Az úszókapitány Milákról: Most nem úgy van, ahogy ő azt elképzeli, le kell járni és kőkeményen kell dolgozni

2023. október 23. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya összességében elégedett volt a magyar versenyzők hozzáállásával és teljesítményével az úszó-világkupa-sorozatának harmadik, budapesti állomásán, amely vasárnap zárult a Duna Arénában. Ugyanakkor aggódik az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóf miatt, aki az előzetes tervekkel ellentétben mégsem indult el a budapesti versenyen.

A szövetségi kapitány Milákkal kapcsolatban azt mondta, amíg egy sportoló nem edz, addig nincs miről beszélni. „Szeptemberben el kellett volna kezdenie a munkát komolyan, és előrébb kellene tartania. Többször elmondtam már, hogy zseniknél gyakran átírják a tankönyveket, de van, amit nem lehet. Akinek ilyen tehetséget adott a sors, és nem hozza ki magából, az katasztrófa” – mondta. Hozzátette, hogy már csak kilenc hónap van hátra a párizsi olimpiáig, ezért nagyon aggódik.

„Most nem úgy van, ahogy ő azt elképzeli. Egész egyszerűen le kell járni és kőkeményen kell dolgozni”

– mondta Sós Csaba. Milák visszatérése a váltók szempontjából is fontos lenne, mert nélküle jelentősen csökken az esély arra, hogy egy váltó megszerzi az olimpiai kvalifikációt. „Így 3-4-5-6-8 úszó itthon maradhat” – tette hozzá a kapitány.

A 2021-es tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmes Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között.

A héten Milák edzője, Virth Balázs elárulta, hogy tanítványa nagyjából fél éve nem végzett az élsporthoz szükséges munkát és a „24. órában van”, ha komolyan gondolja az olimpiai felkészülést. Az úszószövetség elnöke, Wladár Sándor azt mondta, Milák tartozik Magyarországnak, és önmagát is meg kell tisztelnie azzal, hogy komolyan edzésbe áll, és elvégzi azt a munkát, amivel Párizsban megvédheti az olimpiai bajnoki címét.

Sós Csaba az M4 Sportnak értékelte a magyar úszók teljesítményét, akik összesen 12 érmet, 2 aranyat, 4 ezüstöt és 6 bronzot nyertek a budapesti világkupán. A szövetségi kapitány azt mondta, örül az éremszámnak, bár elsősorban nem ebben gondolkodott. „Októberben még nem szoktunk versenyezni, de az eredmények megfelelnek a felkészülés során elvégzett munkának” – mondta.

Az egyik magyar győzelem Kapás Boglárka nevéhez fűződött, aki a 400 méter vegyes megnyerése mellett 200 méter pillangón bronzérmet szerzett. Vele kapcsolatban a kapitány azt mondta: csinálja, amit ilyenkor kell, reális célkitűzése van, és halad az úton, ő pedig nagyon drukkol neki, hogy sikerüljön ezeket a célokat elérnie. Sós beszélt Márton Richárdról is, aki szerinte kifejezetten jó iramú versenyben nyújtott remek teljesítményt és lett ezüstérmes 200 méter pillangón.

Az MTI beszámolója szerint a februári, dohai világbajnokság előtt még egy világverseny vár a magyar úszókra: a decemberi, bukaresti rövid pályás Európa-bajnokság. A szövetségi kapitány elmondása szerint erre a versenyre azok az úszók utaznak majd, akik olimpiai A szinttel rendelkeznek, illetve akik egyéni számban aranyérmet szereztek az ifjúsági Eb-n.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!