Csalást gyaníthatott, ezért léphetett vissza a versenytől a világbajnok sakkozó

2022. szeptember 7. – 11:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A sakkvilág felbolydult, miután a világbajnok Magnus Carlsen pályafutása során először bejelentette, hogy visszalép a Missouri állambeli Sinquefield-kupától – írja a Guardian. Egyesek szerint Carlsen azért lépett vissza, mert úgy gondolhatta, hogy amerikai ellenfele, Hans Niemann csalt a versenyen.

A norvég sakkmester a Twitteren jelentette be, hogy visszalép. A poszt szövege alá Carlsen egy sokatmondó videót is belinkelt José Mourinho fociedzőről, aki egy korábbi interjúban mondta azt: „Ha beszélek, nagy bajba kerülök.”

A világbajnok sakkozó nem adott további magyarázatot arra, hogy miért lépett vissza az évente megrendezett versenytől. Az amerikai nagymester és népszerű streamer Nakamura Hikaru szerint Carlsen azért léphetett vissza, mert úgy gondolta, hogy harmadik fordulós ellenfele, Hans Niemann valószínűleg csalt. Nakamura azt is mondta, hogy nem úgy ismeri Carlsent, mint aki minden ok nélkül visszatáncolna.

A 19 éves amerikai játékos, Hans Niemann a világ ötven legjobb sakkjátékosa között szerepel. Nakamura arról is beszélt, hogy nem ez az első alkalom, hogy a fiatal amerikai játékost csalással vádolják. Nakamura azt állítja, hogy Niemannt a múltban eltiltották attól, hogy a világ legnagyobb sakkoldalán, a Chess.com oldalán játsszon. Nakamura állítását egy másik amerikai sakkjátékos, Andrew Tang is alátámasztotta. Ő azt mondta, hogy a Chess.com-ügy miatt nem beszél többet a Niemann-nal. Daniel Rensch, az oldal sakkfőnöke azonban nem kívánta kommentálni sem Nakamura és Tang állítását, sem a Sinquefield-kupán történteket.

Egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy Niemann csalt volna versenyen. A kupa egy másik játékosa, az örmény származású amerikai Levon Aronjan azt mondta, nem ritka az, hogy fiatal játékosokat azzal vádolnak, hogy csalnak, miután legyőztek egy nagy ellenfelet. Niemann legutóbb a francia Alireza Firouzja ellen ült asztalhoz, a hétfői parti döntetlennel zárult.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!