababakirovot úgy, hogy 14 másodperccel a vége előtt még 4-0-s hátrányban volt, de egy remek kombinációval fordított, riválisa hosszú ideig csak a szőnyeget ütötte dühében. Salim és három éve a Dell'Aquila tokiói olimpia első fordulójában találkozott egymással, akkor az olasz nyert, és meg sem állt a végső győzelemig.

Salim Omar Gergely a vegyes zónában angolul nyilatkozott, elmondta, hogy alapvetően mindig azzal a taktikával vág neki egy mérkőzésnek, hogy élvezetes küzdelemben szórakoztassa a közönséget, ezúttal azonban másképpen alakult, ellenfele ugyanis rendkívül visszahúzódó volt, nem igazán akart harcolni. Hozzátette, nagyon jól érezte magát a helyszínen, a bíráskodás ugyanakkor „abnormális” ahhoz képest, mint amihez hozzá van szokva, érzése szerint a játékvezetők megpróbálják minél szorosabbá tenni a mérkőzéseket. A magyar taekwondós kijelentette, most már tudja, mire számíthat a folytatásban.

A tokiói játékokhoz képest most jelentős változás, hogy ezúttal már nem az összpontszám döntött, hanem két menetet kellett megnyerni a győzelemhez.

A negyeddöntőben Salim vitte be az első találatot a címvédő olasz Vito Dell Aquilának, aki aztán egy testrúgással válaszolt, 3-2-ről folytatódott a meccs. A magyart többször megintették, 6-3-ra ment el az olasz. Salim fejre támadó pörgő rúgásokkal próbálkozott folyamatosan, de nem érte el Dell Aquilát, aki 9-3-ra nyerte az első menetet. A másodikban még inkább fölénybe került az olasz, edzője jó érzékkel kért ki két challenge-et, és a videózás után mindkétszer pontokat ítéltek Dell Aquilának. Salim hiába ment előre, rúgásai nem találták, még pontot sem csináltak, 13-0-s, döntő különbségnél pedig véget is vetettek a menetnek.

Salimnak még bízhatott abban, hogy Dell Aquila sikerrel veszi az elődöntőt, és akkor ő a vigaszágon folytathatja, de az olasz elég simán kikapott az azeri Gasim Magomedovtól, így a magyar taekwondós kiesett, és a 9. helyen végzett.

Vitorlázás: Vadnai Jonatán harmadik lett az ICLA 7 hajóosztály éremfutamában, és az összpontszáma alapján ezzel a negyedik helyen zárt. A éremfutam előtt Vadnai a hatodik helyen állt, és egy darabig úgy tűnt, hogy akár a futamgyőzelem és a bronzérem is összejöhet neki.

Birkózás: A kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Losonczi Dávid első mérkőzésén simán legyőzte azeri ellenfelét, így bejutott a negyeddöntőbe szerdán a párizsi olimpián. A világbajnoki címvédő Losonczi második kiemeltként kezdte meg szereplését a Mars-mező Arénában, ahol a 77 kilóban olimpiai bronzérmes, 82 kilóban pedig világ- és Európa-bajnok Rafig Huseynovval csapott össze a nyolc közé kerülésért, és sima, 5-2-es győzelmet aratott.

A 24 éves Losoncz az elődöntőért a szerbek idei Európa-bajnokával, Aleksandr Komarovval mérkőzött meg, akit óriási csatában legyőzött. A mérkőzés 2-2-vel ért véget, de mivel Losonczi szerezte az utolsó pontot, így ő jutott tovább. A szerda esti elődöntőben a bolgár Szemen Novikov volt az ellenfele – Losonczi a végére került nehéz helyzetbe Novikov előnybe kerülésével, bárhogy támadott, nem tudott visszajönni a meccsbe, így csütörtökön bronzéremért küzdhet.

Atlétika: Kozák Luca és Kerekes Gréta is a reményfutamba került 100 méter gáton szerdán a párizsi olimpián. A két magyar közül elsőként Kerekes Gréta mutatkozott be a Stade de France-ban, aki a harmadik futamban az ötös pályán kapott helyet. Kerekes a 12,97 másodperces idei legjobbjával reálisan nem pályázhatott a továbbjutó helyekre. A rajtja jól sikerült, de az első gát vétele már nem, ráadásul a mellett futó ausztrál Michelle Jenneke elesett. Ez is megzavarhatta Kerekest, aki a többiektől lemaradva, 13,50 másodperccel ért célba hetedikként. Jenneke talpra állt, és lesétálta a távot, hogy a vigaszágon elindulhasson – írta az MTI.

„Az elmúlt időszakban ilyen harcos 100 méteres gátfutásokat vívok” – kezdte értékelését Kerekes Gréta, akinek megsérült a keze futás közben. „A kézfejem beleakadt a gátba valahol rögtön az elején, úgy értem be a célvonalba, hogy ömlött a vér belőle, és éreztem, hogy nagyon lüktet. Ráadásul nem is nagyon tudom mozgatni a középső ujjamat. De ez nem kifogás, az egész futás alatt kicsit az volt bennem, hogy éljem túl, ezt meg kell csinálni, hogy holnap rajhoz állhassak a vigaszágon” – mondta, hozzátéve, nagyon megzavarta Jenneke bukása. „Közben jött egy ilyen probléma, hogy mellettem szegény ausztrál lány nagyon nagyot esett, beesett elém a gátja is, onnantól kezdve csak az volt bennem, hogy én ne essek el, mert másfél hete ez történt velem is. De holnap mindent bele, újult erővel és kockázatokkal” – mondta Kerekes.

Fotó: Martin Bernetti / AFP
Fotó: Martin Bernetti / AFP

A felkészülés során sokáig sérüléssel bajlódó Kozák Luca ebben az évben még nem futott 13 másodperc alatt, és sajnos most sem sikerült ennél jobb időt futnia. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák nehéz futamba került, többek között a budapesti világbajnok jamaicai Danielle Williams társaságában kellett futnia. Kozák elmaradva ez idei legjobbjától végül 13,11-es időt futott, ezzel hatodik lett.

„Én úgy jöttem ide, hogy nem fogok holnap futni, és az volt a fejemben, hogy benne kell lenni az első háromban, az időket nézve szerintem nem lett volna elképzelhetetlen. Nyilván nem volt egy könnyű szezonom, volt egy kisebb sérülésem, és nem is versenyeztem az Eb óta. Tapogatózva jöttünk ide, de úgy gondolom, én ennél azért jobbat tudok” – mondta Kozák Luca, aki szerint az új lebonyolítási szisztéma nem elfogadható. „Ez a vigaszágas rendszer nem jó megoldás, de most azért örülök, hogy van egy második esélyem, és be tudom bizonyítani, hogy nem ez van csak bennem. Most vissza kell menni a faluba, ki kell üríteni a fejemet, és holnap úgy idejönni, hogy meg tudom csinálni, ott a helyem a legjobb 24-ben” – tette hozzá Kozák.

A Venyercsán Bence, Récsei Rita páros a 21. helyen végzett a gyalogló vegyes csapat versenyben. A magyar kettős 3:05:18 órás eredménnyel ért célba a 25 duót számláló mezőnyben. Az útvonal a francia főváros több nevezetességét érintette, így az Eiffel-tornyot, a gyaloglók áthaladtak a III. Sándor hídon is, majd a Trocaderón értek célba, és – az egyéni versenyben tapasztalt módon – végig mindkét oldalon szurkolók ezrei biztatták őket.

Venyercsán Bence 45:33 perc alatt teljesítette az első szakaszt és a 19. helyen váltotta Récsei Ritát. A Honvéd atlétája 1:32:00 óránál adta vissza a képzeletbeli stafétabotot Venyercsánnak, aki a második részt gyorsabban, 42:07 perc alatt tette meg. A célba Récsei 14:47 perces hátránnyal ért be. A számot a spanyolok nyerték, a váltó mindkét tagja, Álvaro Martin és Maria Pérez duplázott a tavalyi, budapesti vb-n, azaz 20 és 35 kilométeren is győzött.

Kajak-kenu: Jól sikerült a szerdai rajt magyar szempontból a párizsi olimpia kajak-kenu versenyén. A kajakos Gazsó Alida Dóra 500 méter egyesben közvetlenül a középfutamba jutott azzal, hogy megnyerte a futamát. Ezután Csipes Tamara is megnyerte az előfutamát K-1 500 méteren, így ő is közvetlenül a középfutamba jutott.

1000 méteren a kajakos Kopasz Bálint is megnyerte a maga előfutamát, így ő is bejutott a középfutamba. Varga Ádám szintén futamgyőzelemmel jutott tovább közvetlenül a középfutamba K-1 1000 méteren.

A kenus Fejes Dániel a negyedik helyen végzett szerdai előfutamában, így kora délután a reményfutamból harcolhatta ki a középfutamba jutást. A kenus Adolf Balázs a harmadik lett 1000 méteren a szerdai előfutamában, így kora délután ő is reményfutamban indult.

Fejes megnyerte a reményfutamát 1000 méteren, ezzel középfutamba jutott. A Honvéd kenusa ezúttal jól felépített taktikával magabiztosan győzött úgy, hogy a hajrában simán elment a sokáig vezető kubai José Ramon Pelier Cordova mellett.

Fejes után Adolf is biztosította a helyét középfutamban, miután ő is megnyerte a reményfutamát. Adolf egy kínai és egy menekült csapatba tartozó kenus mögött harmadik volt 250, majd 500 méternél is, de aztán utóbbi versenyző lelassult, Adolf Balázs pedig a kínai mellett is simán elment, és úgy is nagy fölénnyel nyert, hogy a végén már erősen visszavett a tempóból. Ebben a számban a középfutamot és a döntőt pénteken rendezik.

Vízilabda: Végletekig kiélezett mérkőzésen, 9-9-es rendes játékidős eredmény után büntetőpárbajjal nyert a férfi pólóválogatott Olaszország ellen a negyeddöntőben, ezzel bejutott az elődöntőbe, ahol Horvátország lesz az ellenfél. A kapus Vogel Soma hármat is megfogott a büntetőpárbajban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!