Döntős a női kajak négyes, négy kajak kettesünk is középfutamba jutott

2024. augusztus 6. – 10:16

Döntős a női kajak négyes, négy kajak kettesünk is középfutamba jutott
Nádas Bence és Tótka Sándor a kajak kettes előfutamában – Fotó: Yara Nardi / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden elkezdődtek a kajak-kenu versenyszámok is a párizsi olimpián a délelőtti előfutamokkal. A magyar versenyzők közül 500 méteren a férfi kajak négyes kezdett. Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor kis hátránnyal a második helyen futott be a szerbek mögött, így a négyes egyből a középfutamba jutott.

A középfutamot és a döntőt is csütörtökön rendezik.

Csizmadia Kolos szerint tipikus első futam volt, nem minden működött még tökéletesen, az utolsó 100 méter pedig kifejezetten rosszul sikerült – nyilatkozta a kajakos az M4 Sportnak.

A női kajak négyes 500 méteren egy elég rossz rajt után folyamatosan zárkózott fel az élen haladó németekhez, és szintén második lett az előfutamában. Ezzel Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra is azonnal a döntőbe jutott.

Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra négyese az előfutamban – Fotó: Yara Nardi / Reuters
Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra négyese az előfutamban – Fotó: Yara Nardi / Reuters

A férfi kenu kettesben induló Adolf Balázs és Hajdu Jonatán 500 méteren negyedik lett az előfutamban, így a reményfutamban harcolhatják ki a továbbjutást a döntőbe. A reményfutamot 13.50-kor rendezik, a középfutam és a döntő csütörtökön lesz ebben a számban.

„Nem volt egy nagy élmény, nem éreztem úgy, hogy nagyon egyben lennénk. Én egy kicsit stresszeltem is az első futam miatt, mert jó pár hete nem versenyeztünk – nyilatkozta az M4 Sportnak Adolf Balázs. Társa, Hajdu másképp értékelt: „Nem teljesen értek egyet Bazsival, szerintem az első 250 méterünket jó iramban, jó technikával megcsináltuk, a végén az indításunk is jól sikerült. Ezzel együtt első pályás volt" – mondta a sportoló.

A női kenu kettes, Kiss Ágnes, Nagy Bianka is csak a reményfutamban folytatja, miután harmadik helyen futottak be az előfutamukban.

Nádas Bence és Tótka Sándor férfi kajak kettesben 500 méteren második helyen végzett az első előfutamban, így egyből kvalifikálták magukat a középfutamba. Ebben a számban még egy magyar egység indult, Kopasz Bálint és Varga Ádám a negyedik előfutamban versenyzett. A párosnak nem sikerült jól a rajt, de már féltávnál feljött a magyar kettes a második helyre. Ezt a második helyet meg is őrizte Kopasz és Varga, így a kajak kettes továbbjutott a középfutamba.

Kopasz Bálint az M4-nek azt mondta a verseny után, hogy szerinte még nem volt sok idejük összecsiszolódni, de elégedett a formájukkal.

A női kajak ketteseknél szintén két magyar egység volt érdekelt. Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra az előfutamában a harmadik helyen végzett, az utolsó métereken már kiengedtek, mivel az egyenes ági döntőbe jutást érő második hely már nem volt elérhető közelségben. A magyar kettes a reményfutamban juthat a döntőbe így.

Szintén harmadik lett Pupp Noémi és Fojt Sára kettőse, ők is a reményfutamban folytatták.

Reményfutamok

Kora délután kezdődtek a reményfutamok, ahol a magyar versenyzők közül a női kenu kettes, Kiss Ágnes és Nagy Bianka volt először érdekelt. A páros megnyerte a reményfutamát, így a középfutamba jutott 500 méteren. A középfutamot és a döntőt pénteken rendezik.

A férfi kenu kettesek reményfutamában Adolf Balázs és Hajdu Jonatán második helyen futott be, így a magyar egység bejutott a középfutamba.

A női kajak kettesek versenyében a második reményfutamban szerepelt két magyar páros is. Végül mindkét kettes bejutott a középfutamba, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra megnyerte a reményfutamot, Pupp Noémi és Fojt Sára pedig a negyedik lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!