A világbajnok birkózó, Losonczi Dávid óriási csatában elődöntős, szaltóval ünnepelt

2024. augusztus 7. – 13:02

A világbajnok birkózó, Losonczi Dávid óriási csatában elődöntős, szaltóval ünnepelt
Losonczi Dávid szaltója a párizsi olimpián, miután bejutott a négy közé – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi olimpia szerdai versenynapján szólították először a szőnyegre a 87 kilós birkózót, Losonczi Dávidot. Nem várt könnyű ellenfél rá, mert az azeri Rafig Huseynov volt már olimpián bronzérmes (három éve Tokióban), igaz egy súlycsoporttal lejjebb. Losonczi a legerősebb fegyverével, a kitolással szerzett egy pontot, és mivel ellenfele ezt vitatta, de a challenge-t elutasították, már két pont volt a magyar előnye.

Ezek után passzivitásért megintették az azerit, Losonczi elindította a pörgetését, de nem tudta befejezni a szőnyegen belül, ezért nem kapott érte jutalmat. Az első három perc után így is három ponttal vezetett.

A meccs második szakaszában Huseynov szerzett két pontot, mert a bíró szabálytalannak látta a magyart. Losonczi lendületét mindez nem törte meg, földre vitte riválisát, mögé került, így máris 5-2-re vezetett. Az utolsó másodpercekben már egymásnak sem feszültek, Losonczi továbblépett, és az oroszból szerbbé lett Komarov vár rá a nyolc között, aki 7-0-s sikert ért el az első fordulóban.

A negyeddöntőt Losonczi kezdte jobban, de Komarov kifordult a szorításából. A szerbet megintették, amiért Losonczi egy pontot kapott. Amikor leküldték Komarovot, nem tudott akciót csinálni, a szerbnek viszont járt egy, amikor kiterelte a szőnyegről a magyart. Néhány másodperccel később Losonczi kényszerítette kilépésre ellenfelét, amiért a bíró adott neki egy pontot. A szerbek ezt kifogásolták, visszanézték az esetet, a videó alapján úgy döntöttek, hogy nem jár pont a magyarnak. Az első menet után 1-1 állt az eredményjelzőn.

Kőkemény második három percre számíthattunk, és ez be is jött. Losonczi ment előre, de őt is megintették, amiért a szerb kapott egy pontot. Komarov kétszer is megpróbálta kiemelni, de egyszer sem sikerült, mert jól védekezett. Losonczinak mennie kellett előre az egyenlítésért, kereste a fogást, és másfél perccel a vége előtt kitolta ellenfelét.

Húsz másodperc volt hátra, amikor Komarov mindent beleadott, úgy látszott, mintha a magyar kilépett volna, a bíró adott is neki egy pontot. A magyar kapitány, Módos Péter challenge-t kért, a hosszas videózás bebizonyította, a lábujja – hajszál híján – nem volt kint Losonczinak, visszavonták a pontot. Maradt a 2-2, és mivel Losonczié volt az utolsó akció, ő ment tovább, és az esti elődöntőben a Harkivban született, de bolgár színekben versenyző Novikov lesz az ellenfele. Losonczi szaltókkal ünnepelte a sikerét.

„Tudtam, hogy nem léptem ki, de ez igazából bírófüggő, megadja-e vagy sem, vettek el már tőlem tust is. Éppen lenéztem akkor, ezért voltam biztos abban, hogy a lábujjam hegye még rajta volt a vonalon, ha a sarkam ki is lógott. Hál' Istennek ezt megerősítették. Amikor a lenti akcióját kivédtem, tudtam, hogy egyszer ki kell tolnom utána, ezt megtettem, és éreztem, hogy meglehet a továbbjutás. Az első meccs után nagyon besavasodtam, de utána kiment belőlem, a fejem is kitisztult. Éreztem, hogy hátrál, ezért pláne nekimentem. Novikovot háromszor megvertem eddig, reméljük negyedszerre is összejön.

Mivel az enyém volt az utolsó meccs, és tudtam, hogy mindenki minket néz, megadtam a módját az ünneplésnek ezzel a szaltóval”

– nyilatkozta a birkózó, aki az első olimpiáján éremért birkózhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!