Milák edzője szerint az úszó a huszonnegyedik órában van

2023. október 19. – 12:36

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön beszéli át az újraírt jövőbeli terveket Milákkal az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó edzője – mondta Virth Balázs az M1-nek azután, hogy az úszó a korábbi tervekkel ellentétben mégsem indul a budapesti világkupán. Sós Csaba szövetségi kapitány szerdán azt mondta: sürgősen le kell ülni Milák edzőjével, és végigbeszélni vele az úszó felkészülését.

Virth Balázs, Milák Kristóf edzője úgy látja, hogy tanítványa gyakorlatilag fél éve nem végzett olyan edzésmunkát, amely az élsporthoz szükséges lenne, de továbbra is minden segítséget megadnának neki a folytatáshoz.

Az MTI szerint a szakember úgy fogalmazott, ahhoz, hogy jövőre Párizsban 200 méter pillangón megvédje olimpiai bajnoki címét Miláknak „már tegnap” meg kellett volna kezdenie az edzéseket, a féléves kihagyás viszont komoly hátrányt jelent, és nagyjából a decemberi cikluszáró időszakra lehetne jól edzhető állapotba hozni. Megjegyezte, a „huszonnegyedik órában vannak” és alapfeltétel az edzések maximális teljesítése.

„Egy olyan versenyzőről beszélünk, aki mindent megnyert, a legnehezebb feladat neki motivációt találni. Viszont úgy gondolom, most van az a pillanat, amikor egy olyan dolgot csinál az életében, amiben a legjobb a világon. Valószínűleg a civil életében nehéz lesz majd olyasvalamit találni, amiben még egyszer a világ legjobbja lehet. Ezt az időszakot úgy kellene megélnie, hogy boldoggá tegye ez” – fogalmazott Virth Balázs, aki leszögezte, mindenki, a klubja, edzője, szurkolói, szponzorai a 23 éves úszó mögött állnak, neki „csak be kellene ugrani a vízbe”.


Virth Balázs üzent is Miláknak: arra kérte, segítse társát, Márton Richárdot egy olimpiai dobogóhoz úgy, ahogyan tették azt közösen tavaly a római Európa-bajnokságon.

A 2021-es tokiói olimpián 200 m pillangón aranyérmes Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Az edzéseket szeptember elején kezdte újra. Két héttel ezelőtt még úgy volt, a Duna Arénában hétvégén sorra kerülő világkupán vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!