Eb-selejtező: Magyarország–Montenegró 3-1

2023. november 19. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az első félidőben talán először sikerült végigvinni egy jól felépített támadást, a balszélen Nagy Zsolt és Szalai Attila játszott össze, sikerült eljutni a tizenhatoson belülre is, de Szalai kiszorított helyzetből már nem tudott a kapu elé ívelni.

Styles indult meg a montenegrói kapu felé, majd a balszélen felfutó Gazdagnak passzolt, aki ezután a középre próbált passzolni. A kísérletet azonban blokkolta egy védő. Ezután Styles előtt adódhatott volna újra helyzet, de az ö lövését is blokkolták.

Az elmúlt percekben Montenegrónál van többet a labda, de nem tudnak betörni a támadóharmadba, a magyar játékosok jól zárják a passzsávokat.

A magyar csapat feltolt védekezéssel és jó szűrő munkával gyakorlatilag már saját térfelén megfojtja a montenegróiakat, Nagy Ádám szerzett már többször labdá, és a támadó Ádám Martin is hasznosan lép vissza. Ezzel együtt azért igazán veszélyes támadást sem láttunk még Szoboszlaiéktól.

Mivel a szerb válogatott már 1-0-ra vezet Bulgária ellen a csoport másik meccsén, jelen pillanatban nincs esélye kijutni a 2024-es Európa-bajnokságra. Montenegrónak ehhez az kéne, hogy nyerjen Budapesten, de ugyanakkor Bulgária verje Szerbiát.

Megint Szoboszlai végzett el szabadrúgást 25-30 méterről, beívelés helyett ezúttal kapura akart lőni, de a felugró sorfalon megpattant a labdát. Mijatovic eztuán könnyen fogta az alapvonal felé pattogó labdát.

58 év után zárhat ismét veretlenül egy selejtezősorozatot az első helyen a magyar válogatott. Ilyenre legutóbb az 1966-os angliai vb előtt volt példa. Akkor a Baróti Lajos által irányított magyar válogatott 1965-ben Ausztriát és az NDK-t előzte meg a 6-os számú csoportban. Az osztrákokat oda-vissza verték, a keletnémetekkel Lipcsében 1-1-es döntetlent játszottak, a Népstadionban pedig 3-2-re verték őket.

A magyar válogatott mostani veretlenségi sorozata már-már történelmi léptékű. Marco Rossi csapat tavaly szeptember 26-án 2-0-ra kapott ki az olaszoktól a Nemzetek Ligájában. Azóta 11 meccset játszottak: 6 győzelem és 5 döntetlen a mérlegük. 2020 októbere és a 2021-es Európa-bajnokság között már volt egy 11 meccses veretlenségi sorozata a válogatottnak, ami a portugálok elleni 0-3-mal szakadt meg az Eb-n.

Szoboszlai végezett el szabadrúgást, a montenegrói kapus, Mijatovic csak bele tudott ütni a labdába. A montenegrói védők ezután tisztáztak.

Montenegrónak múlik több ezen a meccsen, így érthetően megpróbálták meglepni a magyar válogatottat. Ez egy-két villanástól eltekintve nem sikerült nekik, Szoboszlaiék tartják a labdát, amennyire csak tudják, és kényelmesen építkeznek az ellenfél térfelén. Érezhető, hogy nekik nem igazán sietős.

Gazdag kapott labdát Szalaitól a montenegrói tizenhatoson belül, de a vendégek védője, Vesovic egy határozott mozdulattal odébb lökte. A játékvezető szerint ez még belefért, nem látott szabálytalanságot.

Camaj szabálytalankodott Gazdaggal a középpályán. A szabadrúgás után Szoboszlai ívelt a montenegrói kapu elé, ahol Balogh fejjel jócskán a kapu fölé csúsztatott.

Vukcevic húzott el a balszélen egy kényszerítő után, de a beadás nem találat csapattársat, a magyar védelem tisztázott.

Marco Rossi szövetségi kapitány négy helyen változtatott a magyar válogatott három nappal ezelőtti kezdőcsapatán. Botka Dániel helyette Balogh Botond, Nego Loic helyett Bolla Bendegúz, a kiállított Kerkez Milos helyett Nagy Zsolt, Csoboth Kevin helyett pedig Gazdag Dániel került be a kezdőbe a Montenegró elleni utolsó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésre.

Magyarország: Dibusz – Balogh, Lang, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Styles, Nagy Zs. – Gazdag, Szoboszlai – Ádám

Montenegró: Mijatovic – Rubezic, Savic, Vujacic – Vesovic, Jankovic, Kuc, Camaj, Vukcevic – Osmajic, Jovetic

A mérkőzést a holland Danny Makkelie vezeti.

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint fontos a magyar válogatott számára, hogy Montenegró ellen győzelemmel ünnepelje meg a csütörtöki kijutását az Európa-bajnokságra. „Az Eb-részvétel kiharcolása ugyan felszabadulttá teszi az embert, de ahogy a barátságos meccsek előtt is mondom, amikor válogatott mezt magukra öltik a játékosok, akkor nincs tét nélküli találkozó. Ráadásul telt ház előtt lépünk pályára, a szurkolók szeretnék megünnepelni a kijutást, ez pedig győzelemmel lenne igazán szép” – mondta a kapitány a szombati sajtótájékoztatón.

Marco Rossi a szombati sajtótájékoztatón – Fotó: Lakatos Péter / MTI
Marco Rossi a szombati sajtótájékoztatón – Fotó: Lakatos Péter / MTI

„Az előző két meccsen kicsit döcögősebben mentek a dolgok, de szerencsére a végére minden kiegyenesedett. Azt viszont érdemes megemlíteni, hogy minden egyes meccs meghatározhatja a jövőnket. Például, ha két napja a 97. percben nem egyenlítünk és így veszítettünk volna Bulgáriában, majd vasárnap Montenegró ellen is, akkor az teljesen átírta volna a selejtezőcsoport értelmezését és a csapat eredményességét is” – mondta Rossi.

(MTI)

Bár a magyar válogatott a bulgáriai 2-2-es döntetlennel már bebiztosította a helyét a jövő nyári Európa-bajnokságon, a mostani, Montenegró elleni utolsó selejtezőmérkőzés koránt sem tét nélküli. Ha a magyar csapat legalább 1 pontot szerez, azzal bebiztosítja a csoportgyőzelmet, és így kedvezőbb helyzetből várhatjuk majd a december 2-i Eb-sorsolást. Ez esetben ugyanis a magyar válogatott a 2. kalapba kerülne, ahonnan jobb eséllyel lehet olyan csoportba kerülni, amiből reális célkitűzés lehet a továbbjutás. Ha viszont Montenegró nyer, és a szerbek is verik a bolgárokat, akkor a magyar válogatott csak a második helyen végez a csoportban, a sorsolásnál pedig a 3. vagy a 4. kalapba is csúszhatunk, de ez függ a többi meccs eredményétől is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!