Mezítlábas pásztorfiúként kezdte, a világ leggyorsabb maratonistája lett, 24 évesen meghalt

2024. február 12. – 14:01

Mezítlábas pásztorfiúként kezdte, a világ leggyorsabb maratonistája lett, 24 évesen meghalt
Kelvin Kiptum a 2023-as London Maraton előtt – Fotó: Justin Tallis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az atlétika rajongói megdöbbenve fogadták a hírt, hogy autóbaleset áldozata lett Kelvin Kiptum, a maratonfutás 24 éves világrekordere. A kenyai atléta villámkarriert futott be, szűk egy évbe sűrűsödött össze az a teljesítmény, ami miatt hitetlenkedést és ámulatot egyaránt kiváltott.

Kiptum október 8-án Chicagóban 2 óra és 35 másodperc alatt, új világrekordot felállítva futotta le a 42,195 kilométeres távot. Ezzel egyszersmind kézzelfogható közelségbe került a versenykörülmények között 2 órán belül lefutható maraton is. Kiptum erre készült is, április 12-én Rotterdamban akarta áttörni az álomhatárt. Bár akadt volna jobban fizető verseny, ő mégis a hollandoknál akart futni, mert az ottani pályavezetés kedvezőbb a csúcsdöntéshez. Bánhatjuk, hogy ezt a kísérletet nem látjuk, ahogy azt is, hogy megsemmisült annak a lehetősége, hogy a maratonfutás legnagyobb alakja, Eliud Kipchoge és Kiptum egymással versenyezzen a párizsi olimpián.

Bő egy évtizeden át vitathatatlanul Kipchoge volt a maratonfutás állócsillaga, még ha egyre többször mutatta az utóbbi években sebezhetőségét is. Kétszer nyert olimpiát, többször állított fel világrekordot és kísérleti körülmények között már két órán belül is futott maratont. A korosodással elkerülhetetlenül együtt járó teljesítményromlás mellett Kipchoge trónját aztán Kiptum is veszélyeztetni kezdte.

Kiptum élete első maratonját 2022 decemberében futotta, a spanyolországi Valenciában 2:01:53-mal, minden idők legjobb debütáló idejével nyert. Öt hónappal később aztán a London Maraton is behúzta 2:01:25-tel, ami akkor Kipchoge mögött a valaha futott második legjobb idő volt. Kiptum ezzel bebizonyította, hogy képes a világ legnagyobb versenyeivel járó pszichés terheket is elviselni, és azt is, hogy stabilan 2:02-n belüli futó lehet. Októberben nem készült világrekordra, mert felkészülésébe közbeszólt egy betegség, mégis összejött neki a 2:01-en belüli idő.

Kelvin Kiptum a Chicago Maraton céljában, ahova világrekorddal érkezett – Fotó: Michael Reaves / Getty Images
Kelvin Kiptum a Chicago Maraton céljában, ahova világrekorddal érkezett – Fotó: Michael Reaves / Getty Images

Már rég megdőlt az a tétel, hogy a legjobb maratonfutók a pályaatlétikát utcai versenyzésre váltó harmincasok lehetnek. Egyre többen hagyják ki a pályakarriert a sokkal jobban fizető utcai versenyzésért, és húszon alig túl lévő atléták is szenzációs időkre képesek maratonon. Kiptum is ezt az utat követte. Részben azért, mert ahol ő felnőtt, nem volt a közelben atlétikai pálya, neki pedig nem volt pénze elutazni egy másik városba, miközben az utakon csoportokban edző futók elkápráztatták. A gyerekként mezítláb pásztorkodó Kiptum egyik unokatestvérét tartotta példaképének, aki iramfutóként gyakran segítette az etióp Haile Gebrselassiét, aki korábban szintén világrekorder volt maratonon. Másik hőse szintén a falujában, Chepkorióban felnövő Geoffrey Kamworor volt, aki háromszor nyerte meg a félmaraton világbajnokságot.

Kiptum szülei nem lelkesedtek az ötletért, hogy a fiuk futó akar lenni, az apja azt szerette volna, ha inkább villanyszerelőnek tanul. Ő viszont tántoríthatatlan maradt, és 13 évesen csatlakozott a helyi futóklubhoz. Négy-öt éven át nem volt kiemelkedő eredménye, majd 18 évesen egy kölcsön versenycipőben – mert neki nem tellett sajátra – megnyerte a kenyai Eldoret félmaratont. Egy évvel később, 2019-ben már Európában is versenyzett, Franciaországban nyert egy félmaratont, Hollandiában egy 10 kilométeres futáson lett második. Egyszer azt nyilatkozta, hogy már ekkor is maratont akart futni, de nem volt rá lehetősége. Az edzője, a mostani balesetben szintén meghalt Gervais Hakizimana viszont úgy emlékezett, hogy Kiptum a nehézsége miatt félt a maratontól, ezért maradt inkább a 21 kilométernél, és csak 2022-ben barátkozott meg a 42 kilométerrel.

Kelvin Kiptum és edzője, Gervais Hakizima a chicagói világrekord után – Fotó: Kamil Krzaczynski / AFP
Kelvin Kiptum és edzője, Gervais Hakizima a chicagói világrekord után – Fotó: Kamil Krzaczynski / AFP

Érdemes kitérni Hakizimana és Kiptum kapcsolatára. A ruandai edző korábban maga is versenyző volt, és ő is a kenyai magaslatot választotta felkészülései helyszínéül. Első találkozásuk nem volt a legbarátságosabb, a marhákat terelő, tízéves Kiptum megpróbálta felrúgni az éppen a farmjuknál elfutó Hakizimanát, aki elkergette a fiút. Később aztán azért őt választotta edzőjének, mert a ruandai többnyire egyedül készült, így hozzá mert odalépni, hogy segítsen neki.

Hogy Hakizimana milyen módszerekkel készítette fel futóit, arról nincsenek pontos információk, de amiket Kiptumról megosztott, az egészen félelmetes.

„Eliud Kipchoge 180-220 kilométert fut hetente, míg Kelvin Kiptum inkább 250 és 280 között, olykor több mint 300-at. Ez egy kaland. Londonra készülve három héten is többet teljesített, mint 300. Ez nagyon nagy mennyiség. Sokat dolgozik az állóképességén, és ha edz, erős” – mondta az edzője, aki azért aggodalmait is megosztotta. Félt attól, hogy ez a rengeteg és általában gyorsan lefutott kilométer sérülésekhez vezet, de hiába próbálta lassabb iramra kényszeríteni Kiptumot, ő nem nagyon hallgatott rá.

Kiptum napi adagja hétfőn, szerdán és pénteken 40 kilométert volt. Reggelente 25-28 kilométert teljesített, délutánonként 12 kilométert futott. Keddenként kimerítő iramjátékos edzéseket végzett pályán. Szombatonként pályán és terepen is futott, csütörtökönként és vasárnaponként pedig 40 kilométer volt az adagja, amit maratoni versenytempóban tudott le. A legmegdöbbentőbb mindebben az, hogy nem volt kijelölt pihenőnapja, pedig a teljesítményben a regenerációs idő kulcsfontosságú. „Akkor pihen, amikor fáradt. Ha egy hónapon át nem adja jelét kimerültségnek vagy fájdalomnak, akkor folytatjuk” – mondta Hakizimana a chicagói győzelem után.

Kiptum 2020-ban már 58 perc 42 perces egyéni rekorddal rendelkezett félmaratonon, ami több mint egy perccel gyengébb, mint a világrekord, de pár évvel később kiderült, hogy a kétszer olyan hosszú távon is nagyon jól tudja tartani a sebességét, és ez tette igazán különlegességé. A maraton második felét mindig gyorsabban futotta, mint az elsőt. A világrekordjánál nem is kevéssel, Chicagóban a 30. és a 35. kilométer között egy olyan részidőt pakolt oda, amire még Kipchoge sem volt képes. Másfél perccel gyorsabb második félmaratont tudott, mint nagy elődje.

Kiptum gyors felemelkedése persze doppingolásról szóló pletykákat is elindított, noha soha nem volt gyanús ügye. Az persze nem tett jót neki, hogy Hazkizimana egy másik tanítványát eltiltották doppingolásért, és Kenyában folyamatosan jelen lévő problémáról van szó, több tucat kiemelkedő futójuk bukott meg doppinggal az elmúlt években. Fertőzött közegről van szó, bár sokan inkább a felvilágosító munka hiányának tudják ezt be, mintsem rendszerszintű csalásnak. Kiptum többször hangsúlyozta, az ő sikereinek csak egy titka van, az edzés, semmi más.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!