Ezért nem ítélt tizenegyest a bíró a spanyol védő kezezése után az Eb-n

2024. július 6. – 11:50

Ezért nem ítélt tizenegyest a bíró a spanyol védő kezezése után az Eb-n
Marc Cucurella blokkolja Jamal Musiala lövését a Spanyolország-Németország Európa-bajnoki negyeddöntőn 2024. július 5-én, Stuttgartban – Fotó: Lee Smith / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A német futballválogatott egy utolsó percben kapott góllal kiesett a hazai rendezésű Európa-bajnokságról péntek este. A spanyolok Mikel Merino 119. percben fejelt góljával 2-1-re nyertek, így készülhetnek a franciák elleni keddi elődöntőre. A németeknek maradt a csalódottság és a játékvezető egyes döntésein való vitatkozás.

A meccset az angol Anthony Taylor vezette, aki nem örvend nagy népszerűségnek a Premier League klubok körében. Taylor a német-spanyol negyeddöntőn is központi figura lett: az elején két durva szabálytalanságot is elnézett Toni Kroosnak, de aztán elkezdte szórni a lapokat, és meg sem állt 15 sárgánál és egy piros lapnál. Nem ez volt élete meccse, voltak vitatható döntései, nem mindig tartotta teljesen kézben a meccset, de láttunk már ennél sokkal rosszabb bírói teljesítményt is az Eb-n.

Az egyik leginkább vitatott döntése Marc Cucurella kezezésének le nem fújása volt. A A hosszabbítás első félidejében 1-1-es döntetlenre állt a meccs, amikor a 105. percben Jamal Musiala lövése elakadt a spanyol védő bal kezében a tizenhatoson belül. Hasonló jelenet után jó pár befújt tizenegyest láthattunk az elmúlt években, most azonban néma maradt a síp. Musialáék persze vitatkoztak a pályán, de Taylor hajthatatlan volt, és a videóbírót kezelő Stuart Attwell VAR-játékvezető sem látta úgy, hogy ezért büntetőt kellene ítélni a németeknek.

A miértre több szakértői válasz is született. Dale Johnson, az ESPN szerkesztője és szabályügyi guruja vezette le, hogy miért nem ítélt tizenegyest az angol bíró. Azt írta, hogy Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői bizottságának elnöke a torna előtt tartott eligazításon több példát is bemutatott arra, hogy a jelenlegi szabályok szerint mi számít kezezésnek, és mi nem az. Rosetti lejátszott egy videóklipet a bíróknak, amelyen a labda eltalálta egy védő függőleges helyzetben lévő, testhez közeli karját. Elmondta, hogy az ilyen szituációkat nem szabad büntetni, mert ez nem számít a labda akadályozásának. Az UEFA ezzel az iránymutatással a védőknek akart némileg nagyobb mozgásteret adni, hogy ne kelljen a kezüket folyamatosan a hátuk mögött tartaniuk.

Anthony Taylor játékvezető a Spanyolország-Németország Európa-bajnoki negyeddöntőn 2024. július 5-én, Stuttgartban – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Anthony Taylor játékvezető a Spanyolország-Németország Európa-bajnoki negyeddöntőn 2024. július 5-én, Stuttgartban – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Az ESPN szerzője szerint Cucurella mostani esete elég közel állt ahhoz a példához, mint amit az Eb előtt mutattak a játékvezetőknek. Még úgy is, hogy a spanyol balhátvéd keze nem volt teljesen a testéhez szorítva, és dőlt is a labda felé, hogy blokkoljon.

Mindenesetre a szituáció után sokan felvetették, hogy a német-dán nyolcaddöntőn a németek hasonló, vagy talán még kisebb kezezésre kaptak büntetőt. Akkor David Raum beadása kicsit megpattant a visszafelé futó dán védő, Joachim Andersen kézfején, amiért tizenegyest ítélt az Eb másik angol bírója, Michael Oliver. A magyarázat szerint Cucurella és Andersen esete között az a különbség, hogy a dán karja nem volt a teste mellett függőleges helyzetben, hanem maga mellett lóbálta (hiszen futott), és amikor hozzáért a labda, a karja éppen vízszintes helyzetben volt.

„Akár tetszik, akár nem, mindkét esetben az UEFA elvárásainak megfelelő döntés született”

– összegezte a dolgokat Dale Johnson.

Az egykori német FIFA-bíró, Manuel Gräfe a Twitter-oldalán kommentálta a meccsen történteket. Azt írta, hogy szerinte Taylor rosszul vezette a meccset, Kroosnak nem adott sárga lapot, amikor kellett volna, utána pedig úgy gondolta, hogy mindent kompenzálnia kell, és túltolta a lapokat. A kezezésre is kitért, szerinte azért tizenegyes járt volna. „Ahogy a kezezésnél mindig, itt is mindkét kar mozgását figyelembe kell venni az értékeléshez. Musiala lövésénél Cucurella mindkét karja nyújtva van, de csak a labdától távolabbit szorítja a testéhez, a másikat a labda útjában hagyja” – írta.

A német közszolgálati csatorna, a ZDF szakértőjeként dolgozó Gräfe később azt mondta: „Nagyon nehéz felismerni a kezezést, de ezért van a VAR. Nem értettem, hogy miért nem nézik meg ők maguk ilyen fontos meccseken. Annyi minden forog kockán. Mit számít egy ilyen fontos meccsen, ha még 30 másodpercet áll a játék?” – kritizálta a döntést a volt bíró. Majd úgy folytatta: „Egyértelműen a kezével blokkolt a labdát. Jól látható, hogy a jobb karját nagyon le tudja szorítani, a balt viszont nem. Számomra ez kezezés és tizenegyes” – mondta.

Nem Gräfe volt az egyetlen német, aki kritizálta az angol bíró ténykedését. Julian Nagelsmann szövetségi kapitány a meccs után azt nyilatkozta, szerinte is elmaradt egy egyértelmű tizenegyes, de nem akarnak csalást kiáltani. Azt mondta, a kezezés szabályainak reformját szeretné elérni a labdarúgás érdekében. „Nem akarok nyafogni, de szeretném kihasználni a nyilvánosságot. Lehet, hogy a szabályt módosítani kellene, mert az jó lenne, a mai naptól függetlenül is.” Szerinte a lövés irányát is figyelembe kellene venni az értékeléskor: „Ha Jamal a Stuttgart közepébe rúgja ki a labdát, akkor nem akarok büntetőt kapni. De Jamal lövése kapura tartott, valószínűleg gól is lett volna. Nem tudom elfogadni, hogy nem ítéltek büntetőt” – idézte Nagelsmannt a Kicker.

A Bild szerint Nagelsmann segítője, Sandro Wagner még rosszabbul vieslte a vereséget, és a meccs után egyenesen berontott a játékvezetői öltözőbe számon kérni Anthony Taylort. A beszámoló szerint Wagner „szabad utat engedett az érzelmeinek a meg nem adott büntető miatt”, és hangosan szidalmazta az angol bírót az öltözőben. Szombat reggelig Wagner nyilvánosan nem kommentálta az esetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!