Polgár Judit: A csalási botrány fenekestül felforgatta a sakkvilágot

2022. október 7. – 18:28

Polgár Judit: A csalási botrány fenekestül felforgatta a sakkvilágot
Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester a Világsakkfesztivál sajtótájékoztatóján, 2021. szeptember 30-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz évvel ezelőtt a bledi sakkolimpián Magyarország 22 év várakozás után ismét érmes, 1980-hoz hasonlóan ezüstérmes lett. A második táblánál Polgár Judit ült, aki a második táblások különversenyében még egy bronzérmet is nyert. 12 partiból 8,5 pontot ért el. Az egész magyar válogatott egyetlen partit vesztett a 14 fordulós verseny alatt.

„Nagyon szerettem csapatban játszani, sokan meg is lepődtek ezen, mert előzőleg annyira különcnek, különállóknak gondoltak minket a testvéreimmel. Beskatulyáztak, csak mert a magyar sakkozókkal nem tartottunk szoros kapcsolatot, ezért biztosan lehetetlen alak vagyok, a testvéreimmel együtt.

Aztán kiderült, hogy én szó nélkül bevállalok több partit sötéttel, ha a csapat érdekei úgy kívánják. A táblán elért teljesítményemért is érmet kaptam, noha az nyilván nem olyan értékes, mint a csapatban szerzett ezüst, de ennek az olimpiának specialitása volt, hogy nem fémből készültek az érmek, hanem üvegből, és őrzöm is mindkettőt.”

Polgár sok mindenben első volt a pályafutása alatt, ebben az összevetésben például az első nő, aki a nyílt versenyben érmet nyert. Az 1988-as és az 1990-es olimpián még a női olimpián játszott – előbbin 12, utóbbin 14 évesen –, és a testvéreivel, Zsuzsával és Zsófiával, valamint Mádl Ildikóval megnyerték a versenyt. Nem tud különbséget tenni az aranyak és az ezüst között, mert a gyerekei között sem tudna különbséget tenni, melyiket szereti jobban. Mindegyik éremnek megvolt a saját különlegessége.

„1988-ban az olimpiai siker azt is jelentette, hogy először ismerték el a családi erőfeszítéseinket, és már nem mint valami csodabogarakra tekintettek ránk, hanem sikeres, az országnak elismerést hozó versenyzőkre. Mivel abban az évben volt a szöuli olimpia, voltak olyan kommentárok, hogy Magyarország nem is tizenegy aranyérmet, hanem velünk együtt már tizenkettőt nyert. 2002-ben jó formában érkeztem a helyszínre, már felnőttként éltem át az olimpiát, és hát mégiscsak sorozatosan férfiakkal kellett megküzdenem.”

Magyarország a Kaszparovval felálló oroszok mögött végzett a második helyen, és Lékó Péternek a legjobb orosz ellen nyerési esélye is volt, de átsiklott a tekintete az ehhez szükséges lépésen. A magyarok így is megverték az oroszokat, de ha Lékó is nyer, akkor az aranyra is nagyobb esély nyílt volna.

Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár / Népsport, 1988. november 30.
Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár / Népsport, 1988. november 30.

Polgár jó teljesítménye nem keltett nagy meglepetést, mert ugyanabban az évben, egy 2002. szeptemberi rapid partiban legyőzte már Kaszparovot Moszkvában. Ő volt az első nő, akinek sikerült a világbajnokot felülmúlnia. Ezt a győzelmet megalapozta egy évvel korábban a linaresi szupertornán, amikor két klasszikus időbeosztású partit váltottak, és kifejezetten nyílt harcot vívtak, de végül mindkétszer döntetlenben egyeztek meg. Moszkvában Kaszparov rossz stratégiát, a berlini megnyitást választotta, de végül ő viselte nehezebben, hogy a vezére nélkül kell játszania, Polgár két bástyájával leszorította a királyát az alapsorra, és fel kellett adnia a partit.

„Vermet akart ásni, de maga esett bele. Linaresben már megsuhintotta az érzés, hogy akár ki is kaphat ellenem, de akkor nem tudtam végigvinni a támadást, vélhetően még nem voltam elég felkészült.

Egy évvel később viszont már sikerült. Abban a moszkvai partiban nem sok feszültség volt, egyenes vonalvezetéssel értem célba. Ott a helyszínen nem érzékeltem, de utána szembesültem a jelekkel, hogy egy kicsit belerengett ebbe a partiba a világ, mert először nyert nő a regnáló világbajnokkal szemben, akit ráadásul még Kaszparovnak is hívtak.”

Polgár idén is felülmúlt egy világbajnokot, történetesen azt a Magnus Carlsent, akit eddig nem sikerült neki, így már tizenegy név szerepel az általa legyőzött sakkvilágbajnokok listáján. Mivel Polgár már nyolc éve visszavonult, nem egy versenyen találkoztak, hanem egy madridi parkban. A világbajnokjelöltek tornájának utolsó két napjára mindketten a spanyol fővárosba utaztak július elején, egymástól teljesen függetlenül. Carlsen ilyenkor mindig a stábjával érkezik, megörökítik, merre jár, kikkel találkozik. Polgár egy taxiban ült, amikor eljutott hozzá a hír, hogy a Retiro parkban van Carlsen, és milyen jó lenne, ha összefutnának. Szólt a taxisnak, rögtön útirányt módosítottak, és a park felé mentek. A parkban találkoztak is, és ha már ott egyébként mindig lehet sakkozni, leültek egymással szembe, és Polgár 19 lépésben megadásra késztette a bajnokot.

„Nem választott jó megnyitást, én ezt a változatot sokszor játszottam, és úgy tűnik, még nem vagyok fogatlan oroszlán, tudok harapni, ha a helyzet úgy hozza” – értékelte a partit Polgár, aki Madridban egyébként egy hónappal korábban a Real futballcsapatának vendége volt, és egy 6–0-s meccsen látta vendégül őt a sakkot kedvelő Florentino Pérez klubelnök.

Carlsen mostanában nemcsak a partijaival, hanem a viselkedésével is felhívja magára a figyelmet. Szeptember hetedikén visszalépett egy tornától, miután arra gyanakodott, hogy amerikai ellenfele, Hans Niemann csalással verte meg. Két hete ismét összekerültek, és miután sötéttel lépett egyet, nagyon demonstratívan felállt az asztaltól, és feladta az online zajló partiját, majd a világ elképedésére kikapcsolta a kameráját. Carlsen később a tornát megnyerte, míg Niemann kiesett.

„Mindenki követi most a történéseket, természetesen én is. Ez egy hot topic most, így nem maradhat ez a dolog, el kell varrni a szálakat. Nagy krízishelyzet van, ez az eset megbolygatta, de azt sem túlzás mondani, hogy fenekestül felforgatta a sakkéletet.

Az igazság nyilván sok kis kockából tevődik össze, felelősséggel ítélkezni csak úgy lehetne, ha több információnk lenne. A sakkban sokféleképp lehet csalni, számtalan út van, ez a sztori most a középjátéknál tart, még sok van hátra belőle. Előnyös is lehet, hogy a felszínre került, mert komolyabb előírásokat kényszeríthet ki, és igazságosabbá teheti a játékot.” (A legfrissebb hírek szerint az análgyöngyökről elhíresült Niemann legalább százszor csalt már, néhányat el is ismert.)

Polgár rávilágított, hogy ilyen szintű versenyzőknél már nem a pontos lépést kell megsúgni, hanem valahogy jelezni, képletesen megbökni az érintett vállát, hogy figyeljen oda, mert most a játszma egyik kulcslépése következik, alaposan mérlegelje a lehetőségeket. A sakktörténelemben az is megesett már, hogy egy szerényebb képességű sakkozó önmagát buktatta le azzal, hogy fellengzősen bemondta: matt következik nyolc lépésben. Lehet valaki bármennyire is jó sakkozó, ezt nem lehet előre látni, csak segédeszközzel. Az is híres eset volt, amikor a franciák egyik segítője megállt az asztalok közelében a 2010-es olimpián. Elsőre gyanútlanul körözött, de valójában jeleket adott. Az első körben a betűre, a második körben a számra utalt a megállásakor, amit persze a versenyzők értettek, és abból szűrték le, hová kell lépniük.

Polgár Judit és Magnus Carlsen a Retiro parkban, 2022 júliusában – Fotó: Polgár Judit Hivatalos Oldala / Facebook
Polgár Judit és Magnus Carlsen a Retiro parkban, 2022 júliusában – Fotó: Polgár Judit Hivatalos Oldala / Facebook

Polgár nagyon élvezte a szakkommentátori munkáját a világbajnoki döntőért zajló tornán. Úgy érzi, hogy a korábbi világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyikkal, illetve a top 10-es sakkozó holland Anish Girivel különösen jó párost alkotnak, de más szakértőkkel is jól működik együtt. Ebben a munkában van, hogy vázolja, hogyan kombinálja össze egy versenyző a figurák erejét és hatását. Hogy csapatban miként képes támogatni a futó a bástyát és a vezért, hogyan szövik a matthálót. Ők a laikusoknál jobban érzékelik, hogy pár lépés múlva kritikus helyzetet kell megoldania egy-egy versenyzőnek. Előfordult, hogy mélyebben, pszichológiai oldalról közelítette meg egy játszma értelmezését. Próbál alkalmazkodni is mindig a társához, amikor Carlsen egyik szekundásával, Jan Gustafssonnal magyarázták el, mi történik a táblán, akkor felcsapott riporternek, és a bajnok felkészüléséről – mennyire használja a mesterséges intelligenciát – faggatta Gustafssont, és egyedi információkat kapott.

„Szeretem a sakkot, de most csak így. Nagyon ritkán játszom, a telefonom nem sakkozásra használom. Lehet, hogy eljön még az idő, amikor ismét kedvet kapok hozzá, de most nem vágyom éles helyzetekre. Tanulmányokat szívesen olvasok, Benkő Pali bácsi írása jutott el hozzám legutóbb.”

Október 8-án a Polgár Judit Világsakkfesztiválon találkozhatunk vele a Magyar Nemzeti Galériában, és mivel a nemzetközi szövetség az ideit a nők évének nyilvánította a sakkban, az eseményen örömmel ad teret olyan programoknak, amelyek a nőkre hívják fel a figyelmet. Nemcsak a sakkban, hanem a tudományban is. Egyre több női versenybíró van a sakkban, amit ugyancsak fontosnak tart. Úgy gondolja, hogy a Vezércsel című sorozat olyan pozitív attitűdöt adott a sakknak, ami még ma is tart.

„Szeretnék inputokat adni a szülőknek, a játék kedvelőinek, hogy ne csukják be az ajtót a lányok előtt, hanem biztassák őket, hogy sok mindent elérhetnek, versenyre kelhetnek az élet minden területén a fiúkkal, sőt akár meg is előzhetik őket.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!