Eb-negyeddöntő: Hollandia–Törökország 2-1

2024. július 6. – 20:55

frissítve

Eb-negyeddöntő: Hollandia–Törökország 2-1
Cody Gakpo gólöröme – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A románok ellen gyakorlatilag azt csinált, amit akart, de most szinte teljesen kiveszik őt a játékból, egyáltalán nem hagyják egy-egyezni, így nagyjából csak reménytelen beadások jönnek tőle, miközben Depay és Weghorst is tudtak már értelmezhető labdákat adni középre. Most is egy ilyen jött tőle, bocsánatot is kért utána.

A lerántásáért megítélt szabadrúgást ő is végezte el, és jól is csavarta meg a labdát, de nem csavarodott annyit, hogy a kapuba is menjen. Verbruggen valószínűleg fogta volna egyébként is, a visszajátszás alapján talán bele is ért, de kirúgás lett a vége. Valamivel korábban amúgy a túloldalon is volt egy ilyen helyzet, Weghorst teljesen jogosan reklamálta, hogy Akaydin fejelte ki a labdát, nem pedig ő.

Megint egy hosszú indítást néztek be a hollandok, konkrétan egy kirúgás után vesztett fejpárbajt Van Dijk, az így megcsúsztatott labdát pedig Güler tolta meg remek ütemben. Így hiába volt ott két holland is, csak szabálytalanul tudták megállítani.

Sárga lap
Hollandia N. Aké  (Gáncsolás)
Hollandia Hollandia

Középre is tette volna Depaynak, de a társa lemaradt a labdáról, így nem lett belőle semmi. Weghorst valószínűleg lesen is volt, de így ezt meg sem kellett nézni. Ez a támadás viszont adhat némi okot a bizakodásra a hollandoknak, mert legalább a kapu elé eljutottak így.

Sorra vitte el a holland védők mellett a labdát egy kontra közben, Van Dijkot még a pozíciójából is kimozgatta, de a végén elszórakozta az egészet, így nem lett belőle helyzet. Güler reklamált is miatta.

Van hova javulnia a hollandoknak, ha nyerni akarnak, mert most egyértelműen látszik, hogy a románok ellen csak azért győztek ennyire magabiztosan, mert ennyivel jobbak voltak náluk. A törökök pedig most is remekül játszanak, ezt kéne folytatniuk még egy félidőn át.

Csere
Wout Weghorst Steven Bergwijn
Hollandia Hollandia
Elkezdődött a második félidő
Hollandia Hollandia 0 - 1 Törökország Törökország

Annyira nyilvánvaló, hogy mit akarnak csinálni a hollandok, hogy a törököknek nem okoz nagy erőfeszítést, hogy olvassák a játékot. Így nem is tudnak semmit csinálni, előre nem is nagyon tudtak játszani a félidő hajrájában sem.

Félidő
Hollandia Hollandia 0 - 1 Törökország Törökország

Már a gól előtt is főleg az ő hangjukat lehetett hallani – ami Berlinben, meg úgy egyáltalán Németországban nem is meglepő –, de azóta tényleg teljes az őrület, és a pirózás is nagyon megy.

Fotó: Fabian Bimmer / Reuters
Fotó: Fabian Bimmer / Reuters

Nemhogy nincsenek fölényben, ők vannak beszorítva már jó ideje. A románok elleni meccsen jól tudtak megjátszani réseket a védelemben, itt viszont gyakorlatilag esélyük sincs átmenni a török védőkön, és egyelőre a hosszú indításaik sem működnek. Így maradnak a távoli lövések, amiket rendre fölé lőnek, szóval egyelőre láthatóan nem nagyon ízlik nekik a törökök ötvédős, nagyon masszív rendszere.

Nagyon beszorultak a hollandok az elmúlt percekben, sokat is hibáztak, ez pedig most megbosszulta magát. A sokadik szöglet után Gülerhez került át a labda a túloldalra, aki zavartalanul adhatta be középre, Akaydin pedig a rosszul helyezkedő Verbruggen hibáját is kihasználva simán fejelt a kapuba.

Fotó: Lisi Niesner / Reuters
Fotó: Lisi Niesner / Reuters
GÓL!
Törökország S. Akaydin  (A. Güler)
Hollandia Hollandia 0 - 1 Törökország Törökország

Előbb Bardakcı érkezett remek ütemben Çalhanoğlu messziről lőtt szabadrúgására, és bele is tudta rakni a lábát, de irányítani már nem tudta a labdát, utána meg Yilmaz iramodott meg, Van Dijk hibája miatt pedig meg is tudta tartani a labdát, de komolyabb helyzet nem lett belőle.

A hollandok még ezután sem tudtak indulni, ráadásul Simons összeszedett egy sárgát is, miután megtaposta Müldürt, ezt pedig Güler lövése követte.

Sárga lap
Hollandia Xavi Simons  (Durvaság)
Hollandia Hollandia

Nagy nyomást helyezett most a török válogatott a hollandokra, két nagy helyzetük is lehetett volna, de egyszer De Vrij lépett oda jó ütemben egy beadásra, aztán meg Van Dijk állta a labda útját. Güler aztán Verbruggen kezébe lőtte a szögletet, így szabadult fel végül a holland kapu.

Fotó: Fabian Bimmer / Reuters
Fotó: Fabian Bimmer / Reuters

Aztán a holland elesett a labdában, így nem lett belőle semmi. Az viszont látszik, hogy amikor labdavesztés után, nem felállt alakzatban kell védekeznie a törököknek, akkor könnyen zavarba lehet hozni őket.

A holland támadó kapott jó labdát középen, amit a védők között nem tudott jól átvenni. Persze a partjelző végül beintette a lest is, szóval mindegy is volt, az egyetlen maradandó következménye az lett a helyzetnek, hogy Akaydint kellett ápolni, miután Gakpo estében a lábára taposott.

Nagyon veszélyesek eddig a törökök hosszú indításai, rendre a holland védelem mögé tudnak ezekkel kerülni, de eddig helyzetük nem lett belőle. Özcannak viszont volt egy távoli lövése, leszorítani viszont nem tudta a labdát, így jócskán fölé szállt.

A törököknek volt már egy nagy kontrája, most pedig Müldürt ugratták volna ki, de a török játékos labdaátvétele nem volt tökéletes, így Aké lefülelte az átadást. A törökök amúgy láthatóan nem csak kontrázni akarnak, az elmúlt percekben többször is szépen tartották a labdát, ez a helyzet is ebből alakulhatott volna ki.

A hollandok nagyon harcosan kezdtek, egyből beszorították a törököket, és bár ezt némi hátul passzolgatás követte, végül el is jutottak egy helyzetig, Depay bombázott fölé, miután a blokkról lepattanó lövése pattant vissza hozzá.

Elkezdődött a mérkőzés
Hollandia Hollandia 0 - 0 Törökország Törökország

A hollandok narancssárgában, a törökök fehérben játszanak. A meccset a hollandok kezdték.

Hamarosan kezdődik a mérkőzés

Ronald Koeman a jobb szélen eddig minden meccsen rotálta a játékosait, most azonban a tornán először sorozatban másodjára ugyanazt a kezdőt jelölte, így ismét Bergwijn lesz ott Gakpo és Depay mellett. A holland csapat természetesen a megszokott 4-3-3-as felállásban érkezik majd a pályára.

A túloldalon Montella még az osztrákok ellenihez képest is jóval defenzívebb, 5-4-1-es felállásra váltott, elöl természetesen Gülerrel. Itt két változtatás volt a kezdőben, az előző meccset sárga lapos eltiltás miatt kihagyó Çalhanoğlu visszakerült, az UEFA által két meccsre eltiltott Demiralt pedig Akaydin vette át.

Hollandia: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké – Schouten, Simons, Reijnders – Bergwijn, Depay, Gakpo

Törökország: Günok – Müldür, Ayhan, Akaydin, Bardakcı, Kadıoğlu – Yılmaz, Özcan, Çalhanoğlu, Yıldız – Güler

A feleségével érkezett.

Fotó: Carmen Jaspersen / Reuters
Fotó: Carmen Jaspersen / Reuters

A török védőt kétmeccses eltiltással sújtotta az UEFA, miután a török az Ausztria elleni Eb-nyolcaddöntőn a Szürke Farkasok nevű török szélsőjobboldali szervezet kézjelével ünnepelt. Az utolsó pillanatban a torna legnagyobb védését bemutató Mert Günok mellett egyértelműen Demiral volt a törökök nyerőembere azon a meccsen, csapata mindkét gólját ő lőtte, de nyilván inkább hátul fog majd hiányozni a szombati meccsen.

Fotó: Ronny Hartmann / AFP
Fotó: Ronny Hartmann / AFP

Ha a törökök továbbjutnak, Demiral az elődöntőben sem lehet majd ott az angolok ellen. A török játékos egyébként az osztrákok elleni meccs után azzal védekezett, hogy a közönségben látta a farkasos kézjelet, ezért csinálta ő is, ebben pedig lehet is valami, mert a hollandok elleni meccs előtt is készült kép farkasozó drukkerekről. A berlini rendőrség még a szurkolók meccs előtti vonulását is megállította a kézjel miatt, és felszólította a törököket, hogy mellőzzék a politikai megnyilvánulásokat. A kézjelezés viszont nem maradt abba, így végül beszüntették a vonulást.

Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters
Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters

A legjobb nyolc között elég erős párosítások jöttek össze, a spanyol-német például döntőnek is simán beillett volna, de a ránézésre a lehető legkönnyebb ágra került hollandok a Románia elleni nyolcaddöntő után a negyeddöntőben is jól jártak a törökökkel. Törökország rendkívül izgalmas meccsen, egy óriási, utolsó pillanatos védéssel ütötte ki Ausztriát, a hollandok viszont magabiztosan verték a románokat, és úgy tűnt, végre elkezdtek a megfelelő fordulatszámon pörögni.

Így nyilván itt is a hollandok a meccs esélyesei, pláne úgy, hogy a törököknek Demiral nélkül kell játszania, de ettől még nem lehet teljesen leírni őket.

Ahogy azt legutóbbi, a szélsővédőkre fókuszáló elemzésünkben írtuk, az Arda Güler- és Kenan Yıldız-féle új aranygeneráció úgy tűnik, most már tényleg sötét lót csinált a török válogatottból. A nyolcaddöntőben remekül teljesítő, amúgy Hollandiában felnőtt Ferdi Kadıoğlu kulcsszereplője lehet ennek a meccsnek, a támadások segítése mellett Dumfries hatástalanítása miatt is. Ezen túl a román védelmet teljesen szétszedő Gakpo hatástalanítása is kulcsfontosságú lehet a törököknek.

A túloldalon Frimpong lehetne jó válasz Kadıoğlura, ám Koeman eddig nem annyira használta a Leverkusen védőjét. Ezen kívül igazából csak az előző meccs játékát kellene hozniuk, hogy továbbjussanak, de a helyzetkihasználásukon továbbra is muszáj lenne javítaniuk, mert a törökök vannak annyival jobbak a románoknál, hogy megbosszulják a mellélődözött labdákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!