Eb-döntő: Spanyolország–Anglia 2-1

Legfontosabb

2024. július 14. – 19:59

frissítve

Eb-döntő: Spanyolország–Anglia 2-1
Oyarzabal gólja győzelmet ért – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Anglia 58 év után nyert volna nagy tornát, Európa-bajnokságot pedig először, de nem sikerült nekik, helyette ők az elsők, akik egymás után két Eb-döntőt is elveszítenek. A spanyolok viszont az első olyan Eb-győztesek, akik minden meccsüket megnyerték. Ez volt az Eb-döntő percről percre.

Kapura is tudta húzni a labdát, de nem volt elég erős a lövés, ráadásul a kaput is elvétette volna, pluszban még Stones is visszaért, de megint meglepték az angolokat.

Sárga lap
Anglia John Stones  (Fogás)
Anglia Anglia

Williams passzából fordult kapura Dani Olmo, egyedül Pickford volt már csak előtte, de a szélről érkező lövés nem sikerült valami jól, a kaput sem találta el.

Yamal ment el a jobb oldalon, középen sem Olmo, sem más nem ért bele a beadásba, ami a balon érkező Williamset találta meg. Az első spanyol kapura lövés gól is lett.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
GÓL!
Spanyolország Nico Williams  (Lamine Yamal)
Spanyolország Spanyolország 1 - 0 Anglia Anglia

Arra meg végképp nem, hogy Martín Zubimendi áll majd be a helyére a félidőben. Alighanem sérülés miatt változtatott a szünetben Luis de la Fuente spanyol kapitány. Indul közben a második félidő.

Csere
Martín Zubimendi Rodri
Spanyolország Spanyolország
Elkezdődött a második félidő
Spanyolország Spanyolország 0 - 0 Anglia Anglia

Az első félidő alapján remek döntés volt Southgate szövetségi kapitánytól, hogy Luke Shaw-t betette ezen a meccsen a kezdőcsapatba, nemcsak azért, mert nagyon kell a játéka az angolok baloldalára, hanem azért is, mert egyelőre szinte minden párharcát megnyerte a spanyolok 17 éves csodatinijével, Lamine Yamallal szemben.

Shaw az angolok előző meccsén, a hollandok ellen csak a félidőben állt be.

0-0-val, spanyol kapura lövés nélkül.

Félidő
Spanyolország Spanyolország 0 - 0 Anglia Anglia

A szabadrúgással a hosszú sarkot keresték, egy spanyol fej megcsúsztatta a labdát, amibe Foden már csak furcsán tudott beleérni. Így is kapura ment volna a labda, de Unai Simón ott volt a kapufa mellett. Közben kiderült, hogy két perc lesz a hosszabbítás.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Adta is gyorsan Kane-nek, az ő lövését viszont blokkolták, méghozzá Rodri. A labda maradt az angoloknál, Walker lépett fel, az ő buktatása ért szabadrúgást az angoloknak veszélyes helyről. Erre viszont várni kellett, Laporte-ot kellett ápolni, akire a Kane-lövést blokkoló Rodri csúszott rá.

Lesen sem volt, de Guéhi remekül állt elé, rajta nem tudta áthámozni magát, ráadásul Pickford is érkezett a kapuból segíteni, hogy ne okozzon nagyobb gondot a spanyol csatár.

Ahogy megdicsértem a védőmunkáját, támadásban is felbukkant, egy jó 50 méteres szólóval, csakhogy a spanyol labdaszerzés után visszafelé még nagyobb sprintet kellett levágnia, nehogy emberhátrányban legyenek a kapu előtt. Végül a lassú spanyol építkezés megmentette, nem lett gond.

Részben az angolok érdeme ez, mert elég sokat blokkolnak, de jó pár spanyol beadás nagyon csúnyán mélyre sikerült eddig, legutóbb Fabián Ruiztól jött egy ilyen, Morata méltatlankodott is, hogy messze a feje fölött szállt el a beadás.

Pár perccel ezelőtt Yamal megindulásánál lépett közbe tökéletes ütemben, ezt már nem először csinálta meg az Eb-döntőben, élmény nézni a védőmunkáját.

A labdáért harcolva. Utána azt reklamálta, hogy Rice kézzel ért labdához, de a szabálytalanság már korábban volt, ráadásul még egy lapot is ért.

Fotó: Lee Smith / Reuters
Fotó: Lee Smith / Reuters
Sárga lap
Spanyolország Dani Olmo  (Durvaság)
Spanyolország Spanyolország

A spanyol tizenhatoson belül nem találta, hol vagy honnan jön a labda, pedig ha átveszi, nagyon veszélyes lehetett volna az angol támadás. Shaw nagyon szép cseleiből jött az angol akció egyébként, középen is szépen tudtak passzolgatni, de végül Mainoo nem tudta lekezelni a kulcsfontosságú átadást, ami után végül Cucurella vágta ki a labdát.

Sárga lap
Anglia Harry Kane  (Gáncsolás)
Anglia Anglia

Fodentől vette el, Yamal került aztán helyzetbe, de megint csak egy szögletig jutottak a spanyolok.

Az átadás maga szebb volt, mint aztán az abból épülő támadás, ami két blokkolt lövést hozott csak. Éledeznek viszont az angolok, most két-három percig ők irányítottak, és többször el is jutottak a spanyol kapuhoz.

Bukayo Saka és Marc Cucurella – Fotó: Adrian Dennis / AFP
Bukayo Saka és Marc Cucurella – Fotó: Adrian Dennis / AFP

A spanyol válogatott birtokolja többet a labdát (77 és 23 százalék), egyelőre több helyzetet is tudtak kialakítani, mint az angolok, akiknél eddig inkább a védelem dolgozott. Ezt a valós idejű átlagos győzelmi esélyek is tükrözik, papíron ebben a pillanatban a spanyolok győzelmének 41, az angolokénak 24 százalék az esélye. 35 százalék az esélye annak, hogy nem dől el meccs a rendes játékidőben.

Walker beadását tették szögletre a spanyolok, a védő az előbbi sérüléséből felgyógyulva villámgyorsan rohant végig a szélen.

A spanyol szöglet vége lett ez, Rodri visszafejelt labdájára mozdult rá a védő a kapunak háttal, de nem jól húzta rá. Korábban úgy láttam, Dani Olmo lehetett az, de Le Normand próbálkozott.

Fotó: Annegret Hilse / Reuters
Fotó: Annegret Hilse / Reuters

A spanyol szélső az ötös sarkától próbálkozott volna, Stones mintaszerűen lépett közbe, hogy ne veszély, csak szöglet legyen. Közben Walkert kell ápolni, aki a pályán kívül, a spanyol kispadnál lépett rosszul.

De végtére is ez egy Eb-döntő, az lenne a meglepő, ha valaki őrült rohamokkal indított volna már az elején. A spanyoloknál van sokkal többet a labda, de most épp egyébként pont az angolok tartják, a saját kapujuk előtt.

Kyle Walker és Nico Williams – Fotó: Lee Smith / Reuters
Kyle Walker és Nico Williams – Fotó: Lee Smith / Reuters

Minden bizonnyal azért, mert sok német őt teszi felelőssé a német válogatott kieséséért. A spanyol-német negyeddöntőben ugyanis Cucurella volt az, aki kézzel hárított egy német lövést a spanyol 16-oson belül, a németek mégsem kaptak érte büntetőt. A magyarázat persze erre is megvan, de az valahol érthető, hogy ez sok németnek nem tetszik.

Morata elől passzolt alapvonalon túlra Rice. A szöglet is Williamstől érkezett, de Anglia hamar tisztázni tudott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!