A világbajnok Carlsen sokkoló húzása: egy lépés után feladta a partiját

2022. szeptember 20. – 07:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világbajnok Magnus Carlsen pályafutása során először lépett vissza egy versenytől, miután szeptember elején a Missouri állambeli Sinquefield-kupán kikapott az amerikai Hans Niemanntól. A világranglistát vezető norvég arra célzott a parti után, hogy Niemann csalt ellene. A visszavágóra nem kellett sokat várni, egy online tornán ismét összecsaptak.

Pontosabban csak összecsaptak volna hétfőn, mert Niemann d4-es lépésére még válaszolt a 31 éves Carlsen, és a huszárját f6-ra tette, de világos c4-es második lépése után egyszerűen feladta.

A két szakkommentátort, Tania Sachdevet és a 2004-ben világbajnoki döntőt játszó Lékó Pétert megdöbbentette a hirtelen feladás, nem értették, mi történik. Niemann arcán némi zavart lehet felfedezni, aztán Carlsenhez hasonlóan ő is kikapcsolta a kameráját, hiszen a rapid időbeosztású partijuk az ő villámgyőzelmével ért véget.

„Magnus nem hajlandó Niemann ellen játszani. A tornán játszani fog, de Hans ellen nem. Elég egyértelmű ez a nyilatkozat” – értékelte Sachdev a Guardiannek a látottakat.

Carlsen az első öt meccséből hármat megnyert, így neki ez a vereség simán belefért, a továbbjutása vélhetően nem forog veszélyben, és így felhasználhatta ezt a partit, hogy ismét egy nagyon erős jelzést küldjön az igazáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!