Párizs polgármestere betartotta ígéretét, és megmártózott a kitisztított Szajnában

2024. július 17. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere nagyjából 100 métert úszott szerdán a 20 fokos Szajnában a francia főváros közepén. Hidalgo ezzel régi adósságot törlesztett, ugyanis már évekkel ezelőtt megígérte, hogy úszni fog a Szajnában, amikor befejeződik a 2024-es olimpiára készülő város folyójának kitisztítása.

A tervek szerint ugyanis az olimpia néhány versenyszámát, köztük a triatlont a Szajnában tartják majd.

Viszont amikor Párizs még csak készült az olimpiára, ez lehetetlennek tűnt, hiszen a Szajnába még tavaly is rengeteg szennyvíz ömlött Európa egyik legnagyobb városi agglomerációjából, ezért például az E. coli baktérium is az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó arányban volt a vízben.

Mostanra azonban úgy tűnik, sikerült a határérték alá szorítani a súlyos megbetegedést okozó kórokozókat a Szajnában.

Hidalgo a Guardian tudósítása szerint álomszerűnek nevezte ezt a napot, és megköszönte a munkát a folyó megtisztításán éveken át fáradozó szakembereknek.

Tony Estanguet, az olimpiai szervezőbizottság elnöke a párizsi városházán jelentette be, hogy a folyó vízminősége fürdésre alkalmas, és a nyíltvízi úszószámokat, valamint a triatlont is a Szajnában tartják majd. Elismerte viszont, hogy nagyobb esők idején a folyó újra szennyezetté válhat, de a versenyprogramban készülnek erre az esetre is, a Szajnában tartott versenyszámokat „néhány nappal később” is meg tudják rendezni.

A Szajnában fürdést 1923-ban tiltották be egészségügyi kockázatok miatt. Az utóbbi 101 évben több párizsi polgármester, köztük a későbbi elnök Jacques Chirac is ígéretet tett a folyó megtisztítására, de eddig mindannyian kudarcot vallottak.

Anne Hidalgo mellett a francia sportminiszter és Emmanuel Macron is megígérte, hogy úszik majd a Szajnában az olimpia előtt, ezzel is demonstrálva, hogy sikerült fürdésre alkalmassá tenni a vizet. A francia elnök eddig még nem mártózott meg, a sportminiszter már igen. Macron és Hidalgo eredetileg június 23-ra tervezett úszására folyóba szaró flashmobbal készültek volna a párizsiak, ez most elmaradt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!