Drámai futódöntők a vb-n: két holland is elbukott az utolsó métereken az aranyért küzdve

2023. augusztus 19. – 22:01

Másolás

Vágólapra másolva

Drámaian alakult a női 10 000 méteres síkfutás hajrája a budapesti atlétikai világbajnokságon, a győzelemért küzdő Sifan Hassan az utolsó 10 méteren bukott el, és mire felállt, már a dobogóra is elveszítette az esélyét.

Hassan korszakos futónő, 2019-ben két aranyat nyert a vb-n, idén pedig arra készült, hogy három számban győzzön az 1500 és az 5000 méter szerepel még a programjában, de az első esélye most elszállt.

A 10 ezres döntőben sokáig inkább közepes, mintsem erős iram volt, az utolsó ezerre fordulva próbáltak előbb a kenyaiak, majd az etiópiaiak tempót menni, de senki sem tudott elszakadni. Minden az utolsó 400 méterre maradt, és Hassan bízhatott is hajrájában. A túlsó egyenesben megindult, két etióp volt szorosan a nyomában. A célegyenesre fordulva még ő volt előnyben, de Gudaf Tsegay felére mellé, és szinte teljesen egy vonalban haladtak, centik voltak közöttük.

Sifan Hassan az utolsó métereken bukott el, és veszítette el esélyét a vb-éremre Fotó: Attila Kisbenedek / AFP
Sifan Hassan az utolsó métereken bukott el, és veszítette el esélyét a vb-éremre Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

Hassan elmerevedni látszott, és egyre kijjebb sodródott, a két futónő összeakadt, kisebb lökdösődés alakult ki, végül a holland futónő a földre került. Tsegayé lett így az arany 31:27,18-as idővel és két honfitársa szerezte meg a másik két érmet, Letensebet Gidey és Ejgayehu Taye állhat még fel a dobogóra.

Hassan nagyon lassan tápászkodott fel, csak a 11. helyre jött be, Tsegay pedig visszament tőle elnézést kérni, bár nehéz eldönteni, hogy ő okozta-e a bukást.

A verseny után a holland tízezres meglehetősen jó kedélyállapotban nyilatkozott, még úgy is, hogy vérző könyökét és fájó térdét mutatta az újságíróknak. Azt mondta, ilyen dolgok megtörténnek, de nincs sok értelme sokat rágódni ezen, mert mindig van egy következő világverseny. A tokiói olimpián is bukott az egyik futamban, de aztán ott is nyert három érmet, két aranyat és egy bronzot. Azt mondta, hogy ugyan összeértek az ellenfelével, de nem feltétlenül azért veszítette el az egyensúlyát.

Femkel Bol a 4x400-as mixváltó utolsó méterein dobott egy hasast – Fotó: Shaun Botterill / Getty Images
Femkel Bol a 4x400-as mixváltó utolsó méterein dobott egy hasast – Fotó: Shaun Botterill / Getty Images

A hollandoknak aztán a 4x400 méteres vegyes váltó is rémálomszerűen alakult. Az utolsó emberük, Femke Bol az első helyen futott, és az utolsó 20 méterig ki is tartott az előnye, ezután az amerikai Holmesszal futottak fej-fej mellett. Ezután különösebb ok nélkül Bol hasra esett, és ugyan még beugrott utána a célba, még az érmet is elbukta, mert közben elejtette a váltóbotot, és ez kizárással jár.

Az Egyesült Államok váltója hozta a vb első világrekordját, a nem túl régóta programban lévő számban 3:08,80-ra javították a csúcsot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!