33 nap múlva kezdődik az olimpia, de még mindig túl sok a szennyvíz a Szajnában

2024. június 21. – 22:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hetek időjárása miatt a hatóságok erőfeszítéseinek ellenére nem felel meg a követelményeknek a Szajna vízminősége Párizsban – mondta pénteken Marc Guillaume, a Párizst is magában foglaló Ile-de-France régió vezetője. A francia fővárost átszelő folyó vízminősége azért foglalkoztat mindenkit, mert Párizsban 33 nap múlva olimpiát rendeznek, és az eredeti tervek szerint bizonyos versenyszámokat a Szajnában rendeznek.

Az első alkalom, hogy sportolóknak meg kell mártózniuk a folyóban, 39 nap múlva, július 30-án lesz, amikor a triatlonverseny kezdődik.

A szervezők állították, képesek lesznek az olimpiáig fürödhető állapotba hozni a Szajnát, de nem egyszerű ez egy olyan folyónál, ami egy annyira régi és annyira népes várost szel keresztül, mint amilyen Párizs. A Le Monde szerint a mérések egész júniusban azt mutatták, hogy a székletben található E. coli baktérium koncentrációja még mindig meghaladja az egészségügyi határértékeket. Ennek oka természetesen az, hogy továbbra is szennyvíz ömlik a folyóba.

A Szajna megtisztítására 2016 óta 1,4 milliárd eurót, azaz mai árfolyamon több mint 554 milliárd forintot költött a francia állam. A hatóságok szerint még mindig nem lehetetlen a siker, ha az időjárás kedvezőre fordul, azaz huzamosabb időre eláll az eső, még határértékek alá vihetik a Szajna vizében lévő szennyezőanyagok arányát. Egyelőre Párizs szocialista polgármestere is bízik a sikerben, Anne Hidalgo korábban azt ígérte, a víztisztítás hatékonyságát demonstrálva ő maga is úszik majd a Szajnában. Június 19-én azt mondta, a július 15-i héten várhatóan tényleg megmártózik majd a folyóban. A tervek szerint a polgármester társául szegődik majd Macron elnök is, Macron és Hidalgo úszásának hírére Párizsban meg is hirdettek egy Szajnába szaró flashmobot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!