Ki ez a kínai tinédzser, aki a világ leggyorsabb úszója lett?

2024. február 16. – 14:29

Ki ez a kínai tinédzser, aki a világ leggyorsabb úszója lett?
A bronzérmes Németh Nándor gratulál az aranyérmes kínai Pannak – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A dohai vizes világbajnokság legnagyobb sztárja eddig a kínai Pan Zsanli, aki már két aranyérmet gyűjtött be, és a klasszikus, királyi távon, vagyis a 100 méteres gyorsúszásban megjavította a román David Popovici 2023-ban felállított világcsúcsát. Nem is a hagyományos versenyben írta át a rekordot, hanem a 4x100 méteres férfi gyorsváltó első tagjaként.

46,80

Ennyi idő alatt eddig még senki sem teljesítette ezt a távot, a korábbi csúcsból hét századmásodpercet faragott le. Kína történelmi aranyérmet szerzett ezzel, mert sem a sprintben, sem a férfi váltószámokban eddig nem jeleskedtek, négy jó sprintert találni ugyanis nem könnyű. (A vegyesváltóban sikeresnek lenni pedig még nehezebb.)

A váltókban az első ember idejét lehet rekordként hitelesíteni, ezt gond nélkül meg is tette a nemzetközi szövetség. Nem példa nélküli, hogy a váltóban javítják meg a csúcsot: az ausztrál Eamon Sullivan a 2008-as, egy másik ausztrál, Michael Klim a 2000-es olimpián büszkélkedhetett hasonló teljesítménnyel. A nőknél is olyan rekord van érvényben most, amit a 4x100-as váltóban értek el, a svéd Sarah Sjöström, még 2017-ben Budapesten.

A magyarázat arra, hogy váltó első emberei csúcsokat döntögetnek, nem túl bonyolult: a 4x100-as váltót mindig az első napon rendezik meg, legyen szó vb-ről vagy olimpiáról. A versenyzők akkor még pihentek, és éhesek a hosszú felkészülés után a versenyzésre. Maga a 100 méteres döntő a világbajnokság közepén kap helyet a programban, akkor már fáradtabbak, és eleve kétszer le kell már úszni a távot mindegyik döntősnek a selejtezőkben, hogy egyáltalán küzdhessenek az érmekért.

Zsan hat évesen szülővárosában, a Sanghajtól 400 kilométerre lévő Wencsuban, egy helyi sportiskolában kezdett el úszni. Hamarosan a tartományi válogatott tagja lett, és 2013-ban 50-től 400 méterig valamennyi gyorsúszószámban aranyérmes volt a korosztályos bajnokságon. Volt olyan év, amikor még 1500 méteren is nyert, ami csak azt igazolja, hogy az állóképessége is rendben volt.

Mostani berobbanása nem meglepő: 16 éves volt, amikor már a bűvös 50 másodperces határ alá betekintett, a 2022-es budapesti vb-n az ötödik helyet csípte el, de akkor minden a román Popoviciról szólt. A 2023-as vb-n még egy helyet előrelépett Fukuokában, negyedik lett. Az igazi nagy dobását a szeptemberi Ázsia-bajnokságra tartogatta, amikor hazai pályán, Kínában először jutott 47 másodperc alá. Akkor nagyon csalódott volt, mert hiába repesztett országos csúcsot, a világcsúcstól egy tizeddel elmaradt.

Most, Dohában nem állt rajthoz a címvédő ausztrál Kyle Chalmers, az amerikai Alexy, és a francia Grousset sem, akik előtte végeztek a tavalyi vb-n. Ők úgy döntöttek, hogy az év fő versenye, a július végi párizsi olimpia előtt fél évvel nem fér bele még egy vb. Mindenesetre hatalmas verseny várható Párizsban, ha mindannyian jó formában lesznek, és a román Popovici is olyan állapotba kerül, mint például 2023-ban volt, amikor elkápráztatta a világot.

„Ez az idő motivációt jelenthet a fiatal és az idősebb úszóknak egyaránt. Nem számítottam rá, meglepett, hogy most sikerült a csúcsdöntés. Azt hittem, hogy csak az olimpián leszek olyan erős. Nem volt különösebb taktikám, csak azt mondogattam magamnak: ússz keményen. Megtiszteltetés, hogy sok embert inspirálhat az én úszásom. Azt hiszem, tudok még ennél is gyorsabban úszni”

nyilatkozott Pan a lenyűgöző úszása és a sikere után.

A kínai tinisztár a 100 gyors döntőjében nem tudta megismételni a teljesítményét csütörtök este, amiben az idegessége is közrejátszott. Itt Németh Nándor egyébként 80 méternél még vezetett, de a hajrában 25 századot vert Pan a végül bronzérmes magyarra. A kínainak 47,53 is elég volt a végső sikerhez.

A kínai újságok azt írták Panról, hogy zárkózott, magának való személyiség, akit az úszáson kívül sok minden más nem érdekel. Augusztus elején lesz 20 éves, éppen csak az olimpiai úszóversenyek után.

Kína a sportágban eddig elsősorban a női vonalon volt erősebb, bár a férfiaknál is volt több jó gyorsúszójuk. Az eredményeiket azonban súlyos vádak árnyékolták be időnként: 400-on olimpiai bajnok Szun Jang a 2019-es vb-n ott állt a dobogó tetején, de az érmesek nem fogtak vele kezet, mert azt gondolták, hogy tiltott szerekkel érte el az eredményeit. Mindez nem légből kapott vád volt, egy év múlva lebukott és nyolcéves eltiltást kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!