Több tízezer brit szurkolót sokkolva iskolázták le a nehézsúlyú bokszvilágbajnokot

2021. szeptember 26. – 07:18

Több tízezer brit szurkolót sokkolva iskolázták le a nehézsúlyú bokszvilágbajnokot
Anthony Joshua újabb ütése csúszik le Olekszandr Uszik homlokáról Fotó: Julian Finney / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy meglepetést okozva az ukrán Olekszandr Uszik boksziskolát mutatott be a hazai pályán, 67 ezer néző előtt bunyózó bunyózó brit Anthony Joshua ellen, akit csak a gong mentett meg a KO-tól. Az egyik felvezető meccsen egy különösen brutális kiütés miatt megszületett az év talán legijesztőbb sportjelenete.

Magyar idő szerint szombaton késő este rendezték 2021 egyik legfontosabb nehézsúlyú bokszmérkőzését a WBA, az IBF és a WBO bajnoki öveinek birtokosa, a brit Anthony Joshua és a cirkálósúly bajnoki címeiről lemondva a nehézsúly meghódítására vállalkozó Olekszandr Uszik között.

Joshua az IBF által kijelölt kihívó Kubrat Pulev elleni győzelemét követően a Nagy Brit Leszámolásra készült Tyson Fury ellen, azonban kiderült, hogy utóbbit szerződés kötelezi a amerikai Deontay Wilder elleni trilógia lezárására, így némi jogi herce-hurca után került képbe egy másik kötelezően leküzdendő kihívó, a csaknem két éve várakozó – mondjuk nem tétlenül várakozó, mert 2020 tavaszán megverte a brit Derek Chisorát – Uszik.

A 34 éves ukrán amatőrként a 2012-es londoni olimpián nehézsúlyban aranyérmet szerzett (ugyanazon a tornán, ahol szupernehézsúlyban Anthony Joshua nyert), profiként a cirkálósúly (91 kiló) veretlen bajnoka lett, sőt, a boksztörténelemben ő lett a negyedik bunyós, aki súlycsoportjában mind a négy nagy világszervezet övét egyszerre birtokolta. 2019-ben azután összes övéről lemondva, 18-0-s mérleget összeütögetve feljebb lépett a boksz – legalábbis presztízs tekintetében – királykategóriájába, ahol két meccs után nézhetett szembe Joshuával.

A bukmékerek előzetesen a hazai pályán, a Tottenham Hotspur londoni arénájának 67 000 ember előtt, tűzijátékos-lángnyelves show kíséretében szorítóba lépő 31 éves, ellenfelénél 10 centivel nagyobb ütőtávval rendelkező és 10 kilóval nehezebb Joshuát tartották esélyesnek, de az előzetes esélylatolgatások kissé mintha félvállról vették volna az ukrán boksz Vaszilij Lomacsenkóhoz mérhető kvalitásokkal büszkélkedő fenoménját, és túlhangsúlyozták volna a nehézsúly különleges erőkövetelményeit.

A meccsre egyébként megizmosodva, 100 kilóval mérlegelő Uszik már az első menettől fogva megmutatta, hogyan kell tempóérzékkel és gyorsasággal megverni egy (amúgy szintén nem lassú) óriást. A hagyományos felállású Joshua a ring közepét foglalta el, a fordított Uszik pedig körbetáncolta őt, első (azaz) jobb kezével szurkálva egy pillanatra nem hagyott neki nyugtot, a szurkálásokat pedig testre és fejre szórt jobbegyenesekkel variálta, melyekre a britnek nem voltak válaszai.

Azonban Joshua a negyedik menetre felvette ellenfele ritmusát, az ötödikben pedig néhány testfelütéssel és állra eresztett jobbegyenessel is el tudta találni Uszikot. Az addig tanácstalan mormogással figyelő több tízezer néző is megtalálta a hangját, ugyanis látszott, hogy a brit ütései megfogják az ukránt, ellenben Joshua mintha meg sem érezte volna a számolatlan balegyenest, amit gyomorszájára kapott be.

De amikor már épp úgy tűnt, hogy Joshua kezdi átvenni a mérkőzés irányítását, akkor Uszik a hetedik menetben magasabb fokozatba kapcsolt, és körbetáncolva ellenfelét, szépen kicsipkézte Joshua fejét, sőt, egyszer még a sarokba is elküldte egy balegyenessel (a bíró nem számolt rá, mert csak elbotlott). Azonban a meccs fordulatosságára jellemző módon a nyolcadik menetben már megint a brit tudott igazítani a bunyóján, és az előrekalandozó ukránt szép testfelütésekkel büntette meg. A vérző szemöldökű Uszik azonban – részben annak köszönhetően, hogy igen kevés volt a kapaskodás, csimpaszkodás, kézlehúzás – nem fáradt el túlságosan, és az utolsó három menetben még a legendásan elfogult brit bíróknak is egyértelművé tette győzelmét. Becsületére legyen mondva, Joshua állta a sarat, és inkább tűnt egy legyőzött, mint egy megvert embernek – egészen az utolsó 15 másodpercig. Ekkor ugyanis a megnyert menetek tekintetében már a legendásan elfogult brit bíróknál is magabiztosan vezető Uszik óriási finist vágott le, és csaknem kiütötte Joshuát, aki végül a köteleken ülve fejezte be a meccset.

Olekszandr Uszik végül egyhangú pontozással nyerte el Anthony Joshua három szervezetben elnyert bajnoki öveit. A brit azonban hamarosan revansot vehet, ugyanis a meccset nyélbe ütő szerződésben szerepel a visszavágó opciója. Azonban ennek aktiválásáról egyelőre senki nem nyilatkozott konkrétan, az újdonsült bajnok könnyek között csak annyit mondott, hogy egyelőre inkább a családjával szeretne lenni, és nem gondolkozott még el a visszavágón.

Megszületett az év legijesztőbb sportjelenete is

Ugyan csak az Anthony Joshua és Olekszandr Uszik közti nehézsúlyú világbajnoki címmeccs egyik felvezető bunyója volt, mégis még nagyon sokat fognak beszélni a brit Callum Smith dominikai Lenin Castillonak kiosztott félelmetes jobbcsapottjáról. A 31 éves középsúlyú ex-világbajnok (akinek 28-1-es mérlegére az egyetlen vereséget csak tavaly kalapálta oda a világ jelenlegi legjobb bokszolója, Canelo Álvarez) egy kényelmesen induló meccs második menetében szépen pumpálta az elsőkezes ütéseket ellenfele fedezékére, majd amint Castillo válaszra lendült, akkor pont belenézett az első kezes ütések által álcázott csapdába: egy gyors jobbcsapottba.

Az amúgy számos kemény csata veteránjának számító, 24-4-1-es mérleggel bunyózó Castillo a lendületben bekapott ütéstől nem egyszerűen kifeküdt, hanem kocsonyaként kezdett el remegni. Reakciója olyan ijesztő volt, hogy a közvetítés gyorsan elkapcsolt róla, és egészen addig nem is vágtak vissza a szorítóra, amíg a dominikait ki nem vitték a kulisszák mögé.

Castillo állapota egyébként stabilizálódott, jelenleg kórházban tartják megfigyelés alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!