A vitorlázó Vadnai Jonatán remek versenyzés után hajszállal maradt le a dobogóról, negyedik lett az olimpián

2024. augusztus 7. – 16:33

A vitorlázó Vadnai Jonatán remek versenyzés után hajszállal maradt le a dobogóról, negyedik lett az olimpián
Vadnai Jonatán az olimpiai versenyen – Fotó: Lisi Niesner / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az éremfutamban mutatott remek versenyzéssel tovább javított korábbi, hatodik helyezésén Vadnai Jonatán az ILCA 7-es hajóosztály küzdelmeiben a párizsi olimpián, és végül szenzációt jelentő negyedik helyen zárta az összetett versenyt – a top 10-ben egyedül volt olyan országból, amelynek nincs tengere.

Vadnai a szélcsend miatt törölt hétfői futamok idején hatodik volt az összetettben, így jutott be az éremfutamba. A nyolc megtartott futamon 21. volt a legrosszabb helyezése, ezt tudta kiütni – végül úgy zárt a hatodik helyen az éremfutam előtt, hogy egy ötödik hely jelentette legjobbját.

Az éremfutam előtt már biztos volt, hogy az arany- és ezüstéremért már nem harcolhat, ezek túl messze voltak tőle, de kis szerencsével a bronzérem meglehetett volna. Végül az éremfutambeli harmadik helyével negyedik lett. A nők ILCA 6-os versenyében a súlyos deréksérüléssel küzdő Érdi Mária az éremfutamról lemaradva 14. Lett.

A vitorlásversenyekben mindenki annyi pontot kap, ahányadik helyen végez az egyes futamokban, ezek a számok összeadódnak, illetve a legrosszabb helyezés kiejthető. Akinek kevesebb pontja van, az ért el többször jó helyezést, így az van előrébb. Az éremfutamban, ahova már csak tíz versenyző jutott be, a szerzett pontok duplán számítanak – az első 2, a tizedik 20 pontot kap. Vadnai nyolc futam után 78 ponttal volt a hatodik, előtte a norvég Hermann Tomasgaard (77), a brit Michael Beckett (67), de még a perui Stefano Peschiera (62) is elérhető volt kis szerencsével.

Vadnaiékra az egész napos keddi várakozás után szerdán is késés várt, délutánra viszont feltámadt a szél, így előbb a női ILCA 6-os, majd a férfiak ILCA 7-es éremfutamát is le tudták bonyolítani – ekkor már nem is a szélcsend, sokkal inkább az egyre nagyobb hullámok okozhattak volna gondot. Legalábbis egy ideig – az éremfutamot a harmadik bójakerülés felé tartva megszakították az éremfutamot, amikor hirtelen elhalt a szél. Vadnainak ez még úgy is jól jött, hogy jól kezdte az éremfutamot és az első bója után az első, összetettben pedig a negyedik helyen állt. A második bója felé tartva viszont borult, visszacsúszott a hetedik helyre, és többeknek is gondja akadt az elemekkel, Vadnai után is több borulást lehetett látni.

Vadnai Jonatán borulás után állítja vissza a hajóját az időjárás miatt megszakított ILCA 7-es éremfutamban – Fotó: Andrew Boyers / Reuters
Vadnai Jonatán borulás után állítja vissza a hajóját az időjárás miatt megszakított ILCA 7-es éremfutamban – Fotó: Andrew Boyers / Reuters

Jelentős várakozás után, 16.10-kor végül megint elrajtolt a férfi éremfutam. A korábbi, törölt futamhoz hasonlóan ismét Vadnai jött el legjobban a rajtnál elsőként ért az első bójához, a többiek helyezését figyelembe véve pedig összetettben az ötödik helyen állt ekkor. Vadnai a második bójához másodikként ért, közben pedig az összetettben előtte álló két versenyző, Beckett és Peschiera is büntetést szedett össze, ami némileg javította a magyar vitorlás esélyeit. Az épp aktuális helyzettől függően nagyon szoros volt a bronzmeccs, volt olyan pillanat, hogy négy vitorlázó is 3-5 ponton belül volt egymáshoz képest a harmadik hely környékén.

A harmadik bóját a harmadik helyen kerülte meg Vadnai, a negyedik, utolsó bója felé tartva pedig megint kezdett gyengülni a szél. A futamban ekkorra az összetettben is vezető páros állt élre, a végül aranyérmes ausztrál Matt Wearn vezetett az ezüstérmes ciprusi Pavlosz Kontidesz előtt. Mögöttük jött Vadnai, abban a reményben, a futam mellett a dobogón is harmadik lehet, ám ehhez mindenképp futamgyőzelemre lett volna szüksége.

Vadnai harmadik helyen haladt át a célvonalon, így 84 ponttal zárt az összetettben, a bronzérmes perui, Stefano Peschiera 80-nal végzett. Az aranyérmes Wearn 40, az ezüstöt megszerző Kontidesz 56 ponttal fejezte be az olimpiát.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára kiemelte, „egymás után két olimpián bizonyítottuk, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak a magyar vitorlázók. Ráadásul az ILCA 7, vagyis korábbi nevén a Laser hajóosztályban Vadnai Jonatán az első magyar, aki egyáltalán bekerült az éremfutamba. Joni sikere ismét azt üzeni a fiataloknak, az utánpótlás versenyzőknek, hogy megéri kitartani, keményen dolgozni, mert magyarként is be lehet kerülni a világ élmezőnyébe. Berecz Zsombor tokiói sikere után két és félszeresére ugrott a 18 év alatti sportolók száma a kluboknál. Most itt az újabb példakép! Gratulálok Vadnai Jonatánnak a fantasztikus eredményhez” – idézte Holczhausert az MTI.

A nőknél már az éremfutam előtt eldőlt, hogy a holland Marit Mouwmeester behozhatatlan előnyre tett szert és övé az aranyérem, ahogy az ezüst sorsa is biztos volt, azt a dán Anne-Marie Rindom szerezte meg. A bronzéremre végül a norvég Line Flem Høst ért oda.

Vadnai remek szereplésével sorban a második olimpián volt magyar vitorlázó éremfutamban, ráadásul mindkettőben előkelő helyet sikerült elérni, három éve Berecz Zsombor történelmi ezüstöt szerzett finn dingiben. Azon az olimpián Vadnai testvére, Benjamin 18. lett lézerben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!