Az úszókapitány Milákról: Egy zsenit nem könnyű kezelni, türelem kell hozzá

2022. június 26. – 14:30

Az úszókapitány Milákról: Egy zsenit nem könnyű kezelni, türelem kell hozzá
Milák Kristóf a célban, a győzelmét ünnepli – Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi olimpián is csak Milák Kristóf nyert csak érmet a magyar úszók közül, a 2022-es budapesti világbajnokságon is. A világcsúcsa káprázatos volt 200 pillangón, százon borzasztónak nevezte az idejét, miközben 8 tizedet vert a másodikra. Sós Csaba szerint a párizsi olimpián lesz még érmesünk rajta kívül.

A vizes világbajnokságból még hátra van egy hét, a medencés úszás viszont már véget ért, ezért a szövetségi kapitányt, Sós Csabát kértük számvetésre. A szakember első gondolata az volt, hogy soha rosszabbat, és annak külön örül, hogy magyar versenyző 1957 után ismét hazai pályán úszott világcsúcsot. Öt éve is két aranyérmet szereztek a magyar úszók, de akkor volt még hat érem.

„Generációváltáson megyünk keresztül, ezért maradtak el az érmek. 18 döntőben szólították a mieinket, három olyan finálé is volt, amelyikben két magyart láttunk úszni. Ez a két arany közvetlen hátországa. Senki sem szereti a negyedik helyeket, én sem, ezeknek okuk van.

Katinka egy kemény csaj, nagyon bírom, brutális számban, 400 vegyesen lett negyedik, mégis hálásan fogadta a közönség. A másik negyedik helyezettnél, Szabó Szebasztiánnál hangsúlyeltolódást látok, ami az esetében indokolt, sok lehet még abban az 50 gyorsban.

Eredetileg 50 pillangón gondoltam érmet tőle. Van egy uszodai mondás, aki pillangón tud úszni, és azt nem forszírozza, az nem is ember. De mivel az 50 gyors szerepel az olimpiai programban, az 50 pillangó meg nem, azt is érthetően forszírozni kell. A helyezése mutatja azt, hogy gyorsúszásban, mindjárt az első versenyén megérkezett a világ élvonalába, és ez arra is utal, hogy jó munkát végeznek Győrben. Négy váltónk volt vb-döntős, ilyen nem is tudom hirtelen, volt-e valaha. Nem akarok elkalandozni, de a paraúszásban is komoly sikereink voltak, ami azt mondatja velem, az úszás társadalmi kérdés Magyarországon.”

Sós önkritikusan elismerte, hogy a 4x200-as váltónál cserélnie kellett volna a sorrenden, de meggyőzték a versenyzők, hogy megfelelő ez a sorrend, amelyikkel bekerültek a döntőbe. Az ötödik hely reális, az országos csúcs elismerésre méltó, de közelebb lehettek volna a még jobb helyezéshez, ha ragaszkodik az elképzeléséhez, és Németh Nándor kezd, nem pedig Márton Richárd. Sósnak Németh azt mondta, nem biztos, hogy tud javulni, aztán két másodperccel úszott jobbat, mint a délelőtti elődöntőben.

„Disszertációt írtam arról, hogy egy váltónál nem úgy van, hogy csak összeadjuk az egyes emberek eredményeit. Azt láttuk, az ausztrálok cseréltek, a nyolcadik helyen éppen csak becsúsztak a döntőbe, aztán másodikok lettek. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a cserétől nem kell megriadni. Sok van abban az egységben, ők is tudják, öt év után álltak össze ismét, az olimpiáig össze kell hangolni őket, ez egy szép feladat. A 4x100-as csapat ötödik helye megviselt, bosszankodtam, de arra nem számíthattam, hogy Bohus Ricsi, aki öt éve remek úszással az érmet hozta, gyengébbet úszik a döntőben, mint az elődöntőben, mert még sohasem csinált ilyet, joggal hittem benne, hogy tud javulni.

Nem tudtam volna mást a helyére állítani, ha csak 4 tizeddel jobbat megy a 49-es idejénél, vagyis 48,6-ot, amire képes, most egy ezüstről beszélnénk, és mivel mindjárt az első nap lett volna egy érmünk, az egész esemény hangulata másként alakulhat.”

Sós a vb alatt kemény nyilatkozatot tett, aminek az üzenete az volt, hogy valamin változtatni kell, hogy a helyezésekből érmek legyenek. Most úgy reagált erre, előbb az edzőkkel osztaná meg a gondolatait, de annyit elmondhat, hogy szeretné, ha több versenyre utaznának, mert ugyan fontos az edzőtábor, de a verseny légkörét semmi sem adja vissza. Azt a rendszert, amit az amerikaiak működtetnek, nem lehet lemásolni, de a jó rajt és a jó forduló a versenyhelyzettől fejlődik leginkább. Szerinte jobb menedzseléssel előre lehet lépni.

Azt most is tartja, hogy Kapás Bogi hetedik helye emberileg kimagasló, mert az intenzív osztályról kijőve is versenyezne, de ha vegytisztán a tényeket nézzük, akkor egy vb-címvédő ért be hetediknek 200 pillangón. 55 éves tapasztalata azt mondatja vele, hogy Kenderesi Tamásból kijön még egy érem vb-n vagy olimpián, lesz még jobb ennél a hatodik helynél. Az olimpia után edzőt váltott, jobban össze kell hangolódjanak.

Az olimpia után Milák Kristóf is edzőt váltott, természetesen ezt követte a legnagyobb figyelem, mivel egy olimpiai siker után cserélt. A világcsúcsa után meg is kérdezték tőle a nemzetközi szövetség (FINA) újságírói, hogy miért volt erre szükség. Milák csak annyit felelt, ez egy régi sztori, és nem ment bele. Sós szerint az edzőváltás szükséges volt, a vele kicsi kora óta foglalkozó Selmeci Attila el tudta vinni a csúcsra, de eközben a kapcsolatuk elfáradt, a több mint 40 évnyi korkülönbség a jelen helyzetben már nem volt előnyös.

„Kristóf egy zseni, mindig el fogjuk mondani róla. Egy zsenit pedig nem könnyű kezelni. Virth Balázs jól kezeli őt, van türelme hozzá, nem avatkozik közbe azonnal, ha nem tetszik neki valami, nem sértődik meg azonnal, amikor nem szabad. Kristóf emberileg közel áll hozzám, nem szeretném eljátszani a bizalmát, de volt egy áprilisi nap, amikor felhívott.

Tudtam, hogy valami nem kerek. Beszéltem vele másfél órát, még az űrkutatás, a csillagászat is szóba került, kikerekedő szemekkel hallgatta, mi volt a sportág múltjában. Nem nyílik meg sokaknak. Pár nap múlva Virth hívott fel, hogy minden a helyén van, megy minden, mint a karikacsapás.”

Milák az eredményhirdetésnél átölelte a sportot irányító államtitkárt, Schmidt Ádámot, és ez nem egy megjátszott, színlelt ölelés volt. Sós erről tömören azt jegyezte meg, amikor őt felhívta, rá egy napra Schmidttel személyesen is találkozott, és a mentor talán erős szó, de mindenképpen ad a véleményére, és hallgat rá.

Milák Kristóf mellett Schmidt Ádám – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP
Milák Kristóf mellett Schmidt Ádám – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

A kapitány szerint Milák még csak most fog beérni, lépésről lépésre kell felépíteni, és jó kezekben van. Mindig van feljebb, esetében a 100 méter világcsúcsa lehet ez, 24 évesen jön a következő olimpiája, amikor a legjobb korban lesz, bár már most is látszódik izmainak markáns fejlődése. Hogy miért lóg ki egy kicsit a magyar úszóklasszisok sorából, arról ebben a cikkben írtunk.

„Egy edző és egy versenyzőnél egy év szokott lenni, amíg megismerik egymás gondolatait, amíg ugyanarra a frekvenciára kerülnek. Októberben kezdték a közös munkát, még nincs egy év. Virth Balázs nagy felelősséggel járó munkát vállalt el, bevallhatom, magam is ösztönöztem erre. Az út elején járnak, de ez a két aranyérem több mint biztató.”

A 19 éves Kós Hubertről azt mondta a kapitány, hogy bízik a fejlődésében, noha már várta tőle az áttörést most is. Az adottságai megvannak ehhez, és szerinte eljön az az idő, amikor ott lesz az eredményhirdetésnél. 1:56,99-et úszott tavaly 200 vegyesen, most ettől elmaradt, így hatodik lett.

„Nem kell szakembernek lenni, hogy lássuk a tehetségét. Kell valami, ami kimozdítja a jelenlegi helyzetéből, több van benne, nincs okom kételkedni abban, hogy az áttörése megtörténik.”

Sóst magával ragadta a 16 éves Molnár Dóra szereplése, aki második legjobb európaiként lett második 200 háton, a váltókban úszva is bevállalós volt, szereti az ilyen vagányságot.

„Az olimpia még messze van, de esküt mernék tenni rá, hogy 2024-ben nemcsak egy magyar érmes lesz a párizsi olimpián, mint legutóbb volt. Neveket egyelőre nem mondanék, ne lőjük le a slusszpoént.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!