Az amerikai sakknagymester ismét tagadta, hogy rezgő análgyöngyökkel csalt volna, amikor legyőzte a világbajnokot

2023. szeptember 26. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva

Hans Niemann amerikai sakknagymester ismét tagadta, hogy rezgő análgyöngyökkel csalt volna, amikor egy tavaly szeptemberi versenyen legyőzte a regnáló világbajnokot, Magnus Carlsent. Niemann Piers Morgan Uncensored című műsorában beszélt arról, hogy milyen megpróbáltatásokon ment keresztül az elmúlt egy évben, és kategorikusan kijelentette, hogy soha nem használt análgyöngyöket sakkozás közben – írta a BBC.

2022. szeptember 4-én, a St. Louisban rendezett Sinquefield-kupa harmadik fordulójában az akkor 19 éves, jóval alacsonyabban rangsorolt Niemann általános meglepetésre legyőzte Carlsent, amivel véget vetett a norvég sakkozó 53 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatának. Carlsen már akkor arra gyanakodott, hogy Niemann csalással nyert, és amikor két héttel később ismét összecsaptak egy online versenyen, a norvég sakknagymester demonstratívan felállt az asztaltól, feladta a partit, majd a világ elképedésére kikapcsolta a kameráját.

Az esetről Polgár Judit is beszélt a Telexnek adott interjújában, azt mondta, nem túlzás azt állítani, hogy ez a botrány fenekestül felforgatta a sakkvilágot. A Chess.com oldal elemzése szerint Niemann több mint százszor csalhatott online sakkversenyeken. A vád szerint az amerikai sakkozó a rezgő análgyöngyökön keresztül kapott morzejeleket a megfelelő lépésekről. Niemann ezt többször tagadta, azt viszont elismerte, hogy életében kétszer, 12 és 16 évesen valóban csalt online pénzes versenyeken.

„Nagyon elkeserítő, hogy csalással vádolnak a győzelem után” – mondta Niemann Piers Morgan műsorában, hozzátéve, hogy az elmúlt időszakban sok fontos leckét tanult az életről és a sakkról. A műsorvezető ezután ismét rákérdezett, hogy használt-e valaha análgyöngyöket sakkozás közben, mire Niemann így válaszolt:

„Nos, az ön kíváncsisága egy kicsikét aggasztó – talán személyesen érdekli –, de azt mondhatom, hogy nem. Kategorikusan kijelenthetem, hogy nem, természetesen nem.”

Niemann 2022 októberében rágalmazási pert indított Carlsen, a Chess.com és Hikaru Nakamura amerikai sakknagymester ellen, akit azzal vádolt, hogy „felerősítette és megpróbálta alátámasztani Carlsen hamis csalási vádjait”. Az ügy végül peren kívüli megegyezéssel zárult. Ennek eredményeképpen Niemann ismét versenyezhet a Chess.com platformon, Carlsen pedig beleegyezett, hogy a jövőben játszik ellene, ha találkoznak egy versenyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!