A Szajnába pottyantanának a párizsiak, mialatt Macron és a főpolgármester demonstratív jelleggel úszik benne

2024. május 29. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 5,3 milliárd forintnak megfelelő eurós államilag támogatott beruházás ellen terveznek közösségi tiltakozást párizsi aktivisták. A kezdeményezés célja a Szajna megtisztítása az olimpiai játékok előtt.

„Sz... flashmob” névre keresztelt tiltakozást szerveznek, amelyet a folyóban akarnak tartanak azon a napon, amikor a tervek szerint Emmanuel Macron elnök és Anne Hidalgo párizsi polgármester fog úszni benne. A két politikus így tervezi demonstrálni a folyó megtisztítására tett erőfeszítéseinek sikerét.

A #JeChieDansLaSeineLe23Juin – hashtag lefordítva azt jelenti, hogy „Június 23-án belesz…k a Szajnába”, az úszás időpontjának bejelentése után az X-en (volt Twitter) terjedt az infó – írja a Metro nevű lapra hivatkozva a Washington Times. A szervezők egy azonos nevű honlapot is indítottak, amelyen a résztvevők regisztrálhatják azokat a helyszíneket, ahol a székletürítésüket tervezik. Művésziesen dadaista videó is felkerült a témában a Youtube-ra.

Plakát is népszerűsíti az eseményt, amely a közösségi médiában kering: „Június 23-án, vasárnap többeteket várunk, hogy eljöjjetek és [ürítsünk] a Szajnába!”. Az is kiderül, hogy nem kell előre regisztrálni, a belépés ingyenes, a helyszín pedig a 4. kerületben a Szajna fölött átívelő Pont Marie.

A közösségi médiát elárasztották a tüntetésre reagáló mémek. A szolidabbak között van olyan, a mesterséges intelligencia által generált kép, amelyen a „Párizs városa” által felállított Szajna-parti WC-k láthatók. Egy másik manipulált képen Macron egy ürülékkel teli folyó fölött magasodó hídon áll.

A Szajna megtisztítására irányuló erőfeszítések már zajlanak, aminek az a célja, hogy a folyó ismét úszhatóvá váljon, csakúgy, mint az 1900-as párizsi olimpia idején volt. Tavaly nyáron egyébként egy szennyvízprobléma miatt töröltek egy olimpiát megelőző úszóversenyt a folyóban.

Amikor újságírók megkérdezték Macrontól, hogy úszna-e a Szajnában, azt válaszolta, hogy igen, de konkrét időpontot nem mondott, és azzal viccelődött, hogy ezzel csak elriasztaná a résztvevőket.

A 2024-es párizsi olimpiai játékok keretében nyílt vízi és triatlonversenyeket rendeznek a folyóban. A francia Surfrider nevű nonprofit szervezet azonban jelezte, hogy további munkálatokra lehet szükség ahhoz, hogy a Szajna egyes szakaszai júliusra biztonságosan úszhatók legyenek. A szervezet szerint „enterococcus- és E. coli-koncentrációt” találtak a vízben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!