Négy leütés, kemény, piszkos bunyó a Joshua-Pulev nehézsúlyú bokszvilágbajnoki címmeccsen

2020. december 13. – 01:00

frissítve

Négy leütés, kemény, piszkos bunyó a Joshua-Pulev nehézsúlyú bokszvilágbajnoki címmeccsen
Anthony Joshua jobb keze Kubrat Pulev állán csattan. Fotó: Andrew Couldridge / Pool via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat éjjel egyéves kihagyás után újból ringbe lépett a nehézsúlyú klasszis, Anthony Joshua, a bolgár Kubrat Pulev ellen. Az amúgy 12 500 néző befogadására alkalmas londoni The SSE Arena Wembleyben a járványügyi korlátozások miatt csak ezren tekinthették meg a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) világbajnoki övéért folyó 12 menetes meccset – a közvetítésen ennek ellenére abszolút átjött a meccshangulat.

A 31 éves Joshua az amerikai-mexikói Andy Ruiz Jr.-tól elszenvedett KO-vereségéért visszavágva, 2019 decemberében szerezte meg a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) vb-öve mellé a Boksz Világszövetség (WBA) és a Boksz Világszervezet (WBO) címét is, a 39 esztendős Pulevvel mint az IBF kötelező kihívójával kellett megmérkőznie. A két nehézsúlyú klasszist először 2017-ben párosították össze, akkori, Cardiffba tervezett meccsükre órák alatt elkapkodták a 70 ezer meccset, de a bolgár vállsérülése miatt végül visszalépett a találkozótól, az idén júniusra tervezett címmeccset pedig a koronavírus-járvány miatt kellett decemberre halasztani.

A meccs első két menete óvatos szurkálással telt el, a harmadik menetben azonban Joshua gyönyörűen hajolt ki Pulev egyik balegyenese elől, és egy villámgyors jobbegyenessel megrendítette a kihívót, akire azt ezt követő ütészápor miatt kétszer is rá kellett számolni. A bolgár azonban valahogyan mégis túlélte a menetet, és utána sikerült fogásokkal és saját kemény testütéseivel, illetve balegyenes-jobbegyenes kombinációival lelassítani a meccs tempóját. Azonban a türelmesen bunyózó Joshua a meccs második felétől kezdve laza balegyeneseivel már testre is simán betalált, a kesztyűk között becsúszó jobbkezes felültéseivel pedig egy Pulevnél kevésbé szívós ellenfelet már rég kiütött volna. Azután a kilencedik menetben Joshua előbb egy mélyről elengedett felütéssel, majd pedig egy boksztankönyve illő balegyenes-jobbegyenes kombinációval is padlóra küldte Pulevet, és a bíró úgy gondolta, hogy ennyi verés erre az estére elég is volt a bolgárnak.

A sok összekapaszkodással, szabálytalansággal (Pulev fogásból legalább tízszer verte tarkón ellenfelét) tarkított meccsen Anthony Joshua magabiztos, de nem stresszmentes KO-győzelmet aratott. Ez azt jelenti, hogy ha Tyson Fury is győzelemmel tudja le a Deontay Wilder elleni trilógiáját – netán sikerül kihúznia magát a szerződésben vállalt harmadik találkozó alól – , akkor valószínűleg jöhet a honfitársa elleni címegyesítő rangadó (bár rajongók szívesen megnéznék őt a zseniális ukrán interkontinentális bajnok, Olekszandr Uszik ellen is). Fury egyébként videóüzenetben ki is hívta Joshuát, aki szerinte „élő tévéadásban szarta össze magát”, amikor nem volt hajlandó egyenes választ adni, hogy kivel akar legközelebb megmérkőzni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!