Djoković nyerte a US Opent, történelmet írt 24. Grand Slam-tornagyőzelmével

2023. szeptember 11. – 03:38

Djoković nyerte a US Opent, történelmet írt 24. Grand Slam-tornagyőzelmével
Novak Djoković a US Open trófeájával – Fotó: Matthew Stockman / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világranglista második Novak Djoković 6:3, 7:6, 6:3-ra legyőzte a harmadik helyezett Danyiil Medvegyevet a US Open férfi döntőjében, amely 3 óra 16 percig tartott. A szerb negyedszer nyert a US Openen, és 24. Grand Slam-tornagyőzelmét aratta.

Ezzel tovább növelte abszolút rekordját a férfi mezőnyben, összességében pedig ellépett a 23 Grand Slam-bajnoki címmel álló Serena Williamstől, és beérte Margaret Court rekordját. Az pedig már a döntő előtt eldőlt, hogy hétfőtől újból ő lesz a világelső is.

A mostani mezőnyből a világ két legjobb keménypályás teniszezője játszotta újra a 2021-es döntő párosítását: akkor Medvegyev három szettben legyőzte Djokovićot, akinek így nem jött össze a naptári Grand Slam (vagyis a négy nagy torna megnyerése egy évben). Azóta ötször találkoztak, ebből négy meccset Djoković nyert meg, legutóbb az év elején, Dubajban sikerült újból győznie Medvegyevnek. A szerb idén megnyerte az Australian Opent és a Roland Garrost, Wimbledonban pedig döntős volt, de Medvegyevnek is nagyon jó szezonja van, noha pont az amerikai keménypályás versenyeken kevésbé volt eredményes.

A New York-i döntőben Djoković kezdte az adogatást, és két ásszal zárta le a szervagémjét, Medvegyev viszont beragadt az elején. Kettős hibát is ütött, rögtön három bréklabdával szembesült, és a szerb előnybe is került, amit aztán végig tudott vinni az egész szetten. 0-30-cal Djoković is szembesült, de bréklabdáig nem tudott eljutni a játszmában Medvegyev, hiába vált kiegyenlítettebbé a játék képe.

3:1-nél alaposan megdolgozták egymást, egy 36 ütésváltásos labdamenetet is Medvegyev nyert meg, és a meccsen végig inkább neki kedveztek a hosszabb pontok. Viszont az orosz nehezen nyert pontot második szervából, rendszeresen rossz oldalt választott, amikor elüthetett volna a szerb mellett, miközben az élesebben teniszező Djoković nagyon jól olvasta ellenfele játékát. 5:2-nél Medvegyevnek a kettős hibák és rontások mellett is sikerült két játszmalabdát hárítania adogatóként, de aztán Djoković kiszerválta a puszta 6:3-as eredményhez képest sokkal küzdelmesebben alakuló, 48 perces játszmát.

A második szett elején megint szorossá vált a kettős hibák miatt Medvegyev első adogatójátéka, de végül egy hálónál nyert ponttal meglepte Djokovićot, és hozta a gémet. Nehezebben alakult az orosz következő két adogatójátéka is, 0-30-ról is vissza kellett kapaszkodnia, miközben Djoković háromszor is semmire tette mellé a sajátját. 3:3 után úgy tűnt, ezúttal könnyedébben letudhatja az adogatását Medvegyev, 40-15-tel indult, azonban a meccs addigi leghosszabb játéka kerekedett belőle.

Danyiil Medvegyev és Novak Djoković – Fotó: Clive Brunskill / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Danyiil Medvegyev és Novak Djoković – Fotó: Clive Brunskill / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Nagyot játszottak mindketten, Djoković feljött egyenlőre, aztán szépen kimozgatta Medvegyevet, variálta a játékot, míg az orosz végül belehibázott. A bréklabdát Medvegyev egy nagy szerva után ütött lendített röptével hárította. A hosszabb labdamenetekbe az ezen a ponton fáradtabbnak tűnő Djoković hibázott bele, egy 31 ütésváltásos menetben hiába védekezett ki mindent, a végén csalódottan terült el a pályán. Medvegyev végül egy ásszal fejezte a játékot, és emelte a magasba az öklét.

Djoković az új labdákkal próbálta rövidíteni a pontokat, innentől gyakrabban jött előre szerva-röptézni is. Az ő adogatójátéka is 40-15 után lett szoros: beütötte az első kettős hibáját, aztán egy hosszabb labdamenetbe belerövidített, de Medvegyev könnyedén befutotta. A szerbnek esélye lett volna lezárni a gémet, de az újabb kettős hiba után Medvegyev egy lecsapással befejezett ponttal eljutott az első bréklabdájáig – ehhez 1 óra 45 percet kellett várni. Jó returnt ütött az orosz, de Djoković egy nehéz labdát oldott meg a hálónál. A szerb röptéje a hálón kicsit megcsúszva már védhetetlenül ment át, majd Medvegyev hibázott, így Djoković le tudta zárni a több mint 12 perces játékot.

Djoković próbálkozott Medvegyev következő adogatásánál, de ki nem kényszerített hibákat ütött, és az orosz először tudta semmire hozni a szerváját. Djokovićnak a játszmában maradásért kellett adogatnia 5:4-nél, de a sokasodó hibák ellenére megoldotta. Látványos pontokat játszottak Medvegyev következő adogatásánál is, de ott bréklabda nem volt, ellentétben Djoković szervajátékával 6:5-nél. A szerb két kettős hibát is ütött, majd Medvegyev irányítani tudott, és egy fonák egyenessel jókor váltott. Az így kiharcolt szettlabdát a hálónál sikerült két röptével megoldania Djokovićnak. Egy újabb 23 ütésváltásos labdamenet végén ezúttal Medvegyev hibázott, és Djoković kiharcolta a tie breaket.

A szett végi rövidítésben Djoković az első adogatásánál a hálóba ütött egy fonákot, 3-1-nél viszont Medvegyev hibázott nagyot, így le is adta a minibrékelőnyét. 3-3-mal cseréltek térfelet. Hatalmas pontokat játszottak egymás után, állva tapsolt a közönség, amikor 4-4-nél Djoković ejtésére egy óriási visszaejtést ütött Medvegyev. Egy jó szervával viszont Djoković jutott játszmalabdához 6-5-nél. A következő pontnál Medvegyev fonákja elakadt a hálóban, így a szerb nyerte a rendkívül küzdelmes, 1 óra 44 percig tartó második szettet.

Ez az intenzitás mindkettőjükből sokat kivett, Djoković kiment az öltözőbe, Medvegyev pedig a pályán kért ápolást a bal vállára. A kétszettes előny birtokában Djoković megint nyugodtabban játszott – még ha jött is egy kisebb megingása a harmadik játszma közepén –, Medvegyeven viszont végig érződött, hogy nem tudta feldolgozni a második játszmát, és megtartani az ott mutatott lendületét. A szerb a harmadik szett elején könnyedén nyerte a szerváját, de Medvegyev is semmire hozta a sajátját.

Fotó: Matthew Stockman / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Fotó: Matthew Stockman / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Djoković következő szervájánál Medvegyev a hálóhoz felrohanva elvesztette az egyensúlyát, és háttal elterült a pályán. Mutatta, hogy rendben van, de Djoković azért mosolyogva átmászott hozzá a hálón át, mindkettőjüknek jól jött még egy kis plusz szusszanás. 30-30 lett, ennél tovább nem jutott Medvegyev, Djoković nagyon koncentráltan lezárta a gémet. Medvegyev hibázgatott a következő adogatójátékában, Djoković két bréklabdához jutott. Az orosz fonák egyenese hosszú lett, a szerb így előnybe került a harmadik játszmában is.

Azonban Djoković lényegében visszaajándékozta a bréket: rontott néhányat, ütött kettős hibát is, így Medvegyev is két bréklabdához jutott. A szerb szélesre küldött egy fonákot, ezzel először bukta el az adogatását a mérkőzésen, és dühösen kiáltott ki a páholyához. Medvegyev azonban nem tudott már élni ezzel a kínálkozó lehetőséggel.

Noha 30-0-vel kezdte az adogatását, de utána hibázott, Djoković egy vonal mellé bevágott fonák egyenessel bréklabdához jutott, aminél pedig Medvegyev a hálóba ütötte a labdát. 4:2 után Djoković már semmire erősítette meg a brékelőnyét. Medvegyev ugyan még 0-30-ról felállva megoldotta a meccsben maradást, de aztán csak 30-30-ig tudott eljutni Djoković szervájánál. Medvegyev rontásával lett meccslabdája a szerbnek, az utolsó pontnál pedig az orosz tenyerese elakadt a hálóban.

Djoković a könnyeivel küzdve, boldogan térdelt le a pályán, aztán pedig először a kislányához ment a lelátó egyik széléhez, mielőtt felmászott a páholyába a családja többi tagjához és a csapatához a másik oldalon. A díjátadó előtt a 24. győzelméhez készült melegítőfelső alá felvett egy Kobe Bryantre emlékező pólót is, a hátán a 24-es számmal.

Fotó: Clive Brunskill / Getty Images North America / Getty Images via AFP és Kena Betancur / AFP
Fotó: Clive Brunskill / Getty Images North America / Getty Images via AFP és Kena Betancur / AFP

A díjátadónál Medvegyev viccesen odaszólt Djokovićnak: „Novak, mit csinálsz még itt?” Majd pedig méltatta a szerbet, aki szerinte arra sarkallja, hogy mindig jobb legyen, és már a karrierje kezdetén is nagyon barátságos volt vele. Medvegyev azt mondta, elég jól alakul a pályafutása eddig, 20 tornagyőzelme van – aztán hozzátette, hogy Djokovićnak viszont 24 Grand Slam-tornagyőzelme. Arra is kitért, hogy két éve a házassági évfordulóján sikerült legyőznie Djokovićot, most ezúttal ez a plusz ajándék nem jött össze.

„A gyerekkori álmomat élem meg” – mondta Djoković. Arról is beszélt, hogy a családja, a szülei mennyit áldoztak azért, hogy ilyen magas szinten teniszezhessen. „Ez legalább annyira a ti trófeátok, mint az enyém” – üzente családjának, feleségének, gyerekeinek, a csapatának. Gratulált Medvegyevnek, aztán ő is viccesen hozzátette: „Ha tudtam volna, hogy házassági évfordulótok van, lehet, hogy más lett volna az eredmény.” Azt mondta, sok van még Medvegyev előtt, fog még nyerni Grand Slam-tornákat. A különleges pólójára is kitért, amellyel a 2020-ban meghalt Kobe Bryantről emlékezett meg. Azt mondta, a kosaras közeli barátja volt, sokat beszéltek a győztes mentalitásról, akkor is támogatta őt, amikor sérüléssel küzdött, és próbált visszatérni a legjobb teniszéhez.

Djoković 36 évesen a 36. Grand Slam-döntőjét játszotta, és ebből 24-et meg is nyert. Már két GS-re lépett el az őt 22 Grand Slam-tornagyőzelemmel követő Rafael Nadaltól, és ezzel beérte Margaret Courtot is az örökranglistán. Emellett pedig ő az első férfi teniszező, aki négy szezonban is (2011, 2015, 2021, 2023) hármat meg tudott nyerni a négy nagy torna közül.

Az Australian Open, a Roland Garros és a US Open mellett pedig Wimbledonban is döntős volt, és csak öt szettben kapott ki Carlos Alcaraztól. Djoković óriási teljesítményéről itt írtunk részletesebben. Minden esélye megvan arra is, hogy tovább növelje majd a Grand Slam-tornagyőzelmei számát, legközelebb januárban újra az az Australian Open következik, amelyen eddig 10-ből 10 döntőt megnyert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!