Párizs polgármestere a Szajnában rendezett versenyekről: Nem volt B terv, mert nem volt rá szükség

2024. augusztus 1. – 19:04

Párizs polgármestere a Szajnában rendezett versenyekről: Nem volt B terv, mert nem volt rá szükség
A férfi triatlonosok ugranak be a Szajnába 2024. július 31-én – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem volt B terv, mert nem volt rá szükség. Mindig az A terv volt az egyetlen lehetséges verzió” – mondta a Szajna vízében rendezett nyíltvízi olimpiai versenyekről Anne Hidalgo, Párizs polgármestere az RMC rádiónak adott szerdai interjújában.

Július közepén Hidalgo is úszott a vízben, hogy bizonyítsa, a folyó újra megfelelően tiszta, és az olykor riasztó mérési adatok, a szennyezettség ismétlődően magas szintjére vonatkozó jelentések dacára a folyó állapota javult annyit, hogy alkalmas mind a triatlonosok, mind a hosszútávúszók versenyeinek megrendezésére.

A víz minőségét az rontotta le egy időre és tette kétségessé a triatlonosok versenyét a héten, hogy az olimpia megnyitója idején hatalmas esőzések voltak, és a mederbe folyt víz miatt a folyó vízminősége nem lett volna alkalmas az úszáshoz.

A triatlonosok edzéseit törölték, majd a férfi triatlon úszószámát kedden elhalasztották a víz minősége miatt. Szerdán hajnalban bejelentették, hogy alkalmas a Szajna vízminősége arra, hogy ússzanak benne a triatlonosok. Így aznap a férfi és a női versenyt is megrendezték.

Hidalgóval szemben utóbb több triatlonos is negatív véleménnyel volt a víz minőségéről. A holland versenyzők közül a nőknél 14. helyen végzett Rachel Klamer azt mondta, hogy „a folyóban úszni egyszerűen undorító volt”. Hozzátette, hogy verseny közben sok vizet nyelt, és aggódva várja, hogy jelentkezik-e majd nála rosszullét, írja az MTI.

A hetedik helyezett Maya Kingma a NOS televíziónak úgy nyilatkozott: „kár, hogy a szervezők ekkora kockázatot vállalnak a világ legnagyobb eseményén”. Azt mondta, örül, hogy véget ért a triatlonverseny, és ilyen körülmények között nem indulna újra. Tilda Monsson, a 23.-ként zárt svéd női triatlonista a stockholmi Expressennek adott interjújában hasonlóképpen elmarasztalóan fogalmazott, kijelentve, hogy „a Szajna vize barna színű és undorító szaga van”.

A magyarok közül Lehmann Csongor a 11., Bicsák Bence pedig a 16. lett a férfi triatlonversenyen. Kuttor-Bragmayer Zsanett szeretett volna az első húsz között végezni a nőknél, de erős kezdés után a 26. lett, a jobb eredmény elérésében korábbi sérülése akadályozta.

A nyíltvízi úszók jövő heti, szintén a Szajnában tervezett versenyeinek időpontja csütörtök és péntek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!