Milák korábbi edzője: Nem a tehetségesebb, hanem a jobban felkészült versenyző nyert

2024. augusztus 1. – 08:40

Milák korábbi edzője: Nem a tehetségesebb, hanem a jobban felkészült versenyző nyert
Milák Kristóf 200 méter pillangón ezüstérmet szerzett a párizsi olimpián – Fotó: Oli Scarff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik legnagyobb küzdelmet hozó és az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt olimpiai úszódöntőt láthattuk szerda este, amikor a 200 méteres pillangóúszásban Milák Kristóf a második helyen végzett. A 24 éves címvédő magyar magabiztosan kezdett, 150-nél is elsőnek fordult, de a 22 éves francia León Marchand az utolsó hosszon 72 százados hátrányát 54 százados előnnyé változtatta. Milákkal ilyen még soha nem történt, hogy az utolsó ötvenen vezető helyről visszaessen a másodikra. 180 méternél már látszott, nem képes újítani, és a francia ellenállhatatlanul húz el mellette. A döntőt Milák Kristóf korábbi edzője, Selmeci Attila értékelte a Telexnek.

„Volt bennem egy kis félsz a finálé előtt, mert Marchand nagyon jó, mondhatni, kirobbanó formában érkezett. Két dologban voltam biztos, hogy javítani tud azon az időn, amit az elődöntőben elért, és azon is, amit az előző vb-aranyérem megszerzésekor elért. Hogy 1,2 másodpercet tudott fejlődni egy év alatt, minden elismerést megérdemel. Ahogy az is, ahogy Kristóf versenyzett. Ilyen sajátságos felkészülés után mindent beleadott, köszönöm neki, hogy ilyen versenyt láttunk. És én köszönöm neki az ezüstérmet is. Ami elsőre eszembe jutott, ahogy célba csaptak, az az volt, hogy nem a tehetségesebb, hanem a jobban felkészült versenyző nyert. Mert bármennyire is tehetséges Marchand, hiszen a pillangó mellett mellen is fantasztikus úszásra képes, Kristóf a pillangóra született. Olyan adottságai, mint neki, senkinek sincsenek.

Ha ő elvégzi ugyanazt a felkészülést, mint Tokió előtt, akkor most nem kérdéses, kinek szólt volna a himnusz”

– így értékelt Milák Kristóf egykori edzője, Selmeci Attila.

Selmeci és Milák 2014 óta dolgoztak együtt, egykori tanítványa minden rezdülését ismerte. Az útjaik 2021 szeptemberében váltak szét, amikor Milák Virth Balázshoz igazolt át. Szerinte azt érdemes vizsgálni, mi okozta azt, miért nem hitt a versenyző abban a módszerben, rendszerben, ami a sikerhez vezetett.

A mesteredző szerint kevés információnk van a versenyző mostani felkészüléséről, de amik hozzá eljutottak, az alapján megállapítható, Milák azt a terhelést nem kapta meg a vízben, amit 2021 előtt. A szakember nem hiszi, hogy gyorsabban kezdett volna, mint szükséges, egyszerűen az utolsó ötven méterre elfogyott. Mindent megtett, mindent kiadott magából, de az erő hiányzott.

„Ez a verseny végső soron az uszodában dőlt el, de mégsem, mert míg az egyik versenyző a legkeményebb munkát is vállalta áprilisban vagy éppen májusban, a másikról ez nem mondható el. Ahogy az utolsó ötvennek nekimentek, már látszott, hogy baj van, és szembeötlött, nincs meg Kristófban az erő. A szíve vitte 175 méterig, utána már leszakadt. Ha az állóképessége rendben lenne, meggyőződésem, hogy képes maga mögött tartani a még oly kiváló hajrá ellenére is a franciát.”

Erről a hajráról annyit, hogy Marchand 28,97-et úszott az utolsó ötvenen, Milák az első világcsúcsa (1:50,73), vagyis 2019 idején 29,16-ot. A második világcsúcsakor (1:50,34), Budapesten 29,83-at jegyezhettünk fel, igaz, akkor már óriási előnnyel vezetett. Érdekesség, hogy Milák tokiói ideje 4 századdal volt gyengébb, mint ami most a győzelemhez kellett. (Itt szokás megemlíteni a két medence közti különbséget, ez a lassabb ugyanis, mert nem három méter mély.)

Marchand nem először kápráztatja el a világot az utolsó 50 méterével, a fukuokai vb-n 400 vegyesen az utolsó forduló után majdnem 15 métert volt képes a víz alatt maradni, és azt a számot akkor az utolsó napokban rendezték, ami előtt szinte mindennap versenyzett. Marchand egyébként a 2019-es junior-vb-n még nem tűnt ki a mezőnyből, Budapesten a harmadik lett 400 vegyesen, az amerikai egyetemi ösztöndíj hozott jelentős változást és ugrásszerű fejlődést az életében. Bob Bowman lett az edzője, aki Kós Hubertet is felkészítette a csütörtök esti 200 hátra.

Selmeci az egyértelmű csalódottságot olvasta le Milák arcáról és a testbeszédéről, még ha mosolygott is. Szerinte Milák ezek után megcélozza százon az aranyérmet, mert a sebessége megvan hozzá. Tokióban az tüzelte fel, hogy nem úszott világcsúcsot, és mindent beleadott, most ez a vereség ad neki muníciót, hogy mindent kiadjon magából.

„Izgatottan várom, mire lesz képes, érzésem szerint éremközelben lesz” – összegzett Selmeci, aki a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke is egyben. 100 pillangón ott lesz a mezőnyben Kós Hubert is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!