Eb-selejtező: Magyarország–Montenegró 3-1

2023. november 19. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A válogatott játékosainak nyilatkozataival még jelentkezünk később, figyeljék a Telex felületeit.

Szoboszlai után a magyar válogatott kapitánya is a szurkolók között mondott pár szót.

A lefújás után Szoboszlai Dominik csapatkapitányként kimászott a szurkolók közé, és egy mikrofonba beszélve mondott köszönetet a válogatott társainak, a szakmai stábnak, Marco Rossi szövetségi kapitánynak és persze a szurkolóknak. Ezután egy ígéretet is tett: „Ez még csak a kezdet, jövő nyáron csinálunk egy olyat, ami felejthetetlen lesz!” Zárásként a magyar válogatott egyik nem hivatalos himnuszát, „Az éjjel soha nem érhet véget”-et kezdte el énekeltetni a közönséggel.

A harmadik gólt szerző Nagy Ádám a meccs után azt nyilatkozta az M4 Sportnak, hogy döntő pillanat volt, hogy Szoboszlai 2 perc alatt megfordította a meccset. „A félidőben azért kicsit össze kellet magunkat szednünk. Nem érzetem úgy, hogy a montenegróiak megérdemelten szerezték volna meg a vezetést. (…) De nagyon örülök, hogy a második félidőben sikerült fordítanunk” – mondta.

Az első félidő nyögvenyelős játéka után a második félidőben egy harcias és kreatívabb válogatott futballozott. Bő húsz perc alatt megtörték a montenegróiakat, a szemmel láthatóan nagy kedvvel játszó Szoboszlai Dominik két góllal fordított, és magabiztosságot és felszabadultságot adott a csapatnak. Az előny után a védekezés nem volt tökéletes, de Dibusz Dénes elkapta a fonalat, négy-öt ziccerhelyzetben is hatalmasakat védett a kapus. Az ő egyéni teljesítménye is kellett a győzelemhez.

A magyar válogatott az Eb-selejtezőjét veretlenül fejezte be és csoportelsőként jutott ki.

A holland bíró lefújta a meccset. A magyar válogatott hátrányból fordítva 3-1-re nyert, ezzel a csoport élén zárt. A bolgárokkal 2-2-es döntetlen játszó szerbek a második helyen jutottak ki az Európa-bajnokságra.

Szoboszlai szabadrúgását a kapus oldalra ütötte, a labda pont Nagy Ádám elé került, aki állítgatás nélkül kilőtte a felső sarkot. Ezzel 3-1!

Egy labdaszerzés után Nego hozta fel a labdát, Horváthoz passzolt, akitől aztán Szoboszlai kapta a labdát. A magyar csapatkapitányt pont a tizenhatos előtt kaszálták el. Szabadrúgás jön.

Ennyit kell még valahogy kihúzni. A montenegrói csapat most teljesen beszorította a magyar válogatottat.

Megint Dibusz tisztázott, egymás után vetődött a montenegrói lövésekbe. Montenegró 6 másodpercen belül vagy négy gólt is rúghatott volna, de Dibusz mindent hárított. A védelem nem állt a helyzet magaslatán.

A montenegrói csapatkapitány, Jovetic került helyzetbe. Erős lövés helyett inkább okosan próbált gólt lőni, át akarta emelni Dibuszt, de a magyar csapat kapusa nagyot nyújtózva kitolta a kapu felé hulló labdát.

Szalai kicsit beragadt, Szalait pedig lefutotta Osmajic egy előre vágott labda után, de szerencsére a befejezése nem volt elég pontos. A jó ütemben kifutó Dibuszba lőtte a labdát.

Rossi csatárt cserélt, a Hamburg 21 éves támadóját küldte a pályára.

A montenegróiaknak csak egy győzelemmel lehet esélyük továbbjutni a csoportból, ennek megfelelően egyből ritmust is váltottak, és feljebb tolták a védekezésüket. A kontrafoci talán jobban is fog feküdni a magyar csapatnak.

A magyar válogatott 2 perc alatt megfordította a mérkőzést: Szoboszlai a 67. percben egy zseniális szóló után kilőtte az alsó sarkot. A 68. percben Ádám Martinnal kényszerítőzött, aminek a végén ismét gólt lőtt, ezúttal ballal tette el a kapus mellett a labdát. Ezzel 2-1-re módosította az állást.

Szoboszlai Dominik gólöröme – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP
Szoboszlai Dominik gólöröme – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

Szoboszlai zseniális cselekkel elküldött két védőt a tizenhatoson belül, majd jobbal az alsó sarokba bombázott. 1-1!

Styles helyett a Kecskemét játékosa, Horváth Krisztofer lépett pályára.

Belgrádban az 59. percben egyenlített Bulgária Ruszev góljával Szerbia ellen, ami azt jelenti, hogy ha marad az 1-1, Szerbia egy ponttal Magyarország mögött zár a második helyen a csoportban, akkor is, ha Szoboszlaiék kikapnak Montenegrótól.

A magyar válogatott centere most kapura tudott fordulni, de a középre tartó gyenge lövését Djukic könnyedén fogta.

Mijatovic a kirúgás után leült a földre és ápolást kért. A jobb combját fájlalja, valószínűleg a kirúgástól húzódott meg. Filip Djukic állt be a helyére. Ezzel a cserével jó pár perc eltelt a mérkőzésből, valószínűleg sok lesz a hosszabbítás.

A második félidő elején egy más szellemiségben játszó válogatottat látunk, mint az elsőben. Az első 10 percben nagy tempót diktál Rossi csapata, az akciók súlypontja továbbra is a bal oldalon van, hiszen Szoboszlai ott veszi fel és osztja ki a labdákat. A nagy nyomásra egyelőre nem tudott reagálni Montenegró, de érezhetően megragadnak minden lehetőséget arra, hogy teljenek játék nélkül a másodpercek.

Szoboszlai kettős őrizetet kapott – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Szoboszlai kettős őrizetet kapott – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Nagy Zsolt kapta üresen a labdát a bal szélen, ami után a kapu elé tekert. Negóról lemaradtak a védők, így viszonylag tisztán fejelhetett, de nem találta el a kaput.

A második félidő elejét megnyomta a magyar csapat, Szoboszlai agresszívan támadott le, aminek az lett az eredménye, hogy labdát szerzett a tizenhatoson belül. Helyzet azonban nem lett belőle, ahogy a pár passzal később a később kiharcolt szabadrúgásból sem, a montenegróié védők kifejelték a beívelést.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya kettőt is cserélt a szünetben: Bolla helyett Nego Loic, Gazdag helyett pedig Kalmár Zsolt állt be. A montenegrói kapitánynak, Miodrag Radulovicnak nem volt oka változtatni a csapatán.

A 36. percig a magyar válogatott elképzelései szerint alakult a meccs, ha túl sok energiát nem is öltek a támadásokba, Montenegró sem volt veszélyes. Egy kisebb rövidzárlat aztán elég volt, hogy Dibuszék gólt kapjanak. Ezután érezhetően harapósabban játszott a magyar csapat, de tíz perc már kevés volt ahhoz, hogy egyenlíteni tudjanak Szoboszlaiék. Az elmúlt meccsekből tudnak építkezni, hiszen Litvániában és Bulgáriában is sikerült nekik vert helyzetből összehozni legalább a döntetlent.

Az egymást követő magyar szögletek és beadások után kaotikus helyzet alakult ki a montenegrói kapu előtt. A védők kétségbeesetten próbáltak tisztázni, míg Ádám Martinék valahogy a kapuba akarták tuszkolni a labdát, ami végül kevéssel a kapufa mellett ment ki a pályáról.

Szoboszlai szögletből a tizenhatoson kívül várakozó Bollához ívelt, aki kapásból kapura lőtt. A jól eltalált labdát a montenegróiak sajnos blokkolták.

Ha így maradna a magyar-montenegrói (0-1) és a szerb-bolgár (1-0) meccs eredménye is, akkor Magyarország elveszítené a csoport első helyét, hiszen Szerbia egy ponttal elé kerülne. A csapat így is kint van az Eb-n, de az már nem mindegy, hogy a sorsoláskor melyik kalapba kerül.

Az első valamire való helyzetükből gólt szereztek a vendégek. Nagy Zsolt rosszul fejelt a labdába, ami után Rubezic előtt adódott lehetőség, ő pedig közelről Dibusz kapujába fejelt.

Fotó: Attila Kisbenedek / AFP
Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

Montenegró eddig egy-két látványos labdaszerzésen kívül nem sok vizet zavart, a játékidő nagyobbik részében a magyar válogatott ráérősen passzolgathat saját térfelén. Inkább a balszélen tud a magyar csapat akciókat vezetni, de onnan sem került még helyzetbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!