Eb-döntő: Spanyolország–Anglia 2-1

Legfontosabb

2024. július 14. – 19:59

frissítve

Eb-döntő: Spanyolország–Anglia 2-1
Oyarzabal gólja győzelmet ért – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Anglia 58 év után nyert volna nagy tornát, Európa-bajnokságot pedig először, de nem sikerült nekik, helyette ők az elsők, akik egymás után két Eb-döntőt is elveszítenek. A spanyolok viszont az első olyan Eb-győztesek, akik minden meccsüket megnyerték. Ez volt az Eb-döntő percről percre.

Ahogy a kezdőcsapatokban, úgy a szerelésekben sincs meglepetés: a spanyolok piros-kékben, az angolok fehér-kékben.

Fotó: Angelika Warmuth / Reuters
Fotó: Angelika Warmuth / Reuters
Elkezdődött a mérkőzés
Spanyolország Spanyolország 0 - 0 Anglia Anglia

Spanyol oldalról VI. Fülöp király lányával, Zsófia hercegnővel nézett ki a meccsre, Vilmos herceg pedig a fiával, György herceggel együtt szurkol az angoloknak.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Az angol himnusz az egyik legismertebb a világon, a jelenleg III. Károly miatt God Save the King címet viselő himnusz még a popkultúrába is becsűrűzött. De mi a helyzet a másik oldalon, a spanyolok miért nem énekelnek semmit? Hát mert nincs mit, válaszolja meg gyorsan a kérdést Fehér János kollégám, aki ebben a cikkben szedett össze mindent a kérdésről.

Elöljáróban annyit, hogy jelenleg négy olyan ország van, amelyeknek hivatalosan szövegtelen a himnuszuk: Spanyolország mellett San Marino, Koszovó és Bosznia-Hercegovina. Volt idő, amikor a spanyolok énekeltek is a himnuszuk alatt, de az utóbbi 46 évben maximum na-na-na-náztak rá.

Mármint tényleg álom, főleg innen nézve, Berlinben ugyanis nem olyan most az idő, mint Magyarországon, sem kánikulától, se brutális viharoktól nem kell tartani ma este. A berlini Olimpiai Stadionnál 20-22 fok körül alakul jelenleg a hőmérséklet, és napos idő van. Az előrejelzések szerint éjfélig nem is lesz sokkal hidegebb – akkorra 19 fokot jósolnak.

Az éjjel Berlinben ünnepelni vagy búsongani vágyó drukkereknek azért érdemes lehet eltenniük egy pulóvert is, hajnalra ugyanis 16 fokra hűl a levegő.

A miniszterelnököt és Csányi Sándort az AFP fotósa vette észre a berlini stadion lelátóján.

Fotó: Odd Andersen / AFP
Fotó: Odd Andersen / AFP

Az UEFA a héten úgy döntött, hogy nem tesz külön rangsort a gólkirályi címért menő harcban a jelöltek között egyéb statisztikai mutató, mondjuk gólpassz alapján, tehát ha nem történik semmi, akkor az egyaránt háromgólos angol Harry Kane, a holland Cody Gakpo, a grúz Georges Mikautadze, a szlovák Ivan Schranz, a német Jamal Musiala és a spanyol Dani Olmo is megkapja a trófeát. Csakhogy Kane és Olmo a mai döntőben még javíthat, sőt, akár a két-kétgólos Jude Bellingham és Fabián Ruiz is odaérhet, így akár a hat gólkirályból egy, kettő vagy akár nyolc is lehet az este végére.

Egy 18 éves fotó került elő a vasárnap esti Eb-döntő előtt az angolok szövetségi kapitányáról, Gareth Southgate-ről és a spanyol válogatott szélsőjéről, Jesús Navasról. Southgate utolsó meccsét profi játékosként a 2006-os UEFA-kupa döntőjében játszotta a Middlesbrough csapatában. Az ellenfél a Sevilla volt, amely jobb szélén egy 20 éves tehetség rohamozta az angol klub kapuját: Jesús Navasnak hívták – írtuk meg az Eb-döntő előtti cikkünkben.

Fotó: Jamie Mcdonald / Getty Images
Fotó: Jamie Mcdonald / Getty Images

A belvárost már kora délután ellepték a válogatott mezében feszítő szurkolók. A Leicester Square-en összegyűlt rajongók Bukayo Sakát, Ollie Watkinst és Gareth Southgate szövetségi kapitányt éltették, valamint ízlésesen megüzenték a spanyoloknak, hogy „dugják fel a paellájukat a seggükbe”.

Anglia „leghazafiasabb lakótelepén” a délkelet-londoni Kirby Estate-en nagy volt a hangulat vasárnap késő délután. A lakók kivetítővel, ugrálóvárral, büfével és sokszáz angol zászlóval készültek a döntőre.

A lakótelep minden egyes nagy futballtorna idejére nemzeti színekbe öltözik, és ez idén sem történt másként. Az Eb előtt az angol válogatott középpályása, Eberechi Eze, aki a közelben nőtt fel, saját falfestményt is kapott a lakótelepen.

A Kirby Estate-en lakó általános iskolás Lacey és Emilia magabiztos, 3-1-es angol győzelmet tippelt a döntőre.

Fotó: Dömötör Bálint / Telex Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

A franciák elleni elődöntőben minden idők legfiatalabb Eb-gólszerzője lett az akkor még csak 16 éves Lamine Yamal, ma, 17 évesen és 1 naposan pedig minden idők legfiatalabb játékosa lett, aki Eb- vagy vb-döntőben pályára lépett. Az eddigi rekorder Pelé az 1958-as vb-döntő idején 17 éves és 249 napos volt.

Nagy meglepetés nincs egyébként a kezdőcsapatokban, a spanyoloknál visszatért a védelembe két eltiltott, ezzel (a Pedri sérülése utáni helyzetben) a lehető legerősebb kezdőcsapatukkal állnak ki.

Spanyolország: Unai Simón – Dani Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Yamal, Dani Olmo, Williams – Morata

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Shaw – Foden, Bellingham – Kane

Lamine Yamal az Eb-döntő előtt – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Lamine Yamal az Eb-döntő előtt – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Hamarosan kezdődik a mérkőzés
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!