Milák Kristóf hullámvölgybe került, kihagyja a júliusi világbajnokságot

2023. június 21. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon Milák Kristóf olimpiai, világ és Európa- bajnok úszó. Ezt a Budapesti Honvéd Sportegyesület jelentette be szerdán. A 200 méteres pillangó világcsúcstartója azzal indokolta „nehéz szívvel meghozott” döntését, hogy mentálisan és fizikailag sincs azon a szinten, hogy ott legyen a legjobbak között, ennek okait még keresi.

„Ez most egy nagyon mély hullámvölgy, viszont szeretném hangsúlyozni, hogy mindez nem párosul semmiféle kétségbeeséssel. Elfogadtam, és őszintén remélem, mindenki más is el tudja fogadni, hogy egy sportoló pályafutásában adódhat egy ilyen periódus, amikor hátra kell lépnie, újra fel kell töltődnie, hogy aztán ismét készen álljon a legnagyobb kihívásokra.”

A nyarat átgondolt, minőségi pihenéssel fogja tölteni, hogy szeptembertől még energikusabban és tudatosabban végezhesse az edzéseket. A közlemény így zárul:

„Köszönöm az úszóközösség, a Honvéd-család, a támogatók és a szurkolók megértését és támogatását. Ne féltsetek: hamarosan visszatérek!”

A Magyar Úszó Szövetség közleményében azt írta, hogy segítő kezet kell nyújtaniuk a gondokkal küzdő Miláknak, mert az a közös érdekük, hogy az úszó most pihenjen, töltődjön, és mindent megtesznek azért, hogy 2024-ben újra a legjobbak között legyen. „Nem titok, az elmúlt hetekben rengeteget beszélgettünk vele, én is, Sós Csaba doktor is, és sokan mások. Nyilván elsősorban annak érdekében, hogy hátha sikerül visszaterelni a medencébe – ám be kellett látnunk, közös érdek, hogy most pihenjen, töltődjék, még ha ez komolyan érinti is sportágunk eredményességét, többek között a gyorsváltóink esélyeit.” A szövetség szerint többet nyer azzal a magyar sport, ha Milák a nyáron pihen és erőt gyűjt, hogy „aztán újjászületve álljon ismét edzésbe szeptember elején.”

Milák Kristóf pályafutása során összesen háromszor volt világbajnok és hatszor Európa-bajnok. A 2022-es budapesti vb-n világcsúccsal lett aranyérmes 200 méter pillangón. A 2021-es tokiói olimpián szintén ebben a számban lett olimpiai bajnok, míg 100 méter pillangón ezüstérmet szerzett. A 2022-es római Eb-n 100 méter és 400 méter gyorson volt ezüstérmes, a 2017-es budapesti vb-n pedig 100 méter pillangón lett második.

Az edzői által zseninek tartott Milákról készült portrénkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!