2017-ben nem volt társadalmi támogatottság a budapesti olimpia mögött a sportért felelős államtitkár szerint

2023. szeptember 3. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti atlétikai világbajnokság hazai és nemzetközi visszhangjáról, a Nemzeti Atlétikai Központ jövőjéről, valamint a párizsi olimpiára való felkészülésről is beszélt a sportért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Schmidt Ádám legérdekesebb mondatait a 444.hu vette észre, és emelte ki, ebből idézünk most mi is.

A műsorvezető a következő olimpiai pályázatról kérdezte az államtitkárt, aki azzal kezdte a válaszát, hogy erről nehéz beszélnie. „2017-ben, amikor legutóbb hazánk pályázott, akkor még pályázati formában volt a kezdeményezés lehetősége. Ma már nem pályázat van, egyfajta lobbitevékenység” – mondta.

Majd kicsivel később hozzátette: „ami, szerintem, 2017-ben a legnagyobb problémát jelentette a nemzetközi döntéshozók szemében is, az az, hogy nem volt mögötte társadalmi támogatottság”.

„Nem tudhatjuk, mert nem lett belőle végül is népszavazás” – vetette közbe a műsorvezető, erre Schmidt Ádám így reagált:

„Nem lett belőle népszavazás. Ilyenkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak bizonyos munkatársai nem hivatalosan felmérik, hogy hány olyan ember van, aki támogatná azt, hogy legyen Budapesten olimpia és hány olyan, aki nem és annak nagyon rossz eredménye lett. És a NOlimpia nevű kezdeményezés szerintem pont arra volt jó, hogy az olimpiarendezést elvittük pártpolitikai kérdéssé. Én nem értek a politikához, én nem tudom, hogy ez jó irány-e. Én azt gondolom, ahhoz, hogy Budapest olimpiát rendezhessen, kell egy nagyon komoly kormányzati támogatás.”

A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint a Momentum „álomgyilkosságot” követett el azzal, hogy népszavazásra bocsátotta volna a budapesti olimpia kérdését. A népszavazás helyett végül 2017. február 22-én bejelentették: Budapest nem pályázik a 2024-es olimpiára.

Az atlétikai világbajnokság sikeres lebonyolítása után Orbán Viktor arról beszélt, hogy „örök szövetség áll fent a magyarság és a sport között, és aligha maradhat úgy az idők végezetéig, hogy Magyarország nem rendez olimpiát”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!