Az öttusa megmenekült, az olimpiai programban marad, az ökölvívás tovább feszíti a húrt

2023. október 13. – 13:19

Az öttusa megmenekült, az olimpiai programban marad, az ökölvívás tovább feszíti a húrt
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke beszél a NOB végrehajtó bizottságának első ülésén a 141. NOB-ülés előtt, 2023. október 12-én Mumbaiban – Fotó: indranil Mukherjee / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnaptól három napon át tartja ülésszakát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlése az indiai Mumbaiban. A NOB végrehajtó bizottsága már határozott a 2028-as olimpiai programról, most már a közgyűlésen a sor. Azt nem közölték, melyik napon véglegesítik a sportágak sorát, de a boksznak még van félnivalója, a lovaglást elhagyó öttusa és a súlyemelés megmenekült.

Az olimpiai program már a 2021-re halasztott tokiói olimpiára is jelentősen módosult, a NOB egyértelmű terve volt, hogy olyan sportágakat vonjanak be, ami a fiatalok közt igen népszerű. A gördeszka, a sportmászás, a hullámlovaglás így került a műsorba (a kosárlabdán belül a 3x3-as változat is belépett), bár arról nem közöltek adatokat, megérte-e a frissítés, és milyen televíziós nézettséget hoztak ezek a sportágak. A koronavírus-járvány miatt a helyszínen nem lehettek nézők, a japánok is csak tévén nézhették, hogy a 13 éves Nisija Momidzsi megnyeri a gördeszkaversenyt. A karate a rendező ország miatt került a programba, Párizsban viszont már nem lesz ott. A küzdősport helyett a breaktánc kapott esélyt a franciáktól, akik ebben lehetnek sikeresek. A trend nyilvánvaló: azon sportágak felé mozdulnak el, amelyek látványt adnak, amelyek izgalmat kínálnak, ahol minden pillanatban történik valami, még ha annak is megvan a feszültsége, hogy egy versenyző másodpercekig mozdulatlanul áll a lőállásban puskájával vagy éppen az íjával.

A sportolói létszámon ugyanakkor nem változtattak, továbbra is 10500-an vehetnek részt. Vagyis jöhetnek sportágak, lehet több aranyérem, de a keretszámot kőbe vésték.

Kevesebb mint öt évvel a játékok 2028. júliusi rajtja előtt meglehetősen szokatlan, hogy még nem fixálták a végleges programot. Annyit közöltek, hogy a lacrosse-t, a krikettet, a fallabdát, a baseballt és a flag footballt (az amerikaifutball ütközés nélküli változata) terjesztik elő szavazásra. Ezek a sportágak vannak tehát az előszobában, és bebocsátásra várnak. A krikettben 1900-ban már adtak olimpiai érmeket, utána távolodott el a sportág az olimpiától, most azonban visszatérhet. A sportág elsősorban Ázsiában örvend nagy népszerűségnek, Indiában erre szakosodott, 60 ezres stadionok vannak kevésbé ismert városokban, mint például Kochi.

A beléptetésre vágyakozók mellett van három tradicionális sportág, amelyik a létéért, a programban maradásért harcol nagy erőkkel. Az ökölvívás, az öttusa, és a súlyemelés más-más szempontok miatt került a veszélyzónába, oda, ahonnan kihagyhatók.

Mi a baj a boksszal?

Első hallásra elképzelhetetlen, hogy az Egyesült Államokban lehessen olyan olimpia, amelyiknek a programjában nem szerepel az ökölvívás. De a sportág zavaros és átláthatatlan viszonyai sem rövid, sem hosszú távon nem kedvezőek. A 2016-os, riói olimpia után (évekkel) a pontozás miatt robbant ki nagy balhé, miután kiderült, a bírók előre megegyeztek arról, melyik versenyzőt kell kihozniuk győztesnek. Nem mellékesen 250 ezer dollárt kaptak ezért. A boksz helyzete már 2021-ben egészen speciális volt, mert úgy rendezték meg a meccseket, hogy egy külön apparátus foglalkozott velük Tokióban, a nemzetközi szövetség (IBA) kezéből ugyanis kicsavarták a rendezés jogát. A NOB ugyanis kizárólag így látta esélyét annak, hogy igazságos, és nem részrehajló pontozás születik az egyes mérkőzéseken. Az IBA a nyáron megfenyegette a pontozókat, akik együttműködnek a NOB-bal, azokat eltiltják, és az IBA versenyeken soha többet nem dolgozhatnak.

Most ott tart a sportág ügye, hogy az IBA mellett megalakult egy World Boxing (WB) nevű szervezet idén, amelyikkel a NOB-bal már tárgyalt, és kapcsolatban állnak. A WB-hez csatlakozott is gyorsan az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Európából a britek, dánok, hollandok, németek, de Ázsiából mindössze Mongólia, holott Ázsiában kifejezetten népszerű a sportág.

Ajay Singh, az india ökölvívó-szövetség elnöke, Umar Kremljov és Nikhat Zareen, indiai világbajnok pózolnak egy sajtótájékoztatón 2022. november 9-én, miután bejelentették, hogy India lesz a 2023-as IBA női ökölvívó-világbajnokság háigazdája – Fotó: Sajjad Hussain / AFP
Ajay Singh, az india ökölvívó-szövetség elnöke, Umar Kremljov és Nikhat Zareen, indiai világbajnok pózolnak egy sajtótájékoztatón 2022. november 9-én, miután bejelentették, hogy India lesz a 2023-as IBA női ökölvívó-világbajnokság háigazdája – Fotó: Sajjad Hussain / AFP

Eközben az IBA élén trónoló orosz Umar Kremljov pénzdíjas tornákat szervezett, legutóbb Monacóban. A NOB már többször kinyilvánította, hogy az orosz üzletemberrel nem kíván együttműködni, neki a WB lenne az ideális partnere, és nem bánná, ha a másik szervezet fokozatosan kiüresedne. Ugyanakkor a WB-nek egyelőre nincs versenye, nincs pénze, és nincs olimpiai elismerése. A Gazprom által támogatott Kremljov ellenben nem akar lelépni a színről, hiszen a szövetség előtt nyitva van az olimpiai kapu, van pénzük, és tudnak versenyeket rendezni. A tagság eddig kiállt mellette, és hatalomban tartotta. A három szervezet (NOB, IBA, WB) csatája még jó hosszú lesz, és bár a sportolónak összességében mindegy, melyik szervezet nyer, ha a sportág olimpia léte nem forog veszélyben. Ha viszont a helyzet még inkább elmérgesedik, a NOB akár ki is rekesztheti a soraiból a bokszot. Igaz a boksz profi változata lényegesen népszerűbb, és egy olyan termék, amiért szerte a világban lelkesednek.

Mi volt a baj az öttusával?

Az öttusa a nézettségi rangsorban folyamatosan csúszott lefelé már a 90-es években is, 2012-re készültek el egy olyan reformmal, ami valamelyest közérthetőbbé vált, igaz a lövészetet és a futást összevonták. A lovaglás miatt kifejezetten költséges volt a sportág már így is, de a tokiói olimpián olyan kétes értékű hírnévre tett szert Annika Schleu miatt, amilyenre nem vágyott. A német sportolónő vezető pozícióból várta a lovaglás, de a lova ellenszegült, perceken át reménytelenül küzdött, hogy elinduljon, és a harmadik tusában értékelhetetlenül végzett. A ló szerény képességű volt, a német versenyző akaratán kívül elesett el egy éremtől – az eset miatt példátlan gyűlölethullám zúdult a versenyzőre.

Az eddigi olimpiák magyar érmeiAranyéremEzüstéremBronzérem
Ökölvívás1028
Öttusa986
Súlyemelés299

Az eset nagy vihart kavart, az öttusázók 2024-ben még lovakkal versenyeznek Párizsban, majd 2024 augusztusa után a sportág olyan drasztikusan megváltozik, hogy a már tesztelt akadályverseny lesz a harmadik tusa. A kombinált befejező szám, a lézerpisztolyos lövészet megmarad zárószámnak. Ahogy eddig is, a körvívás lesz a mínusz egyedik napon, a pódium vívás, amikor már csak néhány asszót rendeznek, a rendes versenynapon.

A hazai szövetség főtitkárának, Mizsér Attilának is megszakad a szíve a lovaglásért, de arra nem lát esélyt, hogy az öttusa az olimpiától eltérő formátumban tovább éljen. Európában 3-4 ország – köztük Magyarország –, illetve Egyiptom tudna olyan öttusát rendezni, amiben megfelelő lovakkal rendezett tusa van.

„Akadályverseny lesz, az utánpótlásban már ez a formátum élt idén. Egyensúlyozás, függeszkedés, mászás, a televíziókban sok olyan műsor van, ahol ezekben összemérik az erejüket a versenyzők. Ezt emelték be az öttusába. Nem lesz száz méter hosszú pálya, de egy izgalmas, látványos verseny borítékolható. Biztosan lesz lemorzsolódás, lesznek, akik a koruk miatt már nyergelnek át erre, de a fiatalok 4 év alatt megfelelően át tudnak állni, még ha más típusú izmokra lesz szükség a csimpaszkodásnál, mint eddig.

Ez az izom a vívásnál nem lesz előnyös, de megfelelő edzőkkel minden elérhető, és azon leszünk, hogy az új öttusában is ugyanolyan sikeresek legyünk, mint az elődjében”

– mondta az 1988-as olimpia bajnoka, a szövetség jelenlegi főtitkára a Telexnek, aki Simicskó István lemondása után szívesen lenne elnök.

Mizsérhez alapvetően pozitív információk jutottak el már a végrehajtó bizottság szavazása előtt, hiszen megtették azt, amit megkívánt tőlük a NOB. Ráadésul úgy érezte, hogy több érvet tudna felsorakoztatni amellett, hogy miért legyen a programban az öttusa, mint hogy miért ne, például úgy látja, a komplexitásával és a sokoldalúságával lehet kedvet csinálni hozzá manapság. Maga az öttusa NOB-alapító, Coubertin báró szívügye volt, a magyaroknál pedig senki sem nyert több aranyat ebben a versenyszámban, ezt az eredménysort Los Angelesben is tovább javíthatjuk majd.

Mi volt a baj a súlyemeléssel?

A súlyemelés 1896 óta szerepel az olimpiai programban, és most nagyon közel került ahhoz, hogy kikerüljön. Hírhedt példa, a 2012-es olimpián a 94 kilós súlycsoportban a kilencedik helyezett lengyel versenyző, a B csoportban induló Tomasz Zielinski úgy lett végül bronzérmes, hogy a doppingminták utólagos ellenőrzésekor sorra lettek pozitívak az előtte végzők. Ugyanezen az olimpián a 75 kilós nők közt Lidia Valentin a negyedik helyről lett aranyérmes. Összesen nyolc pozitív mintát azonosítottak, köztük a győztes kazah Ilija Ilinét. A 2008-as olimpián három kínai súlyemelőt fosztottak meg az aranyérmétől.

Tomasz Zielinski versenyez a 2012-es londoni olimpián, ahol végül úgy lett bronz érmes, hogy a kilencedik helyen végzett, de a doppingvizsgálatokon hatan megbuktak előtte – Fotó: Yuri Cortez / AFP
Tomasz Zielinski versenyez a 2012-es londoni olimpián, ahol végül úgy lett bronz érmes, hogy a kilencedik helyen végzett, de a doppingvizsgálatokon hatan megbuktak előtte – Fotó: Yuri Cortez / AFP

A sportág a figyelmeztetések után mindent végrehajtott, amit a NOB megkövetelt, új hosszú távú stratégiai tervet dolgozott ki, ezek után meghökkentő lenne, ha kimaradnának. Ebben a stratégiában abban is benne van, hogy egy új szemléletű edzői csapat nevelődjön ki, aki nem azt mondja a versenyzőnek, hogy kapjon be egy kis vitamint, hanem egészen más kulturális alapokra helyeződik a sportág. „Nagy előrelépést láttunk, a legszigorúbb doppingellenes programot hajtották végre” – jelentette ki Bach már Indiában, részben indokolva a döntést, hogy a súlyemelés miért maradhatatott a programban.

A létszám persze nagy kérdés, és hogy mennyi súlycsoport versenyzőit nevezhetik be. A súlyemelés jelentős részben függ a NOB támogatásától, ha attól elesik, nehéz helyzetbe kerül. A NOB a közvetítésből származó bevételét ötmilliárd dollárra lehet becsülni, ezeket osztják szét a résztvevő sportágak közt. Szóval, nagy horderejű döntések születtek, amik szentesítésére is napokon belül sor kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!