Milák Kristóf: A csúcson mindenki magányos, és utána elkezd unatkozni

2023. augusztus 2. – 11:39

Milák Kristóf: A csúcson mindenki magányos, és utána elkezd unatkozni
Milák Kristóf a tavalyi Európa-bajnokságon a dobogó tetején – Fotó: Domenico Cippitelli/AFP

Másolás

Vágólapra másolva



A 200 pillangó világcsúcstartója, Milák Kristóf kihagyta a múlt héten véget ért fukuokai úszó-világbajnokságot. Szponzora, a Mol Pályán kívül című podcastműsorában másfél órás interjút adott céljairól, jelenlegi életéről. Milák június 21-én jelentette be, hogy hullámvölgybe került, és pihenőt tart, de a jövő évi párizsi olimpia favoritjának tekinthető. 200 pillangón egyébként a francia Leon Marchand nyert, várhatóan ő lesz a legfőbb kihívója. (Marchand 400 vegyesen Phelps utolsó egyéni világcsúcsát írta át.)

A felvétel időpontja valamikor június végén lehetett, mert azt mondta Milák, az a célja, hogy az első hónapban semmilyen szinten ne érintkezzen az úszással, azzal a közeggel, amiből elmenekült, és a háta mögött hagyja. Nyugalmat, töltődést szeretne. A második hónapban majd eljöhet az idő, hogy gondolkodjon a hogyan továbbról.

Milákról friss hír, hogy az erőnléti edzőjével, az olimpiai bronzérmes kenus Zala Györggyel folyamatosan dolgozik, és azt ígérte, hogy szeptember 4-én az uszodában is elkezdi az edzéseket.

A műsorban kifejtette, sokan nem tudják megélni a siker pillanatát, mert az van hagyományosan beléjük nevelve, hogy az elért cél után jöhet ismét a munka, munka, munka.

„Van az a mondás, és most próbálok nem beképzeltnek, egoistának hallatszódni: a csúcson mindenki magányos. Utána elkezd unatkozni. És ez a rossz. Nem találod a számításaidat. Küzdöttél valamiért, annak a velejárója, hogy egyedül maradsz. Nincs ember, aki meg tudja érteni a szituációt, amiben te benne vagy. Ezért volt nehéz megnyilvánulni, segítséget kérni. Nem voltam nagyon beszédes” – jelentette ki. Hozzátette, világéletében szeretetéhes és introvertált fiú volt, a videón 17:55-tól látható az a rész.

A csapatban úszásról is beszélt, hogy az milyen jó. A 4x100-as és a 4x200-as gyorsváltó nem jutott döntőbe a vb-n, de százon egy olyan összetételben is elindulhatnának, hogy Németh Nándor, Kós Hubert, Szabó Szebasztián és ő. (Vagy akár Magda Boldizsár, aki az ifi-Eb-n remekelt.) Ami akár még az érmekért is csatázhatna egy év múlva ilyenkor.

„Nem azért vagyok jó úszó, mert a kevéssel is megelégedtem”

– volt egy ilyen tételmondata is.

Nehezen kezelte, amikor 17 évesen megismerte őt az ország a budapesti vb-n, emiatt hamar fel kellett nőnie, fejben, viselkedésben és hozzáállásban is, de úgy érzi, gondolkodásban megmaradt gyereknek.

Arról is beszélt, hogy három-négy olimpiai arany még benne van. A 200 pillangó mellett százon is nyert a tavalyi budapesti vb-n. Ha Milák nyer 200 pillangón Párizsban, akkor csatlakozik Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina mellé, a magyar úszósport 21 olimpiai bajnokából ugyanis csak ők ketten tudták megvédeni a címüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!