Gazsó, Csipes, Kopasz és Varga is futamgyőztesként középdöntős a kajakosoknál

2024. augusztus 7. – 10:27

Gazsó, Csipes, Kopasz és Varga is futamgyőztesként középdöntős a kajakosoknál
Gazsó Alida Dóra a női kajak egyesek 500 méteres versenyének előfutamában a 2024-es párizsi nyári olimpián a vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán 2024. augusztus 7-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyszerűen indult kedden a kajak-kenu az olimpián a magyar küldöttségnek, hiszen minden magyar egység továbbjutott, vagy egyből, vagy a reményfutam segítségével, és lett már egyből döntős hajónk is, a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összetételű női kajak négyes 500 méteren azonnal a legjobbak közé lapátolta magát.

A szerdai programba három szám előfutamai kerültek, férfi kajak egyes 500, női kajak egyes 1000 és férfi kenu egyes 1000 méter – mindegyik számban két-két magyar érdekelttel.

Elsőként Gazsó Alida Dóra kezdte meg az evezést szerdán, a kajak egyesek 500 méterének második előfutamában. 24 évesen a futam legfiatalabb tagjának számító Gazsó féltávnál még a második volt, de szorosan tapadt az akkor még vezető, végül visszaeső kínaira, és végül simán megnyerte a futamot, bejutva a szombati középfutamba. „Volt egy technikai problémám, mert a hajóm elkezdett húzni jobb oldalra és attól féltem, hogy kimegyek a pályáról. Meg kell szerelni majd a kormányt, de az edzőm, Csipes Ferenc imád szerelni, meg fogja oldani” – értékelt az M4 Sportnak. – „Kicsit izgultam, mert most a csapathajókkal ellentétben magamra vagyok utalva, de most már lekerült rólam a teher. És örülök, hogy ilyen jól sikerült a bemutatkozásom egyesben.”

Csipes Tamara a hatodik, utolsó futamban követte Gazsót. Bemozdulás miatt meg kellett ismételni a rajtot, de ez sem zökkentette ki Csipest, aki lassú, taktikus kezdés után fokozatosan lendült sebességbe, a rajt után még harmadik-negyedik volt, de hamar feljött a második helyre az első rajtnál hibázó Emma Jørgensen mögé. A dán féltávig nagy tempót ment, aztán Csipes sebességbe kapcsolt, 100 méterrel a vége előtt az élre állt és magabiztosan nyerte meg az előfutamot, egyből a szombati középfutamba lépve. „Volt egy rossz rajt, amit nem szeretek, mert teljesen kizökkent a ritmusból. Hullámos a víz, és mivel nincs rendes felevező sáv, ezért mozog az egész víztömeg, és hiába van hátszél, mindenki kapirgál oldalra, mert a víz kifordítja a hajónkat. Ilyen körülmények között mindenki túl akar esni a rajton, nem pedig még egyszer beállni. A második rajtot már biztonságira vettem és akkor már úgy voltam, hogy mindegy, én, vagy Emma jövünk be elsőként, a lényeg a továbbjutás. Tegnap nagyon elfáradtam, ma pedig csak ez az egy futamom volt, ezt is szerettem volna jólesőre venni. Minél többet pihenek, annál jobb” – értékelt.

Férfi kajak egyes 1000 méteren Tokióban Kopasz Bálint aranyat, Varga Ádám ezüstöt nyert, egymás mellett ünnepelhettek a dobogón. A párizsi szereplést Kopasz kezdte meg előbb ezen a távon, őt a harmadik, Vargát a negyedik futamba osztották. Kopasz címvédőhöz méltóan kezdett, lényegében a rajttól fogva vezetett, 250 méternél egy, féltávnál másfél másodperces, több mint egy hajónyi előnye volt. A végére sem fáradt el, de 750-nél kicsit közelebb került hozzá az argentin Augustin Vernice, akit végül 7 tizedmásodperccel vert meg a végül leggyorsabbnak bizonyuló futamban.

Varga Ádám gyengébb rajt után 250 méternél még második volt, 500 méterre viszont már átvette a vezetést a német Jakob Thordsentől, és végül több mint 1 másodperces előnnyel nyerte a futamát ő is.

Fejes Dániel nem jól kapta el a rajtot a kenusok 1000 méteres távján, az ötödik helyről kellett megkezdenie a felkapaszkodást. Az elején feljött ugyan a harmadik helyre, de az már látszott, hogy a hamar nagyon elhúzó páros, a cseh Martin Fuksa és a brazil Isaquias Queiroz befoghatatlan lesz. Ezután Fejes vissza is esett, végül negyedik helyen ért célba, amivel a délutáni reményfutamba jutott be.

Az 5000-es táv specialistája, Adolf Balázs 1000-en is jól indult, eleinte a harmadik, majd negyedtávtól a negyedik helyen volt, végig nagy küzdelemben a kínai Liu Haóval. Mivel a német Sebastian Brendel futamgyőzelme nem forgott veszélyben, Fejes és a kínai azért küzdöttek, hogy ki ne menjen a reményfutamba – ez végül hajszállal, de Liunak sikerült, aki kevesebb mint 4 tizedmásodperccel előzte Adolfot. Ezzel Hajós után Adolf is a reményfutamba került. Itt Fejes és Adolf is magabiztosan nyerte a futamát, bejutva a középfutamba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!