Megdőlt a férfi maratonfutás világrekordja, először futottak 2 óra 1 percen belül

Legfontosabb

2023. október 8. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

A kenyai Kelvin Kiptum a férfi maratonfutás új világcsúcstartója, miután 2 óra 35 másodperces eredménnyel nyerte a Chicago Maratont. Kiptum lett ezzel az első ember, aki versenykörülmények között futotta 2 óra 1 percen belül a 42,195 kilométeres távot.

A férfi rekordot eddig Eliud Kipchoge tartotta, 2:01:09-es eredménnyel, amelyet tavaly szeptemberben ért el Berlinben. Az már 2023-ben látszott, hogy Kiptum lehet a maratonfutás következő nagy alakja, hiszen élete első 42 kilométeren 2:01:53-mal mutatkozott be tavaly decemberben, Valenciában.

Kiptum aztán áprilisban behúzta a London Maratont, majdnem fél percet faragott egyéni csúcsán, és a 2:01:25-tel máris minden idők második leggyorsabb maratonistája lett Kipchoge mögött.

Kelvin Kiptum 2:00:35-tel új világrekordot állított fel maratonfutásban – Fotó: Michael Reaves / Getty Images
Kelvin Kiptum 2:00:35-tel új világrekordot állított fel maratonfutásban – Fotó: Michael Reaves / Getty Images

A még csak 23 éves kenyai Chicagóba szerény tervekkel érkezett, legalábbis azt mondta, hogy a pályacsúcs lebeg a szeme előtt, amit még Dennis Kimetto 2:03:45-tel tart.

Kiptum erősen kezdte a futást, öt kilométer után Daniel Mateikóval meglépett egy hétfős elitcsoportból, és 10 kilométernél már megvolt a világrekordhoz szükséges részeredmény. Ezután valamelyest visszaesett a teljesítménye, a fél távhoz 1:00:48-cal érkezett, tehát gyorsabb második félmaratont kellett teljesítenie a rekordhoz, mint amilyen az első volt. Jól osztotta be az erejét, hiszen 30 kilométer után még bele tudott erősíteni, lerázta Mateikót, és ekkor már ő is tudatában volt annak, hogy a világcsúcsért megy.

A következő öt kilométert is egészen megdöbbenő tempóban tette, 14 percen belül futotta le a résztávot, és még az utolsó szegmensben is tudott hajrázni. A célegyenes utolsó száz méterében pedig még az ünneplés is belefért neki.

A maratonfutás, részben az új típusú cipők miatt most az egyik legtöbb figyelmet magára irányító atlétikai szám, néhány hete a női maraton világcsúcsát is teljesen új dimenzióba helyezte az etióp Tigst Assefa, aki Berlinben 2:11:53-at futott.

Chicagóban egy darabig a női maraton világcsúcsa is veszélyben volt, de a Budapesten drámai pillanatokat is átélő Sifan Hassan a táv végére lelassult. A holland győzelme nem forgott veszélyben, és 2:13:44-gyel minden idők második leggyorsabb női maratonistája lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!