Fürjes Balázs: Nem tudok olyan kormányzati törekvésről, hogy legyen magyarországi olimpia

2023. október 30. – 07:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem tudok olyan kormányzati törekvésről, hogy legyen magyarországi olimpia” – mondta a Népszavának adott interjújában Fürjes Balázs, akit októberben a Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOB) állandó tagjának választottak.

Fürjes beszélt a korábbi budapesti olimpiai pályázatról, amelyet a kormány a Momentum népszavazási kezdeményezése után vont vissza. „Az a felfordulás, amely a pályázat elgáncsolásához vezetett 2017-ben, egy biztos olimpiától fosztotta meg Magyarországot. Nem volt esélyünk a 2024-es játékok elnyerésére, de miénk lett volna 2032, ha nem kényszerülünk kiszállni” – állította Fürjes, aki szerint, ha végigment volna a magyar pályázat, akkor a NOB az eredményhirdetéskor nem kettő (2024 – Párizs, 2028 – Los Angeles), hanem egyenesen három nyári olimpiát osztott volna ki, és Budapest megkapta volna a 2032-es játékok rendezési jogát. 2021-ben így végül az ausztráliai Brisbane kapta a 2032-es olimpiát.

„Hosszú időnk lett volna a felkészülésre, és most nem azon menne a teoretikus vita, hogy szükség van-e a Galvani-hídra vagy az 50 éves HÉV-kocsik lecserélésére, hanem mindez zajlana, és 2030-ig befejeződnének az infrastrukturális fejlesztések. A legtöbbet Budapest veszítette a visszalépéssel” – mondta Fürjes.

Schmidt Ádám a sportért felelős államtitkár néhány hónapja, a budapesti atlétikai világbajnokság idején azt nyilatkozta, hogy 2017-ben hiányzott az olimpiarendezés társadalmi támogatottsága. Fürjes Balázs erre úgy reagált: „Az államtitkár annyiban téved, hogy a felfordulás kitöréséig meg volt az egyetértés, ezért vágott bele az ország. Abban viszont igaza van, hogy erős, valóságos közmegegyezés nélkül nem lehet egy ilyen vállalkozásba belevágni.”

A budapesti olimpiai pályázattal kapcsolatos problémákról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Arra a felvetésre, hogy Budapest a jövőben ismét pályázhat-e a nyári olimpia rendezésére, Fürjes úgy válaszolt: „Ha lesz egy olyan pillanat, hogy Budapest szabadon megválasztott önkormányzata, szabadon megválasztott főpolgármestere és képviselői, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság teljes egységben kezdeményezik, hogy pályázzunk, majd akkor kell Magyarországnak ezzel kérdéssel foglalkoznia.”

„A saját nevemben azt tudom elmondani: soha nem voltunk olyan közel a 100 éves magyar álom megvalósulásához, mint 2017-ben, és nem vagyok biztos benne, hogy az én nemzedékem számára ez a lehetőség még valaha visszatér”

– mondta Fürjes

Az interjúban azt is elárulta, hogy nem fordított teljesen hátat a politizálásnak, „de ma kevéssé tűnik valószínűnek”, hogy visszatérne a politikai színpadra. „Isten görbe vonalakkal ír egyenesen. Ahhoz pedig még elég fiatalnak tartom magam ahhoz, hogy ne mondjam azt, hogy soha.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!