Kuttor-Bragmayer szenzációsan kezdett az olimpiai triatlonon, de a végére elfogyott

2024. július 31. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Kuttor-Bragmayer Zsanett a 26. helyen zárt az 55 fős mezőnyből az olimpia női triatlonversenyén, az 1500 méteres úszásból, 40 kilométeres kerékpározásból és 10 kilométeres futásból álló távon. A magyar versenyző jól kezdett, a futás első kilométerein még a 9. volt, de a végére elfogyott.

Szerda hajnalban végre megszűnt a bizonytalanság a triatlonisták körében, miután a szervezők úszásra alkalmasnak minősítették a Szajnát. A női versenyezők így az eredeti kiírásnak megfelelően 8 órakor el is rajtoltak.

A mezőnyben egyetlen magyar volt, Kuttor-Bragmayer Zsanett, aki arra készült, hogy megjavítsa tokiói eredményét. Három évvel ezelőtt a 12. helyen zárt az olimpián, ami minden idők legjobb magyar női szereplése volt.

Kuttor-Bragmayer erősen kezdett, az első kör után a 10. helyen volt az úszásban, ami nehezített körülmények között zajlott, mert a korábbi napokban Párizsra lehullott eső, nemcsak szennyvízproblémákat okozott, hanem a megáradó folyóban a sodrás is erősebb lett. A 1500 méteres úszásból a címvédő Flora Duffy jött ki elsőként, és mögött kialakult egy kisebb üldözőcsoport, Kuttor-Bragmayer is köztük volt, a hetedikként zárta az úszást, körülbelül 15 másodperces hátrányban.

Kuttor-Bragmayer Zsanett az úszás után – Fotó: Aleksandra Szmigiel / Reuters
Kuttor-Bragmayer Zsanett az úszás után – Fotó: Aleksandra Szmigiel / Reuters

A kerékpáron Duffy megpróbálta megőrizni az előnyét, 20 másodperces előnnyel tempózott egy mögötte kialakuló boly előtt, de nagyjából 8 kilométer után lemondott a magányos akcióról, és bevárta az üldözőit. A kanyargós vonalvezetésű kerékpárpálya sokaknak nehézséget okozott, a nedves aszfalton és macskakövön több bukás volt. Az időjárás sem volt tökéletes, bár nem volt nagyon meleg, rendkívül magas, 90 százalékos páratartalmat mértek.

Miután Duffyt megfogták az üldözők, egy tízfős csoport alakult ki, és közös érdekük volt, hogy a lehető legtávolabb tartsák a mögöttük lévő bolyokat, hogy a hátul ragadt jó futóknak ne legyen esélyük majd előzni. Ez a különbség egy perc körül látszott beállni. Duffy időnként még megrángatta a sort, de nem tudott elszakadni a többiektől.

A futást így kilencen kezdték meg egyszerre – miután még a német Lindemann a kerékpározás közben bukott – , és bő egyperces előnnyel gazdálkodhatott ez a csoport. Kuttor-Bragmayer óvatosabban kezdte meg a futás, nem próbált meg elmenni a futógépekkel. Neki inkább az volt a célja, hogy ne érje utol a második boly. Két és fél kilométer alatt viszont fél percet lefaragtak üldözői. Öt kilométernél elfogyni látszott, utolérték és már csak a 20. volt. Ezután sem tudott erős iramot diktálni, és még hátrébb csúszott, végül a 26. lett.

Az élen eközben már csak négyen, két francia, Cassandre Beaugrand és Emma Lombardi, a brit Beth Potter és a svájci Derron Julie csatáztak az első helyért. Két kilométerre a céltól Beaugrand váltott ritmust, és ezzel szét is rázta az élcsoportot. A svájci pár száz méter múlva üldözőbe vette, de csak pár másodpercet tudott lefaragni az előnyből. A francia végül 6 másodperces előnnyel húzta be az olimpiai bajnoki címet, míg a harmadik Potter lett 15 másodperces hátránnyal.

„Engem egyáltalán nem zavart meg a rajt körüli herce-hurca, hiszen a mi versenyünk akkor volt, amikor az eredeti időrend szerint tervezték. Nagyon jól ment az úszás és a kerékpározás, és a futásnál is kihoztam magamból a maximumot. Sajnos az elmúlt másfél évben sokat küszködtem az Achilles-inammal, nem tudtunk annyi kilométert futni, amennyit szerettünk volna, ez most itt hiányzott a végén. De azt hiszem, emelt fővel jöhettem le a pályáról, mindent kiadtam magamból. Mostantól pedig nagyon szurkolok a fiúknak.” – idézte Kuttor-Bragmayer Zsanettet a Magyar Triatlon Szövetség közleménye.



Eredmények:
1. Cassandre Beaugrand (Franciaország) 1:54:55 óra
2. Julie Derron (Svájc) 1:55:01
3. Beth Potter (Nagy-Britannia) 1:55:10
...26. Kuttor-Bragmayer Zsanett 2:00:24

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!