Két menet alatt intézte el Anthony Joshua Francis Ngannout

2024. március 9. – 07:44

Másolás

Vágólapra másolva

Anthony Joshua hatalmas erővel ütötte ki Francis Ngannout a második menetben a Rijádban rendezett meccsükön. A Guardian összefoglalója szerint a nyitó menet második perce után Joshua durva jobbegyenesébe futott bele Ngannout. A kemény ütés után felállt, észszerűen használta ki maradék idejét. Joshua azonban könyörtelen volt a szombat hajnali órákban.

Már az első menetben egyértelmű volt, hogy Joshua kifejezetten összeszedett, keresi a fogást ellenfelén, de igyekszik elkerülni a nagyobb ütéseket, nehogy padlóra kerüljön. A menet végén aztán egy gyönyörű jobbegyenessel ő terítette le a Ngannout, aki fel tudott állni.

Ötven másodperc volt hátra a második menetből, amikor Ngannout ismét elkapta egy nagy jobbos, majd egy hirtelen balos. Ngannou összerogyott, a bíró számolni kezdett. Láthatóan felhúzta magát, lassan a ring közepe felé sétált, erre Joshua egy monstre jobbegyenessel válaszolt, ami végleg elintézte. Az ijesztő kiütés után Ngannou egyértelműen eszméletlen állapotba került, az orvosok gyorsan a ringbe siettek. Így Anthony Joshua kiütéssel győzött, a 10 menetre tervezett mérkőzés második menetében.

A meccset a Fury elleni meccshez hasonlóan a sportwashing-ot új szintre emelő Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban rendezték. Előzetes hírek szerint Ngannou meccspénze a bónuszok és a gálára érkező előfizetésekből (pay-per-view) kapott részesedés nélkül is több, mint 7 milliárd forintnyi dollárra rúg, ami élete legnagyobb gázsiját jelenti. Az MMA-sok és bokszolók közti különbséget azonban jól érzékelteti, hogy Joshua alapgázsija közben csaknem 40 millió font, ami forintban 18,5 milliárdot tesz ki.

A ringben/ketrecben félelmetes, de azon kívül kifejezetten joviális Francis Ngannou mögött igen kemény életút áll. Szülőhazájában 10 éves korától egy homokbányában dolgozott, 26 évesen illegális bevándorlóként érkezett Párizsba, közben két hónapot ült a spanyol határrendészet fogdájában. Párizsban előbb hajléktalanként tengette életét, és onnan küzdötte fel magát profi MMA-versenyzővé, és 2021-ben második próbálkozásra sikerült megszereznie a UFC nehézsúlyú világbajnoki övét. Ngannou nem félt szembeszálni a sportolóival szemben legendásan szűkmarkú és kíméletlen MMA-promóciós szervezettel, és amikor a UFC nem kínált neki egy nehézsúlyú világbajnokhoz méltó szerződést, átszerződött a presztízsszempontból jóval alacsonyabbra sorolt, ámde jobban fizető, és ami a legfontosabb: a bokszba való kirándulást engedélyező Professional Fighters League-be. Amikor meghirdették a veretlen nehézsúlyú klasszis, a brit Tyson Fury elleni meccsét, azt csak egy nagy szórakoztatóipari látványosságnak lehetett gondolni. Azonban a kameruni klasszis mindenkit meglepett kulturált boksztudásával és kitartásával – némiképp aluledzett ellenfelét is, aki csak egy padlózást követően tudta kikaparni magának a pontozásos győzelmet. Azonban Ngannou egyértelmű erkölcsi győztesként került ki a Fury elleni meccsből, és Joshua ellen már legitim bokszolóként készülhetett.

A nigériai-ír származású Anthony Joshua fantasztikus boksztehetség, aki annak ellenére, hogy csak 18 évesen kezdett komolyabban bokszolni, öt évvel később aranyérmet nyert a 2012-es olimpián a szupernehézsúlyban. Rákövetkező évben már a profik között debütált, 2016-ban pedig előbb elnyerte az IBF világbajnoki övét, melyhez az érinthetetlennek tartott Vlagyimir Klicsko kiütésével hozzácsapta az összes meghatározó szervezet öveit. Azonban a 2019-ben Andy Ruíztól elszenvedett KO, majd az Olekszandr Uszik elleni két pontozásos vereség felszínre hozta néhány alapvető hiányosságát – például a védekezés vagy a túlélési ösztönök területein. Az ukrán fenomén elleni 2022-es visszavágón azonban Joshua már derekasan helyt állt, a 2023-as évet pedig nagyon meghúzta, és három győzelemmel melegített a Fury elleni találkozóra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!